You are here

Πρόταση κομμάτων για τερματισμό εργαζομένων πολλών ταχυτήτων

21/01/2020 17:18

Την εκμετάλλευση και άνιση μεταχείριση όσων εργάζονται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με το καθεστώς του αυτοεργοδοτούμενου, επιχειρεί να διορθώσει πρόταση νόμου,  που κατέθεσαν τρία κόμματα στη βουλή.

Η συζήτηση της πρότασης νόμου άρχισε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής  επιτροπής εργασίας και προνοεί την τροποποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός είναι η έννοια του όρου «μισθωτός» για σκοπούς κοινωνικής ασφάλισης να περιλαμβάνεται κατά τρόπο ρητό και αδιαμφισβήτητο και η απασχόληση δυνάμει σύμβασης αγοράς υπηρεσιών ή οποιασδήποτε άλλης σχετικής σύμβασης, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού που αποδίδεται σε τέτοια σύμβαση και η οποία χαρακτηρίζεται από σχέση εργοδότη-εργοδοτουμένου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να  έχουν όλα τα δικαιώματα και ωφελήματα, μεταξύ των οποίων και την πληρωμή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων ως μισθωτών και όχι ως αυτοεργοδοτουμένων.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, δήλωσε ότι «τόσο στο δημόσιο όσον και στον ιδιωτικό τομέα βάφτισαν τη σχέση εργοδότη και εργοδοτούμενου ως αγορά υπηρεσιών, προφανώς για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων».

Σημείωσε ότι «η κοινή πρόταση της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και της Συμμαχίας προνοεί την επέκταση της υποχρέωσης της καταβολής κοινωνικής ασφάλισης  και στις περιπτώσεις αγοράς υπηρεσιών».

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, εξέφρασε ικανοποίηση  για την έναρξη της συζήτησης των δύο προτάσεων νόμου που αποσκοπούν, όπως είπε, στο να ρυθμίσουν τη σχέση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου.

Ανέφερε ότι το κράτος, διαχρονικά, έχει δημιουργήσει διάφορες κατηγορίες εργαζομένων που «πολλές φορές ασκούν τα ίδια καθήκοντα αλλά αμείβονται διαφορετικά και έχουν διαφορετικά δικαιώματα».

Είπε ότι η οικονομική κρίση του 2013 έφερε μια απορρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις και η σημερινή κυβέρνηση τότε δημιούργησε μια ακόμη νέα κατηγορία, αυτή των αυτοεργοδοτούμενων στο δημόσιο, προσθέτοντας ότι το παράδειγμα της κυβέρνησης το μιμήθηκε και ο ιδιωτικός τομέας.

Με τις προτάσεις νόμου, είπε, καθορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια, με βάση και τις οδηγίες του ILO και σωρεία δικαστικών αποφάσεων, έτσι ώστε να τερματιστεί η εκμετάλλευση και η άνιση μεταχείριση εργαζομένων από τον ίδιο εργοδότη, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

«Ταυτόχρονα μας ανησυχεί το γεγονός ότι ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία, είτε των συμβολαίων είτε των αυτοεργοδοτούμενων, αλλά στην πορεία, και αφού έκλεισαν 30 μήνες εργασίας, κάποιοι βρέθηκαν χωρίς να περάσουν από τις νόμιμες διαδικασίες στη δημόσια υπηρεσία, με το καθεστώς του αορίστου χρόνου», είπε.

Ο νόμος και το σύνταγμα, πρόσθεσε, καθορίζουν με σαφήνεια πως γίνεται ο διορισμός στο δημόσιο, κάνοντας λόγο για παρανομία «και είναι κάτι που στην πορεία πρέπει να εξετάσουμε ποιοι και γιατί παρανόμησαν και πως επωφελήθηκαν».

Ο κ. Λιλλήκας, πρόσθεσε ότι με τις προτάσεις νόμου θα απαγορεύεται ένας εργαζόμενος να είναι αυτοεργοδοτούμενος από τη στιγμή που ο εργοδότης του καθορίζει τον τόπο εργασίας του, το ωράριο και το μισθό του και εποπτεύει την εργασία του. Αυτός δεν μπορεί να είναι αυτοεργοδοτούμενος αλλά εργαζόμενος, είπε και έφερε ως παράδειγμα τους αυτοεργοδοτούμενους στην εκπαιδευτική υπηρεσία.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι η πρόταση νόμου αποσκοπεί στο να τερματιστεί η αδικία κατά την οποία «η κυβέρνηση προσλαμβάνει εργαζόμενους με τον μανδύα των συμβολαίων αυτοεργοδοτούμενων και ουσιαστικά αυτοί οι εργαζόμενοι εργάζονται κανονικά ως μισθωτοί υπάλληλοι στο δημόσιο».

«Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει γιατί πρόκειται για μια μεγάλη αδικία, παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων και υπάρχει μια μεγάλη εκμετάλλευση για αυτούς τους ανθρώπους. Από την άλλη πρέπει να προσέξουμε να μην ανοίξουμε ακόμα μια τρύπα στην εργοδότηση υπαλλήλων στο δημόσιο από το παράθυρο».

Της Ηρώς Ευθυμίου