You are here

«Σαφάρι» χρημάτων επιδότησης εργασίας, νέα διατάγματα

23/07/2021 07:16

Σε «σαφάρι» αναζήτησης ρευστότητας έχει επιδοθεί το υπουργείο εργασίας προκειμένου να παρατείνει τα σχέδια παροχής κινήτρων εργοδότησης ανέργων από επιχειρήσεις και απασχόλησης νέων ηλικίας 15 μέχρι 29 ετών.

Τα αποθέματα των ταμείων του ΥΠΕΡΓ φαίνεται να εξαντλούνται, λόγω της παρατεταμένης πανδημικής κρίσης και των επιπτώσεων που προκαλούνται στην αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις, γι’ αυτό και το αρμόδιο υπουργείο έχει αποταθεί στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για να αντλήσει ανάλογη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, στη χθεσινή τρίωρη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ), η ΥΠΕΡΓ Ζέτα Αιμιλιανίδου, ενημέρωσε διεξοδικά τους κοινωνικούς εταίρους σε σχέση με τα κρατικά σχέδια στήριξης της απασχόλησης, τα προβλήματα που προκύπτουν στην αγορά εργασίας, με έμφαση στην τουριστική βιομηχανία, καθώς και για νέα διατάγματα που προτίθεται να εκδώσει στα προσεχή λίγα 24ωρα.

Στην ανταλλαγή απόψεων με τις ηγεσίες των κοινωνικών εταίρων (ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΚ,ΠΕΟ,ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ,ΠΟΒΕΚ) τέθηκαν βασικές κατευθυντήριες γραμμές, με στόχο την αντιμετώπιση τους, στη βάση των αντοχών των κρατικών ταμείων.  

Στην προμετωπίδα της ατζέντας του ΕΣΣ ήταν η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, η ρύθμιση της αναλογιστικής μείωσης του 12% που επιβάλλεται σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63οι έτος της ηλικίας τους, η στρατηγική για τους ξένους εργάτες, η πάταξη της αδήλωτης εργασίας και τα σχέδια επιδότησης της απασχόλησης.

Με βάση την ενημέρωση που έγινε, η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, θα ανταποκριθεί θετικά στην έκκληση του ΥΠΕΡΓ καθώς δίνεται η δυνατότητα να αντληθούν χρήματα από το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, το οποίο, προβλέπει την παραχώρηση σχετικών κονδυλίων για στήριξη της απασχόλησης.

Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αιτηθεί για άντληση κονδυλίου και από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η StockWatch, το υπουργείο εργασίας έχει καταβάλει μέχρι σήμερα από τη λειτουργία των δύο σχεδίων που αφορούν στην παροχή κινήτρων εργοδότησης ανέργων και απασχόλησης νέων ηλικίας 15 μέχρι 29 ετών, €30 εκ.

Τα δύο αυτά σχέδια καλύπτουν περίπου 4,500 εργαζόμενους.

Ξέσπασε η Ζέτα, «με 9% ανεργία επιχειρήσεις δεν βρίσκουν προσωπικό»

Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα η ΥΠΕΡΓ θα εκδώσει νέα διατάγματα σε σχέση με την απασχόληση.

Οι πληροφορίες φέρουν την κ. Αιμιλιανίδου να αναστέλλει την παρατεταμένη παροχή επιδομάτων σε μακροχρόνιους ανέργους.

Με την έκδοση του σχετικού διατάγματος το ανεργιακό επίδομα θα παραχωρείται για 6 μήνες, όπως άλλωστε προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Όπως εξήγησε η ίδια, ενώπιον της τίθενται καθημερινά και τεκμηριωμένα δεκάδες παράπονα, κυρίως από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης και παρεμφερών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, υποστηρίζοντας ότι αναζητούν προσωπικό και δεν βρίσκουν.

«Μένω άναυδη. Πως είναι δυνατό με ανεργία της τάξης του 9%, να υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες αναζητούν και δεν βρίσκουν  προσωπικό!», ακούστηκε να λέει εντός της συνεδρίασης του ΕΣΣ η κ. Αιμιλιανίδου.

 Ανέφερε ότι η παρατεταμένη παροχή ανεργιακού επιδόματος πέραν των έξι μηνών, αποτελεί αντικίνητρο για μεγάλη πλειοψηφία ανέργων, η οποία φαίνεται να μην επιδεικνύει ενδιαφέρον προς αναζήτηση δουλειάς.

Εξέφρασε τη θέση ότι η εξοικονόμηση που θα προκύψει από την αναστολή του μέτρου αυτού, θα διοχετευτεί κυρίως, στη στήριξη της απασχόλησης των ξενοδοχειακών μονάδων.

Νέα διατάγματα για την απασχόληση

Η υπουργός εργασίας έχει λάβει έγκριση από τη βουλή να εκδίδει διατάγματα σε σχέση με την απασχόληση, εν μέσω πανδημίας, μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Με βάση τα διατάγματα που αφορούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης στον τομέα αυτό θα συνεχιστεί.

Οι πληροφορίες φέρουν το ΥΠΕΡΓ να επιδοτεί τη μισθοδοσία του 80% των υπαλλήλων των ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και άλλων καταλυμάτων που παραμένουν κλειστά και την κάλυψη 85%της μισθοδοσίας των υπαλλήλων για τις μονάδες που λειτουργούν.

Στις συνδεόμενες επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα θα καλύπτεται η μισθοδοσία του προσωπικού κατά 85% για όσες παραμένουν σε λειτουργία και 65% για το προσωπικό των επιχειρήσεων που είναι κλειστές.

Είναι βασική προϋπόθεση, οι εταιρείες αυτές να έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους μέχρι 40%. 

Επίσης, η κ. Αιμιλιανίδου ενημέρωσε τα μέλη του ΕΣΣ ότι προτίθεται να αναθεωρήσει το διάταγμα για τους ξένους φοιτητές, ώστε να διοχετευτούν νέα εργατικά χέρια στην παραγωγή.

Με βάση το νέο διάταγμα, θα επιτρέπεται η εργοδότηση ξένων φοιτητών οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο μέχρι και τον Μάιο του 2021. Στο προηγούμενο διάταγμα, η εργοδότηση ξένων φοιτητών γινόταν αποδεχτή νοουμένου ότι οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονταν στο νησί μέχρι τον Μάιο του 2019.

Στο διάταγμα θα ληφθεί πρόνοια και για την απασχόληση αιτητών πολιτικού ασύλου.   

Χρονοδιαγράμματα για τα μεγάλα ζητήματα

Τα μεγάλα εργασιακά ζητήματα που αποτελούσαν και την προμετωπίδα της ατζέντας του ΕΣΣ, όπως είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 67ο, η αναθεώρηση του κατώτατου μισθού και η αναλογιστική μείωση του 12% που επιβάλλεται σε όσους αφυπηρετούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, συμφωνήθηκε να ιεραρχηθούν και με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Σώματος τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, να εξευρεθούν συναινετικές λύσεις με χρονικό ορίζοντα μέχρι τέλος του έτους.

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα που περιλαμβάνονταν στην ατζέντα, τέθηκαν χρονοδιαγράμματα. Υπήρξε πλήρης συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και συμφωνήσαμε ομόφωνα ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα συνεχιστεί για τα επίμαχα αυτά θέματα ο κοινωνικός διάλογος», δήλωσε η υπουργός εργασίας ευθύς μετά το πέρας της τρίωρης συνεδρίασης του ΕΣΣ που έγινε στο οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ.

Η κ. Αιμιλιανίδου, αναφέρθηκε και στις δύο μελέτες που έχουν ετοιμάσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας σε σχέση με τον κατώτατο μισθό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Οι εκθέσεις θα τεθούν υπόψη των κοινωνικών εταίρων στην επόμενη συνεδρίαση του ΕΣΣ οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν και την αναλογιστική μελέτη που ετοιμάζει ο τέως αναλογιστής του ΤΚΑ του ΥΠΕΡΓ, Κώστας Σταυράκης, ο οποίος ιδιωτεύει από τις αρχές του έτους.

Του Λεύκου Χρίστου