You are here

Προς €924 κλειδώνει ο εθνικός κατώτατος μισθός

28/12/2021 07:40

Πάνω από €924 φαίνεται να κλειδώνει ο εθνικός κατώτατος μισθός, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, ωστόσο, τελικές αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν αρχές του νέου έτους και όχι στη βάση του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου μέχρι τέλος του 2021.

Οι εργοδότες εγείρουν έντονους προβληματισμούς σε ότι αφορά το ύψος του κατώτατου και κάνουν λόγο για ενδεχόμενους κινδύνους ενώ, το συνδικαλιστικό κίνημα θεωρεί δεδομένη την αναθεώρηση προς τα πάνω του κατώτατου μισθού και επικαλείται τη δέσμευση της κυβέρνησης που απορρέει από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠτΔ.

Άλλωστε, η αναφορά την περασμένη Παρασκευή της ΥΠΕΡΓ στο πλαίσιο της συνάντησης της που είχε με τους βασικούς κοινωνικούς εταίρους, ήταν σαφής σε ότι αφορά την προεκλογική δέσμευση του προέδρου Αναστασιάδη. 

«Ο καθορισμός κατώτατου μισθού που να καλύπτει όλα τα επαγγέλματα, αποτελεί μέρος του πολιτικού προγράμματος του ΠτΔ και θα υλοποιηθεί», τόνισε η ΥΠΕΡΓ.

Ωστόσο, κατά την ΟΕΒ, υπάρχουν πτυχές του διαλόγου με την ΥΠΕΡΓ που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

«Δεν μπήκαμε στη συζήτηση των επιμέρους σκεπτικών, ούτε στην ανάλυση σημαντικών παραμέτρων που θα καθορίσουν τον εθνικό κατώτατο μισθό», σημειώνει ο Μιχάλης Αντωνίου, ΓΔ της ΟΕΒ και υποδεικνύει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν εκείνοι οι μηχανισμοί που θα διασφαλίζουν ένα εθνικό κατώτατο μισθό με τρόπο που να υπηρετεί τις ανάγκες της οικονομίας, «χωρίς να ανοίγει τις πύλες σε κινδύνους που δεν χρειάζεται ο τόπος».

Η αναφορά του κ. Αντωνίου σε ενδεχόμενους κινδύνους εστιάζεται, όπως λέει ο ίδιος, στο γεγονός ότι η οικονομία του τόπου και οι επιχειρήσεις βρίσκονται ακόμη στη δίνη των επιπτώσεων που προκαλεί η συνεχιζόμενη πανδημική κρίση.

«Δεν χρειάζεται ο τόπος την εισαγωγή νέων κινδύνων. Και αν δεν γίνει σωστά η εισαγωγή ενός εθνικού κατώτατου μισθού, μπορεί να προκαλέσει νέους κινδύνους», υποστήριξε ο κ. Αντωνίου και πρόσθεσε:

«Δεν πρέπει να πιεστούμε χρονικά σε βάρος της ποιότητας του τι πρέπει να κάνουμε. Χρειάζεται σύνεση και προσοχή που θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει από όλους τους κοινωνικούς εταίρους».

Ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ, ανέφερε στη StockWatch ότι οι θέσεις των εργοδοτών είναι σεβαστές.

Υπέδειξε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα που βρίσκεται στο τραπέζι του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος η συζήτηση για αναθεώρηση του κατώτατου μισθού δεν διαπιστώθηκε ότι επί της αρχής, για αναθεώρηση του κατώτατου διαφωνούν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

«Δεν μπορεί μετά από υποδείξεις της Κομισιόν και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για θέσπιση από τα κράτη μέλη ενός αξιοπρεπούς εθνικού κατώτατου μισθού η Κύπρος να αποτελέσει εξαίρεση», παρατήρησε ο κ. Μάτσας.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες της StockWatch ότι ενδέχεται ο εθνικός κατώτατος μισθός να κλειδώσει στα €924, ο ΓΓ της ΣΕΚ σχολίασε:

«Σίγουρα θα πρέπει να κλειδώσει πάνω από €924 αφού, το ποσό αυτό είναι ο σημερινός κατώτατος που αναθεωρείται στη βάση του διατάγματος του ΥΠΕΡΓ».

Υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός σήμερα ανέρχεται σε €870 και το ποσό αυτό αυξάνεται στα €924, όταν ο υπάλληλος έχει έξι μήνες συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.

«θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μιλούμε για ένα πραγματικό κατώτατο μισθό για τις πτυχές του οποίου υπάρχει επιστημονική γνώση. Δεν θα μιλήσει αυθαίρετα η ΟΕΒ. Θα κάνουμε το τι έκαναν άλλες χώρες», ανέφερε ο Μ. Αντωνίου.

Υπέδειξε ότι ο οποιοσδήποτε στόχος επιτευχθεί σε ότι αφορά τον κατώτατο θα πρέπει να υλοποιηθεί σταδιακά.

«Δεν μπορούν», πρόσθεσε, «να μπουν όλα τα επαγγέλματα. Πρέπει να βρούμε τους μηχανισμούς αναθεώρησης και να είμαστε βέβαιοι ότι θα διατηρήσουμε την ευελιξία για να σταθεί αυτή η χώρα στα πόδια της, μετά την τραπεζική και δημοσιονομική κρίση του 2013 και αυτή που βιώνουμε από τον Μάρτιο του 2020, την υγειονομική».

Μία σημαντική παράμετρος της συζήτησης στο ΕΣΣ είναι η ανάγκη για να εξαιρεθούν κάποια επαγγέλματα.

Φαίνεται ότι υπάρχουν συγκλίνουσες απόψεις ως προς την εξαίρεση από το νέο κατώτατο μισθό που θα καθοριστεί οι οικιακές βοηθοί και εργαζόμενοι στη γεωργοκτηνοτροφία.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις εισηγούνται και την εξαίρεση από τον κατώτατο και κάποιων ειδικοτήτων ναυτικών.

Του Λεύκου Χρίστου