You are here

Στα €2,3 δισ. το αποθεματικό ταμείων προνοίας

02/06/2023 09:42

Το 2022 ο αριθμός των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (ΙΕΣΠ) ανερχόταν στα 940, εκ των οποίων τα 141 ήταν ανενεργά, σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στη StockWatch ο Έφορος Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών Νίκος Κουλλαπής.

Από τα υπόλοιπα 799, τα οποία είναι ενεργά, δηλαδή συνεχίζουν να δέχονται νέες εισφορές, τα 787 αφορούσαν Ταμεία Προνοίας τα οποία παρέχουν Σχέδια Καθορισμένων Εισφορών και τα υπόλοιπα 12 αφορούσαν Ταμεία Συντάξεων με Σχέδια Καθορισμένων Ωφελημάτων.

Το σύνολο του αποθεματικού των ΙΕΣΠ στην Κύπρο κατά την ίδια ημερομηνία ανερχόταν στα €3,71 δισ., εκ των οποίων €2,28 δισ. αφορούσαν Ταμεία Προνοίας και €1,43 δισ. αφορούσαν Ταμεία Συντάξεων.

Η κύρια τάση που επικρατεί σήμερα, σύμφωνα με τον Έφορο ΙΕΣΠ, είναι η μεταφορά μικρότερων και μεσαίων μονο-επιχειρησιακών ΙΕΣΠ σε πολυεπιχειρησιακά ΙΕΣΠ ή/και σε ανάλογα σχέδια ασφαλιστικών εταιρειών Κλάδου Ζωής. Πέραν τούτου, όσον αφορά τον τύπο σχεδίου, διαχρονική τάση είναι η προτίμηση σε Σχέδια Καθορισμένων Εισφορών έναντι Σχεδίων Καθορισμένων Ωφελημάτων.

Αυξημένες απαιτήσεις στο νόμο

Παράλληλα, ο νόμος του 2020 για τα ΙΕΣΠ, και οι σχετικές οδηγίες που εκδόθηκαν ή είναι υπό έκδοση από τον Έφορο, θέτουν αυξημένες απαιτήσεις προς τα ΙΕΣΠ ιδιαίτερα σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης, Διαχείρισης Κινδύνων, Εσωτερικού Ελέγχου, παροχής πληροφοριών κλπ, με αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος διαχείρισης.

Βάσει του νόμου, οι διαχειριστικές επιτροπές των ΙΕΣΠ έχουν την πλήρη και τελική ευθύνη για όλες τις δραστηριότητες των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών.

Αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την τήρηση της νομοθεσίας, τη διαφύλαξη των συμφερόντων των μελών, τη διασφάλιση αποτελεσματικού συστήματος διακυβέρνησης και τη σωστή και κατάλληλη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του ταμείου και την ορθή και τακτική πληροφόρηση των μελών και των δικαιούχων.

Επενδύσεις

Όπως εξήγησε ο κ. Κουλλαπής, μέσα στο πλαίσιο που καθορίζεται στο νόμο, τα ΙΕΣΠ επενδύουν κυρίως σε οργανωμένες αγορές (μετοχές, εταιρικά και κρατικά χρεόγραφα), είτε απευθείας είτε μέσω επενδυτικών ταμείων, σε καταθέσεις σε αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα, σε ακίνητη περιουσία και σε άλλες εναλλακτικές επενδύσεις, ενώ όταν το επιτρέπουν οι κανονισμοί τους, και μέσα στο πλαίσιο που καθορίζει η νομοθεσία με συγκεκριμένα κριτήρια και περιορισμούς, παραχωρούν και δάνεια στα μέλη τους,.

Βασικές προκλήσεις για τα ΙΕΣΠ σήμερα είναι η ανταπόκριση στις αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις αλλά και η σωστή και συνετή διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους σε συνθήκες αυξημένης μεταβλητότητας των αγορών.

Τάση για Πολύ-επιχειρησιακά Ιδρύματα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών

Όσον αφορά τις εταιρείες/εργοδότες που αποφασίζουν να παράσχουν στους εργοδοτουμένους τους δικαίωμα συμμετοχής σε συνταξιοδοτικό σχέδιο, κατά κανόνα η σημερινή τάση είναι να επιλέγουν συμμετοχή σε Πολύ-επιχειρησιακά Ιδρύματα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στον Έφορο ΙΕΣΠ ή/και σε ανάλογα Σχέδια τα οποία παρέχουν Ασφαλιστικές Εταιρείες Ζωής, μέσω του Κλάδου VII, και οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον Έφορο Ασφαλίσεων.

Της Γεωργίας Χαννή