You are here

Στα χέρια των υπάλληλων το νέο συνταξιοδοτικό

25/02/2023 06:00

Το νέο επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, παρουσιάστηκε σήμερα από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και την Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (ΤΔΔΠ, ΚΑΔΔ) σε γενικούς διευθυντές και διευθυντές υπουργείων, υφυπουργείων, τμημάτων και ανεξάρτητων υπηρεσιών, κρατικών  πανεπιστημίων  και επαγγελματικών συνδέσμων και εργοδοτικών οργανώσεων και συντεχνιών.

Παρουσιάζοντας το νέο επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, η πρώτη λειτουργός δημόσιας διοίκησης και προσωπικού, Ανθούλα Τρύφωνος, τόνισε τη σημαντικότητα του σχεδίου.

Το σχέδιο που ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2022, χαρακτηρίστηκε ως πολύπλοκο από την κ. Τρύφωνος καθώς, όπως σημείωσε, καλύπτει μεγάλο φάσμα εργαζομένων, πολλές κατηγορίες προσωπικού με διαφορετικό καθεστώς εργοδότησης.

Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα τη «Διαχείριση Ανθρωπίνου Δυναμικού στο νέο περιβάλλον της δημόσιας υπηρεσίας», στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτουμένου έργου για τη μαθησιακή υποστήριξη της εφαρμογής διοικητικών αλλαγών στη δημόσια διοίκηση.

Για πρώτη φορά, συντάσσεται στο σχέδιο συμβασιούχο προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας.

Μέχρι πρόσφατα, αυτό το προσωπικό, πρόσθεσε, λάμβανε μόνο φιλοδώρημα.

Για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λήφθηκε υπόψη, είπε, η ιδιαιτερότητα και ανομοιομορφία που χαρακτηρίζει τις κατηγορίες προσωπικού.

Σημείωσε ότι η υιοθέτηση του σχεδίου αποτελούσε δέσμευση της κυβέρνησης και περιλήφθηκε στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2016 και επαναβεβαιώθηκε τον Ιούλιο 2019.

Η κ. Τρύφωνος αναφέρθηκε ακόμη και στις δύο συμφωνίες πλαίσιο που υπογράφτηκαν τον Μάϊο του 2021 και Δεκέμβριο του 2021, αντίστοιχα μεταξύ της κυβέρνηση και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, εκπαιδευτικών οργανώσεων, συνδέσμου αστυνομίας Κύπρου, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.

Σύμφωνα με την κ. Τρύφωνος, το ταμείο το οποίο εδράζεται στη φιλοσοφία στη λειτουργία ταμείων προνοίας, βασιζόμενο, όπως εξήγησε,  στη δημιουργία ειδικού ταμείου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων το οποίο θα τυγχάνει χειρισμού από τον ΥΠΟΙΚ.

Όπως επεσήμανε, το ταμείο θα είναι απλό καθορισμένων εισφορών, χωρίς οποιασδήποτε μορφής καταχώρηση,

-Το ταμείο θα χρηματοδοτείται από εκατέρωθεν εισφορές από τον εργοδότη και τον εργοδοτούμενο ύψους 5% επί των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών του μέλους  ενώ, το ποσοστό μπορεί να αναπροσαρμόζεται μελλοντικά,

-Το ταμείο δεν θα αξιοποιείται για δανεισμό από τη Δημοκρατία ή από τα μέλη του σχεδίου,

-Το ενεργητικό του θα μπορεί να επενδύεται από την Επιτροπή Επενδύσεων, και

-Η λειτουργία του θα παρακολουθείται από την Επιτροπή Παρακολούθησης, αποτελούμενη από εκπρόσωπο του υπουργείου οικονομικών, εκπροσώπους της ΠΑΣΥΔΥ, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.

Πρόσθετα, το σχέδιο θα εφαρμοστεί για την κρατική υπηρεσία τα πεδία δημόσιας υπηρεσίας, δημόσιας εκπαιδευτικής υπηρεσίας, στρατό, αστυνομία και πυροσβεστική, καθώς και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στα πεδία κάθε ανεξάρτητης υπηρεσίας/αρχής/γραφείου ανεξάρτητου αξιωματούχου και για κάθε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου/οργανισμό δημοσίου δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΤΑ).

Η κ. Τρύφωνος τόνισε ότι στο νέο σχέδιο ενσωματώθηκαν και οι βασικές πρόνοιες του προηγούμενου σχεδίου, ενώ χαρακτήρισε το νέο νόμο ως νόμο «ομπρέλα» το οποίο αφορά τις πρόνοιες που ισχύουν στην δημόσια υπηρεσία για την περίοδο υπαλλήλων από την 1/1/2013.

Μέλη

Τα μέλη του νέου σχεδίου θα είναι μόνιμοι υπάλληλοι, νεοεισερχόμενοι στην κρατική υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμβασιούχοι υπάλληλοι, εργοδοτουμένου αορίστου χρόνου στην κρατική υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι υπηρέτησαν κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του θεσμικού πλαισίου, καθώς και όσοι θα διορίζονται για πρώτη φορά εφεξής, σημείωσε η λειτουργός.

Επιπρόσθετα, στο σχέδιο θα είναι μέλη και οι ειδικοί αστυνομικοί που έχουν μονιμοποιηθεί βάσει της νομοθεσίας και όσοι θα μονιμοποιηθούν εφεξής. Συμβασιούχοι υπαξιωματικοί και απόφοιτοι δασικού κολλεγίου που υπηρετούν με σύμβαση αορίστου χρόνου, θα είναι επίσης μέλη.

Μέχρι στιγμή όπως αναφέρθηκε, στο σχέδιο εντάχθηκαν 13,691 εργαζομένοι, εκ των οποιών οι 6,308 νεοεισερχόμενοι μόνιμοι υπάλληλοι, 5,363 εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου, 666 ειδικοί αστυνομικοί που έχουν μονιμοποιηθεί, 1,142 συμβασιούχοι υπαξιωματικοί στην Εθνική Φρουρά και 12 απόφοιτοι του δασικού κολλεγίου που υπηρετούν με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Συνταξιοδοτικά ωφελήματα

Όπως εξήγησε η κ. Τρύφωνος τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα θα υπολογίζονται για μέλη του σχεδίου που συμπλήρωσαν 5 ή περισσότερα έτη υπηρεσίας και ο διορισμός τους έχει επικυρωθεί και θα καταβάλλονται με την αφυπηρέτηση τους σύνταξη και εφάπαξ ποσό.

Η σύνταξη θα δίνεται με βάση τη φόρμουλα 1/800 (ένα οκτακοσιοστό) επί το μέσο όρο μηνιαίων ακαθάριστων απολαβών επί το σύνολο μηνών συντάξιμης υπηρεσίας. Το εφάπαξ ποσό υπολογίζεται με βάση την ετήσια σύνταξη, πολλαπλασιαζόμενη επί 14 διά 3.

Σημείωσε ότι η κυβερνητική σύνταξη τυγχάνει συμψηφισμού με την αναλογική σύνταξη από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων (ΤΚΑ).

Μία από τις βασικότερες πρόνοιες του σχεδίου, αναφέρει ότι οποιοδήποτε φιλοδώρημα ή εφάπαξ ποσό που καταβάλλεται απαλλάσσεται από την επιβολή φόρου.

Αντίστοιχη ρύθμιση υιοθετήθηκε και για τα μέλη του παλιού σχεδίου συντάξεων.

Σύνταξη και εφάπαξ ποσό σε μέλος το οποίο αφυπηρετεί ή παραιτείται πριν την συμπλήρωση της υποχρεωτικής ηλικίας αφυπηρέτησης, υπόκειται στην αναλογιστική μείωση πέναλτι. Συγκεκριμένα, το ύψος της αναλογιστικής μείωσης αποτελεί συνάρτηση των ετών που υπολείπονται από την ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης του έτους.

Δηλαδή, μέλος που αφυπηρετεί στην ηλικία 60 ετών, πέντε έτη πριν το υποχρεωτικό έτος, θα έχει μείωση στην σύνταξη ύψους 23,9% και στο εφάπαξ ύψους 12,8%. Η μείωση αυτή  λειτουργεί και ως αντικίνητρο συμπλήρωσε. Σε περίπτωση που το μέλος αφυπηρετήσει οικειοθελώς πρόωρα, τότε η σύνταξη του θα αρχίσει να καταβάλλεται στην ηλικία των 60 ετών, ενώ το εφάπαξ στην ηλικία των 50 ετών.

Μέλος του σχεδίου που δεν συμπληρώνει συντάξιμη υπηρεσία 5 ετών, αλλά έχει συμπληρώσει υπηρεσία 3 ετών, θα του καταβάλλεται φιλοδώρημα ίσο με το 1/12 του μέσου όρου των αιτήσεων ακαθάριστων συντάξεων απολαβών του συνόλου της συντάξιμης υπηρεσίας του, από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι την ημερομηνία αφυπηρέτησης.

Το φιλοδώρημα και το εφάπαξ παραμένουν αφορολόγητα.

Εισφορές και αποκοπές μελών

Οι εισφορές στο ειδικό ταμείο καθορίστηκαν σε ύψος 5% από τον εργοδότη και το μέλος, των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών του μέλους. Προϋπηρεσία που θεωρείται ως συντάξιμη, τα δύο μέρη θα πρέπει να καταβάλουν ποσοστό χρηματοδότησης.

Το ποσοστό χρηματοδότησης που οφείλεται αναδρομικά, θα συνυπολογίζονται οι εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων που δικαιούται το μέλος και ποσοστό 3% για σκοπούς φιλοδωρήματος όπου ισχύει.

Σε σχέση με τις εισφορές στο ΤΚΑ το κάθε μέλος θα καταβάλλει 4,2% των ασφαλιστικών αποδοχών του. Σε περίπτωση αναδρομικής ένταξης οι εισφορές που καταβλήθηκαν επιστρέφονται είτε στο ειδικό ταμείο είτε κατά την αφυπηρέτηση.

Μέλος που συμπληρώνει συντάξιμη υπηρεσία 400 μηνών καταβάλλει αυξημένο ποσό εισφορών στο ΤΚΑ.

Της Μαρίας Κυριακίδου