You are here

Πρόταση για αναβάθμιση χαμηλόμισθων δημοσίου

24/11/2022 12:30

Η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ) δηλώνει ότι ιεραρχεί ψηλά στις προτεραιότητές της τη βελτίωση της θέσης των υπαλλήλων στις συνδυασμένες κλίμακες Α2-A5-A7, θεωρώντας ότι είναι από τους πιο αδικημένους στο Δημόσιο κι επαναφέρει την πρότασή της για αποκατάσταση της μισθοδοτικής απώλειας με στόχο «την άρση της αδικίας σε βάρος χιλιάδων υπαλλήλων, των οποίων οι απολαβές κυμαίνονται γύρω στα €1000-€1300 μηνιαίως».

Ανακοίνωση της συντεχνίας σημειώνει ότι η δραστική αύξηση των τιμών αγαθών πρώτης ανάγκης και της ενέργειας, συνηγορούν και επιβάλλουν την ανάγκη εξέτασης αυτής της πρότασης.

Υπενθυμίζει ότι με δύο επιστολές προς το Υπουργείο Οικονομικών (25.11.2021 και 2.5.2022) κατέθεσε το αίτημα για αναβάθμιση αυτών των κλιμάκων, σημειώνοντας ότι λόγω της πενταετούς παγοποίησης των ετήσιων προσαυξήσεων, οι υπάλληλοι έχουν απωλέσει σημαντικό μέρος των απολαβών τους που ποτέ δεν θα λάβουν αναδρομικά.

Η ΑΣΔΥΚ σημείωνε στη δεύτερη επιστολή πως «καθώς μεγάλη ομάδα υπαλλήλων παραμένουν καθηλωμένοι στην κλίμακα Α2 και για να ανελιχθούν στην κλίμακα Α5, με τα σημερινά δεδομένα θα απαιτηθούν 18 χρόνια (13 οι βαθμίδες + 5 χρόνια παγοποίηση) και συνολικά 26 χρόνια για να ανελιχθούν στην Α7, προτείνεται ως ελάχιστο μέτρο στήριξης όπως οι υπάλληλοι ανελίσσονται από την κλίμακα Α2 στην Α5, όταν φτάσουν στην κατώτερη βαθμίδα της Α5 (σε 14 χρόνια, περιλαμβανομένης της 5ετούς παγοποίησης) και από την Α5 στην Α7 όταν ανελιχθούν στην κατώτερη βαθμίδα της Α7, δηλαδή σε 22 χρόνια, περιλαμβανομένης της 5ετούς παγοποίησης».

Την πρόταση, συνεχίζει η ανακοίνωση, απέρριψε το ΥΠΟΙΚ χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση, προβάλλοντας ως επιχείρημα τις αντοχές των δημοσίων οικονομικών. «Επί αυτού παραπέμπουμε σε ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας που αναφέρει ότι, ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας κατά το 3ο τρίμηνο του 2022, είναι θετικός και υπολογίζεται στο 5,5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».

Η ΑΣΔΥΚ αναφέρει ότι έθεσε την πρότασή της για μισθολογική αναβάθμιση των κλιμάκων Α2-A5-A7 στους υποψηφίους για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τους οποίους είχε συναντήσεις και, σχεδόν στο σύνολό τους, την προσεγγίζουν θετικά.