You are here

Πτυχιούχοι οι περισσότεροι άνεργοι

06/05/2022 07:31

Οι περισσότεροι άνεργοι στην Κύπρο είναι πτυχιούχοι, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Στατιστική Υπηρεσία αποτυπώνοντας σύμφωνα με αρμόδιους φορείς τα κενά που για χρόνια ταλανίζουν την αγορά εργασίας και δημιουργούν ανέργους πολλών ταχυτήτων αλλά και το διαχρονικό πρόβλημα στη σχέση ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των ανέργων παρουσίασε μείωση τον Απρίλιο του 2022 για δεύτερο συνεχή μήνα καθώς ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε στα 12.853 πρόσωπα σε σύγκριση με 13.087 τον προηγούμενο μήνα.  

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021 σημειώθηκε μείωση 20.522 προσώπων ή 63,8% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (μείωση 4.965), του εμπορίου (μείωση 3.987), των κατασκευών (μείωση 1.402), της μεταποίησης (μείωση 1.273), των μεταφορών και αποθήκευσης (μείωση 963), καθώς και στη μείωση 1.602 προσώπων που σημειώθηκε στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Ο αριθμός των ανέργων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχεται σε 3.880 σε σχέση με 4,072 το Μάρτιο και 9.974 τον Απρίλιο του 2021 αποτελώντας το 33,3% των συνολικών ανέργων από 31% ένα έτος πριν και 26,1% το 2020.

Το ένα τρίτο των ανέργων είναι πτυχιούχοι

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την ανησυχία της συνδικαλιστικής οργάνωσης διότι όπως είπε το ένα τρίτο των ανέργων είναι νέοι πτυχιούχοι και απέδωσε το γεγονός στα κενά που υπάρχουν στην αγορά εργασίας.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ταύτιση των αναγκών της αγοράς εργασίας με το εθνικό εκπαιδευτικό μας σύστημα γι’ αυτό έχουμε καταθέσει πρόταση όπως δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο κομμάτι του επαγγελματικού προσανατολισμού για ενίσχυση των τεχνικών επαγγελμάτων και αναβάθμιση των τεχνικών σχολών και ενδεχομένως πιο στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης στη βάση των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας έτσι ώστε να περιορίσουμε το πρόβλημα και να δημιουργηθεί μεγαλύτερη δυναμική ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, απαιτείται σωστή αναδόμηση του συστήματος με τη διασύνδεση των αναγκών της αγοράς εργασίας και με το εκπαιδευτικό σύστημα.

Τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη έναρξης του διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση στη βάση της πράσινης ανάπτυξης και της λογικής ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να δοθούν και κίνητρα στις επιχειρήσεις για να προσλάβουν νέους πτυχιούχους άνεργους. «Επιπρόσθετα να σημειώσουμε ότι το ζητούμενο είναι οι άνεργοι να εντάσσονται στην αγορά εργασίας και να μην υπό αμείβονται», πρόσθεσε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα θα λυθεί με τη θεσμοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού.

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σε δηλώσεις στη StockWatch, υποστήριξε ότι «υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανέργων οι οποίοι είναι απογοητευμένοι διότι δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά ανάλογα με τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους μέσα από τα γραφεία εξευρέσεων εργασίας και συνεπώς δεν απευθύνονται στα δημόσια γραφεία. Υπάρχει όμως και το φαινόμενο όπως το αποκαλούν οι επιστήμονες των αποθαρρυμένων ανέργων».

Πρόσθεσε ότι μια άλλη κατηγορία αφορά αυτούς που απασχολούνται μερικές μόνο ώρες χωρίς να είναι η επιλογή τους, άρα σημείωσε «οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια».

Όσον αφορά το πρόβλημα με τους άνεργους πτυχιούχους είπε ότι «δυστυχώς οι θέσεις που προσφέρονται στην αγορά δεν μπορούν να καλύψουν τις γνώσεις και δεξιότητες τους ενώ καμιά φορά οι εργοδότες προβάλλουν το δικαιολογητικό της προγενέστερης πείρας, ως εκ τούτου δεν τους παρέχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πείρα και να ενταχθούν στην κυπριακή αγορά εργασίας».

Να επιστρέψουν στα θρανία οι άνεργοι πτυχιούχοι

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, σε δηλώσεις στη StockWatch,  εντοπίζει το πρόβλημα στα κενά που υπάρχουν στην αγορά με αποτέλεσμα η οικονομία να παράγει περισσότερους επιστήμονες από ότι μπορεί να απορροφήσει.

«Το πρόβλημα είναι αριθμητικό, αφορά όμως και τις ειδικότητες γιατί για παράδειγμα μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από ότι χρειάζεται η αγορά ψυχολόγοι, ζωγράφοι, αρχιτέκτονες ή άλλες ειδικότητες με αποτέλεσμα να παραμένουν στην ανεργία, γι’ αυτό απαιτείται αναδιοργάνωση του συστήματος του επαγγελματικού προσανατολισμού».

Ταυτόχρονα ο κ. Τσιακκής είπε ότι θα ήταν χρήσιμο να επανέλθουν στα θρανία οι άνεργοι πτυχιούχοι ώστε να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και κατάρτιση για να απασχοληθούν σε συναφή επαγγέλματα με τον κλάδο που αποφοίτησαν.

Πάντα θα υπάρχουν άνεργοι πτυχιούχοι

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου δήλωσε στη StockWatch, ότι «θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες μας ώστε να γίνει σωστή σύζευξη των αναγκών της αγοράς εργασίας με τις κατευθύνσεις που ακολουθεί η νεολαία μας».

Σημείωσε ότι «απαιτείται σωστός προσανατολισμός αν και διευκρινίζουμε ότι το τι σπουδάζει ο καθένας αποτελεί επιλογή η οποία δεν καθορίζεται μόνο από τις προοπτικές της απασχόλησης. Είναι μια μορφή ολοκλήρωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας το τι θα σπουδάσει ο καθένας, συνεπώς ποτέ δεν θα εξαλειφθεί εντελώς η ανεργία σε ψηλά προσοντούχα πρόσωπα».

Της Ηρώς Ευθυμίου