You are here

Σε αχαρτογράφητα νερά η σύμβαση στα ξενοδοχεία

13/08/2019 07:07

Σε αχαρτογράφητα νερά ενδέχεται να εισέλθουν οι προσπάθειες των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ για τον καθορισμό κοινών χειρισμών και στρατηγικής, ενόψει των μεσολαβητικών συναντήσεων που θα έχουν με την υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, μετά το αδιέξοδο που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική πλευρά για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Κατά τη χθεσινή κοινή συνάντηση των αρμοδίων σωμάτων των ομοσπονδιών των ξενοδοχοϋπαλλήλων των δύο συντεχνιών που έγινε στα γραφεία της ΣΕΚ, αξιολογήθηκε το αδιέξοδο που έχει ανακύψει στις διαπραγματεύσεις με τους συνδέσμους των ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, σε σχέση με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Διαπιστώθηκε, όπως αναφέρουν άτομα που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ότι μεταξύ των δύο συντεχνιών υπήρξε διαφορετική προσέγγιση ως προς τους χειρισμούς και την τακτική που θα ακολουθηθούν και κατά πόσο το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει ή όχι να μπει σε μία νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό την υπουργό εργασίας.

Η ΣΕΚ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch, είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της υπουργού εργασίας για να εξαντληθεί, όπως λέει η οργάνωση, μία ύστατη μεσολαβητική προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος διαφορών με τους ξενοδόχους, να πειστεί η εργοδοτική πλευρά να προσέλθει με εποικοδομητικό τρόπο στο τραπέζι και να αποφευχθεί τυχόν δυναμική κινητοποίηση στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Η ΠΕΟ θεωρεί ότι η άτεγκτη στάση, κατά την έκφραση της, που επιδεικνύουν οι ξενοδόχοι από τη λήξη της συλλογικής σύμβασης στον ξενοδοχειακό τομέα στις 31 περασμένου Δεκεμβρίου, δεν αφήνει περιθώρια ουσιαστικών ελιγμών στην υπουργό εργασίας.

Επιπρόσθετα, από πλευράς της ομοσπονδίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, επικρατεί προβληματισμός κατά πόσο η μεσολαβητική παρέμβαση της υπουργού εργασίας θα αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, λόγω της αρνητικής στάσης των ξενοδόχων.

Εκφράστηκε επίσης από πλευράς των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ ότι το συνδικαλιστικό κίνημα αποδεχόμενο την παρέμβαση της υπουργού εργασίας ενδεχομένως να μπει σε μία ατέρμονη διαδικασία που θα ροκανίσει περαιτέρω το χρόνο, θα εκπνεύσει η περίοδος της τουριστικής αιχμής και θα χαθεί η διαπραγματευτική ισχύς των εργαζομένων για λήψη απεργιακών μέτρων σε μία περίοδο που δεν θα έχουν κόστος οι ξενοδόχοι.

Η ΣΕΚ, από την πλευρά της, εκτιμά ότι η πρακτική δεκαετιών που επιβάλλει άτυπα στις συντεχνίες και στους εργοδότες να μην απορρίπτουν μεσολαβητικές παρεμβάσεις του εκάστοτε, ή της εκάστοτε υπουργού εργασίας, δεν θα πρέπει να διασαλευτεί.

«Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, θα απεμπολήσει μία πρακτική δεκαετιών που αποτέλεσε καταλύτη στην επίλυση κορυφαίων εργατικών διαφορών και συνέβαλε στο να αποφευχθούν εργατικές κρίσεις σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι η μεσολαβητικές παρεμβάσεις του πολιτικά προϊστάμενου του υπουργείου εργασίας», σχολίασε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.

Το υπουργείο εργασίας έχει ενημερωθεί άτυπα ως προς το αποτέλεσμα της χθεσινής κοινής σύσκεψης των αρμοδίων οργάνων των δύο συντεχνιών.

Η υπουργός εργασίας μετά το πλήρες αδιέξοδο που προέκυψε την περασμένη βδομάδα στις μεσολαβητικές προσπάθειες του τμήματος εργασιακών σχέσεων του υπουργείου για γεφύρωση των διαφορών μεταξύ συντεχνιών και ξενοδόχων, ανέλαβε τη σκυτάλη της μεσολάβησης και κάλεσε τις δύο πλευρές σε χωριστές και κοινές συναντήσεις.

Στις 20 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η συνάντηση της κ. Αιμιλιανίδου με τις δύο συντεχνίες, στις 23 με τους δύο συνδέσμους των ξενοδόχων στην παρουσία και της ΟΕΒ και στις 26 του μηνός έχει προγραμματιστεί κοινή μεσολαβητική συνάντηση υπό την υπουργό.

Τα αρμόδια όργανα της ομοσπονδίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, θα συνέλθουν αύριο από μόνα τους, (χωρίς την αντίστοιχη ομοσπονδία της ΣΕΚ) για να αξιολογήσουν τις εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και της διαφορετικής προσέγγισης σε θέματα τακτικής από την εργατική πλευρά.

Δεν έγινε γνωστό ποια θα είναι η καθοδήγηση της ηγεσίας της ΠΕΟ προς την ομοσπονδία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία της εν λόγω συντεχνίας, ή οποιασδήποτε άλλης οργάνωσης να έχει αρνηθεί διαχρονικά πρόσκληση από τον κορυφαίο θεσμό των εργασιακών σχέσεων που είναι ο εκάστοτε υπουργός εργασίας.

Ανώτατο στέλεχος της ΣΕΚ, παρά το γεγονός ότι δεν ήθελε να σχολιάσει το αποτέλεσμα της χθεσινής κοινής σύσκεψης των ομοσπονδιών των ξενοδοχοϋπαλλήλων, εντούτοις, αρκέστηκε να δηλώσει σεβασμό στη διαχρονική πρακτική των εργασιακών θεσμών που άτυπα, επιβάλλει την αποδοχή μεσολαβητικής παρέμβασης του υπουργείου εργασίας ακόμη και εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι η κ. Αιμιλιανίδου, όπως έγραψε η StockWatch, δεν καλείται μόνο να διαχειριστεί την εν λόγω εργατική διαφορά και να αποτρέψει το ενδεχόμενο απεργίας, αλλά και να λάβει πολιτική απόφαση κατά πόσο θα αποδεχθεί ή όχι η νομική κατοχύρωση των μισθοδοτικών κλιμάκων, όπως αξιώνει το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ωστόσο η εργοδοτική πλευρά υποστηρίζει ότι τυχόν νομική κατοχύρωση των μισθοδοτικών κλιμάκων θα ανοίξει τον ασκό για όλες τις συμβάσεις, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί το εργατικό κόστος.

Είναι η πρώτη φορά που το συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικεί νομική κατοχύρωση μισθοδοτικών κλιμάκων και ενσωμάτωσης τους στη συλλογική σύμβαση.

Οι συντεχνίες, στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, διεκδικούν επιπρόσθετα, μισθολογικές αυξήσεις ύψους 4% το χρόνο, αναθεώρηση άρθρων της συλλογικής σύμβασης που διαφοροποιήθηκαν με την έκτακτη ειδική συμφωνία του 2013 -2015, λόγω τότε της οικονομικής κρίσης και επαναφοράς τους όπως είχαν συμφωνηθεί στη σύμβαση η οποία είχε λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

Του Λεύκου Χρίστου