You are here

Πρωτιά Κύπρου για δυσκολίες στις ανάγκες θέρμανσης

22/09/2021 12:20

Σύμφωνα με στοιχεία της Eυρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες σε έκθεση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ITUC, η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη στη λίστα των χωρών της Ευρώπης με το υψηλότερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις ανάγκες θέρμανσης.

Συγκεκριμένα η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των 27, με ποσοστό 45,6 έναντι ποσοστού 42,8 της Βουλγαρίας που βρίσκεται στη δεύτερη θέση και 34,5 της Λιθουανίας που κατέχει την τρίτη θέση.  Οι πρώτες έξι θέσεις συμπληρώνονται από την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιταλία με ποσοστά 30,6, 28,7 και 26,1 αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά την ποσοστιαία μονάδα αύξησης των φτωχών εργαζομένων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θέρμανση από το 2009 η Κύπρος καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 10.1. 

«Είναι προφανές ότι οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος επιδεινώνουν το πρόβλημα οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους στην απόλυτη φτώχεια καθώς αρχίζει το φθινόπωρο και πλησιάζει ο χειμώνας και τεράστιος αριθμός φτωχών εργαζομένων δεν θα είναι σε θέση να καλύψει της βασικές ανάγκες του για θέρμανση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΟΚ.

Σημειώνεται ότι εκτός βασικών μέτρων που επιβάλλεται να πάρει η κυβέρνηση όπως η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι απαραίτητο να επανασχεδιάσει την κοινωνική της πολιτική ώστε να στηρίζει τους φτωχούς εργαζομένους που απειλούνται με ενεργειακό αποκλεισμό. 

Η ΔΕΟΚ υποστηρίζει μια ολιστική προσέγγιση ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στη ρίζα του.  Προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνει, θα μπορούσε να συμβάλει θετικά η θεσμοθέτηση γενικών κατώτατων μισθών στο βαθμό που θα ενσωματώνουν το κόστος ζωής αλλά και άλλες σημαντικές κοινωνικές παραμέτρους που συνδέονται με το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

«Στο παρόν στάδιο καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην παραχώρηση επιδόματος θέρμανσης σε εργαζομένους και συνταξιούχους που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας», καταλήγει.