You are here

Σκληρό πόκερ οι διαβουλεύσεις για τον κατώτατο

10/08/2022 07:16

Σε σκληρό πόκερ εξελίσσονται  οι διαβουλεύσεις του ΥΠΕΡΓ  Κ. Κούσιου με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις σε σχέση με τη θέσπιση και εφαρμογή Εθνικού Κατώτατου Μισθού (ΕΚΜ).

Το χάσμα μεταξύ των δύο κοινωνικών εταίρων  σε θέματα ουσίας  παραμένει, κάτι το οποίο τόνισε εκ νέου και χθες ο ΥΠΕΡΓ Κυριάκος Κούσιος ευθύς μετά το πέρας της τρίωρης συνάντησης που είχε με τις ηγεσίες των τριών συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.

Η γεφύρωση των διαφορών σε κομβικά σημεία σε σχέση με την  εφαρμογή του ΕΚΜ  και οι κόκκινες γραμμές που θέτουν τα δύο μέρη, δεν δημιουργούν, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο,  προοπτικές για να υπάρξουν  έστω και οι ελάχιστες συγκλήσεις που είναι και το ζητούμενο για τον ΥΠΕΡΓ.

«Υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο μερών» επιβεβαίωσαν και χθες οι ηγεσίες των τριών συντεχνιών, οι οποίες εστιάζονται, όπως σημείωσαν και  σε ζητήματα ουσίας και σε θέματα προσέγγισης, χωρίς ασφαλώς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες καθώς, κάτι τέτοιο το απαγορεύει ο άτυπος κώδικας εμπάργκο δημόσιων διαπραγματεύσεων, δηλώσεων και αντιδηλώσεων, που πρότεινε ο ΥΠΕΡΓ και έγινε αποδεκτός.

Τα σημεία τριβής που δεν επιτρέπουν συγκλήσεις

H StockWatch  έχει προ πολλού  αναφερθεί στα θέματα ουσίας που έχουν προκαλέσει υποτροπή στην πορεία για θέσπιση  και εφαρμογή ΕΚΜ.

Η ωριαία απόδοση του ΕΚΜ  συνεχίζει να αποτελεί το σοβαρό αγκάθι και συγκεκριμένα, κατά  πόσο η προσμέτρηση/ απόδοση του κατώτατου   θα έχει ως βάση τις 38 εργάσιμες ώρες τη βδομάδα ή τις 40.

Σε προσχέδιο σημειώματος που έχει γνώση η StockWatch και  είχε ετοιμαστεί από την Ζέτα και θα αποτελούσε τη βάση της πρότασης της προς τους κοινωνικούς εταίρους γίνεται αναφορά σε 40 ώρες.

Μία άλλη σημαντική παράμετρος που τίθεται από  τους  εργοδότες συγκεκριμένων κλάδων, είναι να υπάρξει ηλικιακή κατηγοριοποίηση καθώς σε αυτούς τους τομείς εργοδοτούνται  συνήθως νεαρά και ανειδίκευτα άτομα. 

Η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ προτείνουν όπως για το σημείο εκκίνησης του ΕΚΜ για άτομα ηλικίας 16 - 21 χρόνων  που είναι κυρίως εποχικοί ή φοιτητές να υπάρξουν θεσπιστούν  κατηγορίες καταβολής κατώτατου μισθού. 

Το επιχείρημα που τίθεται είναι ότι τα άτομα ηλικίας 16 μέχρι 21 ετών  στον επισιτιστικό κλάδο, είναι ως συνήθως ανειδίκευτα και  τα πλείστα εξ αυτών δεν έχουν μεγάλο ορίζοντα μόνιμης απασχόλησης στους συγκεκριμένους κλάδους.

Οι κλάδοι αυτοί είναι κατά κύριο λόγο τα καφεστιατόρια, οι υπάλληλοι των οποίων κατά μέσο όρο εργάζονται μεταξύ 42 και 46 ώρες τη βδομάδα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα θεωρεί ότι μία τέτοια εξέλιξη θα πλήξει την ουσία και φιλοσοφία του ΕΚΜ που είναι η διασφάλιση αξιοπρεπών απολαβών για εργαζόμενους που δεν είναι οργανωμένοι και δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

Η σύσκεψη στο προεδρικό «άνοιξε το κουτί της Πανδώρας»

Η πολυσυζητημένη σύσκεψη στο προεδρικό στις 6 περασμένου Ιουλίου, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχει προκαλέσει ρήγματα στις όλες προσπάθειες προκειμένου να υιοθετηθεί μία αποδεχτή σε μεγάλο βαθμό  ρύθμιση εφαρμογής ΕΚΜ.

Κατά τις ηγεσίες των τριών συντεχνιών, για πρώτη φορά οι εργοδότες είχαν θέσει στο τραπέζι στην εν λόγω σύσκεψη, θέματα  τα οποία επί θητείας της Ζέτας Αιμιλιανίδου  δεν είχαν αναφερθεί ποτέ.

Στην αντίπερα όχθη, η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, υποστηρίζουν ότι όλοι οι προβληματισμοί και οι σκέψεις των εργοδοτικών οργανώσεων είχαν τεθεί κατά καιρούς στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις των ηγεσιών τους με την τέως ΥΠΕΡΓ.

Επικαλούνται μάλιστα και επιστολές που είχαν ετοιμάσει και δεν πρόλαβαν να αποστείλουν, στον ΠτΔ και στον ΥΠΟΙΚ,  λόγω του αδόκητου θανάτου της Ζέτας και τις οποίες απέστειλαν πολύ αργότερα, όπως επίσης και γραπτά σημειώματα, υπό τύπου πρακτικών, που κρατούσαν  τεχνοκράτες του ΥΠΕΡΓ.

Τα ίδια σημειώματα επικαλείται και το συνδικαλιστικό κίνημα, εκπρόσωποι των οποίων, κάνουν λόγο και για καταρχήν συμφωνία.

Ο  Κ. Κούσιος  επανέλαβε και χθες τη δημόσια δέσμευση του ότι μέχρι τέλος  τρέχοντος μηνός, θα ετοιμάσει και θα υποβάλει τις θέσεις του ΥΠΕΡΓ  στο πλαίσιο κοινής συνάντησης με τις ηγεσίες των δύο εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και των αντίστοιχων των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.

Στο ερώτημα που του υποβλήθηκε από τη StockWatch  κατά πόσο η εξαγγελία θέσπισης ΕΚΜ από τον ΠτΔ είναι δεδομένη μέχρι τέλος Αυγούστου ή αρχές  Σεπτεμβρίου, ανεξάρτητα αν έχουν επιτευχθεί συγκλήσεις ή όχι, ο υπουργός ήταν κάθετος:

«Με κάθε βεβαιότητα».

«Θα είναι ουτοπία» υπέδειξε, «να υπάρξει συμφωνία επί όλων των σημείων μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών. Ωστόσο, η  πολιτική βούληση του ΠτΔ είναι δεδομένη και θα μετατραπεί σε απόφαση και θεσμοθέτηση του ΕΚΜ» είπε ο κ. Κούσιος ο οποίος άφησε  ευθέως να εννοηθεί ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, θα εφαρμοστεί.

Οι επόμενες των τριών εβδομάδων που παραμένουν εν μέσω των υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών, είναι δύσκολες για τον ΥΠΕΡΓ ο οποίος έχει αναλάβει να διαχειριστεί και να φέρει σε πέρας ένα εξαιρετικά πολύπλοκο χαρτοφυλάκιο, όπως είναι η διαχείριση για θέσπιση και εφαρμογή για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας εθνικού κατώτατου μισθού.

Η αναφορά του πολύ ακροθιγώς  χθες ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα στις εργασιακές σχέσεις και η πρόταξη του για την υπευθυνότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, παραπέμπουν σε συνέχιση των μεσολαβητικών του παρεμβάσεων.

Οι επόμενες λίγες μέρες και πριν από την 15η Αυγούστου δεν θα περάσουν ανεκμετάλλευτες.

Ο ΥΠΕΡΓ θα συνεχίσει να έχει και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα  μέρη καθώς όπως έχει τονίσει σε ηγετικά στελέχη των δύο κοινωνικών εταίρων  δεν πρόκειται να τα βάλει κάτω.

Του Λεύκου Χρίστου