You are here

Προτεραιότητα της ΠΕΟ οι ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις

02/12/2021 18:37

Κυρίαρχη προτεραιότητα της ΠΕΟ στις σημερινές συνθήκες είναι ο αγώνας για υπεράσπιση της εργασίας με δικαιώματα και για ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις μέσα από συλλογικές συμβάσεις, αναφέρει ανακοίνωση της συντεχνίας ενόψει του 28ου Παγκύπριου Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 10 Δεκεμβρίου με σύνθημα «Ογδόντα χρόνια αγώνων – Δυνατά, μπροστά».
 
«Προμετωπίδα των διεκδικήσεων στην αμέσως επόμενη χρονική περίοδο είναι η νομοθετική ρύθμιση  για την κατοχύρωση κατώτατου μισθού και μίνιμουμ όρων εργοδότησης για όλους τους εργαζόμενους μέσα από διαδικασία η οποία να σέβεται και να στηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις». Σε κάθε κλάδο, οι συλλογικές συμβάσεις προβλέπουν κατώτατο μισθό και μίνιμουμ ωφελήματα, προστίθεται, επειδή όμως πολλοί εργοδότες δεν τα σέβονται και δεν τα εφαρμόζουν, η απαίτηση της ΠΕΟ είναι  να καταστούν νομικά υποχρεωτικά. Εκεί όπου δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, αναφέρεται, η ΠΕΟ ζητά να καθορίζεται κατώτατος μισθός και άλλα ωφελήματα μέσα  από ένα τριμερή μηχανισμό, στη βάση αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων.
 
Η ΠΕΟ δηλώνει ότι διεκδικεί παράλληλα ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, το οποίο να συμβάλει στη δικαιότερη ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου ώστε να μην φορτωθεί ξανά ο λογαριασμός και αυτής της κρίσης  αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων.
 
Η ΠΕΟ αναφέρει ότι το συνέδριό της πραγματοποιείται σε δύσκολες και ιδιόμορφες συνθήκες. «Σε παγκόσμιο επίπεδο κυριαρχεί η πανδημία του covid-19, όμως oι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι όχι μόνο με την απειλή της ασθένειας αλλά και με την εργασιακή αβεβαιότητα, την ανεργία, τη φτώχεια και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας».
 
Ακόμα και σε αυτή την περίοδο, προστίθεται, που το διακύβευμα είναι πανανθρώπινο και αφορά την υγεία και τη ζωή, οι πόλεμοι και οι  ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις συνεχίζονται σε όλες τις γωνιές του κόσμου.
 
Aναφέρει επίσης ότι μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα το αδιέξοδο στο Κυπριακό μονιμοποιείται και η διχοτόμηση παγιώνεται, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστεί με τη διχοτόμηση και μαζί με τα ταξικά προσανατολισμένα Τ/κ συνδικάτα θα συνεχίσει και θα εντείνει τον αγώνα  για λύση του κυπριακού και την απαλλαγή από την ξένη στρατιωτική παρουσία, την αποτροπή της διχοτόμησης και την επανένωση της χώρας μας στα πλαίσια μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας».
 
Αναφέρει ακόμη ότι πέτυχε σημαντικές κατακτήσεις για τους εργαζόμενους όπως είναι για παράδειγμα η ανανέωση των συμβάσεων στην Οικοδομική και Ξενοδοχειακή βιομηχανία, όπου επιτεύχθηκαν όχι μόνο βελτιώσεις στους όρους απασχόλησης αλλά κυρίως η νομοθετική κατοχύρωση βασικών προνοιών των αντίστοιχων Συλλογικών Συμβάσεων που ανοίγουν το δρόμο για όλες τις υπόλοιπες κλαδικές συμβάσεις.

Η ΠΕΟ δηλώνει ότι διεκδικεί μεταξύ άλλων: επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή ζωή για τους συνταξιούχους και κατάργηση του πέναλτι του 12% για όσους αποφασίζουν να ασκήσουν  το δικαίωμα συνταξιοδότησης στο  63ο έτος, βελτιώσεις στο ΓεΣΥ, ενίσχυση των  δημόσιων νοσηλευτηρίων, πλήρη επαναφορά και καθολική εφαρμογή της ΑΤΑ, μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, πολιτικές εξάλειψης των διακρίσεων και των ανισοτήτων.