You are here

Ποινική δίωξη δύο εταιρειών για ασφάλεια στην εργασία

26/09/2022 10:08

Στην ποινική δίωξη των εταιρειών «Depcon Construction LTD» και «Σωτήρης Νετιάτης & Υιοί Λτδ», προέβη το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για παραβίαση διατάξεων της νομοθεσίας για θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου καταδίκασε την εταιρεία «Depcon Construction LTD» που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, σε εκτέλεση εργασιών σε εργοτάξια, σε συνολικό πρόστιμο €3.000 για παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών, που έθεσαν σε κίνδυνο πρόσωπα στην εργασία και άλλα πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, για παράλειψη λήψης επαρκών και κατάλληλων μέτρων, πριν την έναρξη εργασιών κατεδάφισης, με αποτέλεσμα την κατάρρευση μέρους κτηρίου.

Ακόμη, καταδίκασε την εταιρεία «Σωτήρης Νετιάτης & Υιοί Λτδ» που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, σε εκτέλεση εργασιών σε εργοτάξια, σε συνολικό πρόστιμο €3.000 για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών, που έθεσαν σε κίνδυνο πρόσωπα στην εργασία και άλλα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη λήψης επαρκών και κατάλληλων μέτρων. πριν την έναρξη εργασιών κατεδάφισης. με αποτέλεσμα την κατάρρευση μέρους κτηρίου.

(β) Παράλειψη μέσω αρμόδιου προσώπου της, προτού αρχίσει η εκτέλεση της εργασίας κατεδάφισης που ανέλαβε, να ενημερώσει σχετικά τον συντονιστή εκτέλεσης ή άλλο αρμόδιο πρόσωπο για τον γενικό συντονισμό των εργασιών στο εργοτάξιο.

Προστίθεται επίσης, ότι το Δικαστήριο καταδίκασε εμπλεκόμενο πρόσωπο σε συνολικό πρόστιμο €2.500 για παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών.

Ειδικότερα, για παράλειψη να μεριμνήσει, ώστε να ληφθούν επαρκή και κατάλληλα μέτρα πριν την έναρξη των εργασιών και για παράλειψη να μεριμνήσει για την ενημέρωση του συντονιστή εκτέλεσης ή άλλου αρμόδιου προσώπου, για τον γενικό συντονισμό των εργασιών στο εργοτάξιο.