You are here

Σε 48ωρη απεργία η συντεχνία «Ισότητα»

13/05/2019 14:43

Με πορεία από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Προεδρικό, άρχισε σήμερα η 48ωρη απεργία της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητας,  υπέρ των δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων Ορισμένου και Αορίστου Χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
 
Στο προεδρικό οι διαδηλωτές έδωσαν υπόμνημα στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει για το θέμα.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γραμματέας της συντεχνίας «Ισότητα» Χρίστος Χατζηπαύλου, δεν υπήρξε καμιά δέσμευση εκ μέρους της Κυβέρνησης για το θέμα, ενώ όταν ζήτησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος τους είπε ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές επέστρεψαν στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου και τερματίστηκε η πορεία.
 
Αύριο οι διαδηλωτές της «Ισότητας» θα συγκεντρωθούν εκ νέου στο Υπουργείου Οικονομικών στις 9.30 το πρωί και στη συνέχεια θα πορευθούν προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
«Διεκδικούμε πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων με αυτά των συναδέλφων μονίμων υπαλλήλων, σύμφωνα με την οδηγία 1999/70/ΕΚ, με την οποία υπάρχει ελλιπής συμμόρφωση εκ μέρους της εργοδοτικής πλευράς», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηπαύλου. Η οδηγία, εξήγησε, αναφέρει ότι το κράτος πρέπει σταματήσει να προσλαμβάνει προσωπικό σε έκτακτη βάση για να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να αναγνωρίσει τα ίδια δικαιώματα στους ορισμένου και αορίστου χρόνου υπαλλήλους με αυτά των μονίμων υπαλλήλων. Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που αυτή η κατηγορία εργαζομένων έχει τις ίδιες ευθύνες, τα ίδια καθήκοντα και τις ίδιες υποχρεώσεις με αυτά των μονίμων υπαλλήλων θα έπρεπε και το κράτος, ως κράτους δικαίου και κράτους προνοίας να εφαρμόζει στην ολότητα το ευρωπαϊκό δίκαιο.
 
«Υπάρχει δυσμενής διάκριση, παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, η αρχή της μη διάκρισης και βέβαια η αρχή της νομιμότητας. Υπάρχει μια οδηγία και πρέπει να βρει τον τρόπο η εργοδοτική πλευρά να την εφαρμόσει», είπε.  
 
Πρόσθεσε ότι η συντεχνία έχει ετοιμάσει και έναν οδηγό για σωστή εφαρμογή της οδηγίας την οποία απέστειλαν με υπομνήματα σε όλους τους αρμοδίους, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εργασίας, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό, εξαντλήσαμε όλα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση», είπε .
 
Στην κεντρική Κυβέρνηση, εξήγησε, υπάρχουν πάνω από 5000 επηρεαζόμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αορίστου χρόνου και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου άλλοι περίπου 11000, δηλαδή αποτελούν περίπου το 33% της δημόσιας υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
 
Από τη σημερινή και αυριανή απεργία επηρεάζονται πολλές υπηρεσίες όπως, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Επαρχιακές Διοικήσεις, το Κτηματολόγιο, Δικαστήρια, Νοσοκομεία, Ταχυδρομεία κ.α.
 
Η «Ισότητα» συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Υπουργό Οικονομικών, ενώ υπήρξαν συναντήσεις και εντός Σαββατοκύριακου.
 
Όπως είπε ο κ. Χατζηπαύλου, επί της αρχής ο Υπουργός Οικονομικών συμφώνησε και αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά στην πορεία της συζήτησης έθεσε ορισμένα ζητήματα ως κόκκινη γραμμή για το υπουργείο, τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν.
 
«Για αυτό θεωρήσαμε ότι έπρεπε να κατέλθουμε σε 48ωρη απεργία, προφανώς γιατί δεν υπάρχει διάθεση ή πρόθεση να επιλυθεί το ζήτημα», είπε.