You are here

Στη νέα κυβέρνηση μείζονα εργασιακά θέματα

27/12/2022 06:39

Τέσσερα μείζονα εργασιακά θέματα φαίνεται εκ των εξελίξεων ότι θα αποτελέσουν «κληρονομιά» για την επόμενη κυβέρνηση.

Πρόκειται για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και της αναλογιστικής αποκοπής του 12%, την τηλεργασία, την ΑΤΑ και την αποκατάσταση των αποκοπών που είχαν εφαρμοστεί από την 1/1/2013, σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών και των επιδομάτων βάρδιας στο δημόσιο.

Το συνταξιοδοτικό και η τηλεργασία είχαν μπει σε τροχιά προώθησης μέσα από τη διαδικασία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ) και οι κοινωνικοί εταίροι έφθασαν πολύ κοντά στο να καταρτιστούν τα σχετικά νομοσχέδια και να προωθηθούν στη Βουλή, πριν από το τέλος του απερχόμενου έτους.

Ωστόσο, χάθηκε πολύτιμος χρόνος λόγω του αδόκητου θανάτου της ΥΠΕΡΓ Ζέτας Αιμιλιανίδου τον περασμένο Μάιο.

Ο Κυριάκος Κούσιος που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου έδωσε προτεραιότητα στη θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού (ΕΚΜ) και πριν ληφθεί η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εργοδότες και συντεχνίες έθεσαν θέμα για την ΑΤΑ.

Οι μεν εργοδοτικές οργανώσεις κατέθεσαν δημόσια την αξίωση τους για πλήρη κατάργηση του θεσμού και οι συντεχνίες επικαλούμενες τη μεταβατική συμφωνία του 2018, έθεσαν επιτακτικά την επαναφορά της πλήρους απόδοσης της ΑΤΑ.

Τα δεδομένα αυτά υποχρέωσαν τον ΥΠΕΡΓ να ασκήσει το μεσολαβητικό του ρόλο για να αποφευχθεί τυχόν εργατική αναταραχή σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την οικονομία καθώς, το συνδικαλιστικό κίνημα έχει προειδοποιήσει πως αν η ΑΤΑ δεν αποδοθεί στη βάση της φιλοσοφίας της θα αντιδράσει δυναμικά.

Τη θέση αυτή επαναβεβαίωσε το συνδικαλιστικό κίνημα την περασμένη Πέμπτη στο πλαίσιο πανσυνδικαλιστικής σύσκεψης.

Ο Κ. Κούσιος έχει μεταθέσει την κοινή συνάντηση με τις ηγεσίες των δύο κοινωνικών εταίρων για τις 11 Ιανουαρίου, 25 μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ο ΥΠΕΡΓ δεν έχει τη δικαιοδοσία να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση καθώς, η ΑΤΑ αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συμφωνίας μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών.

Αυτή είναι η διαχρονική πρακτική η οποία, άλλωστε εφαρμόστηκε και στο πλαίσιο της μεταβατικής συμφωνίας. 

Η κυβέρνηση, απλά συνυπέγραψε τη συμφωνία ως το κύριο μέρος της τριμερούς συνεργασίας.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι πιθανότητες να επέλθει συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών για την ΑΤΑ, πριν από τις προεδρικές εκλογές, είναι περιορισμένες λόγω του ότι εξαντλείται ο χρόνος της παρούσας κυβέρνησης.  

Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΡΓ δήλωσε πρόσφατα στη StockWatch ότι αν δεν υπάρξουν έστω και οι ελάχιστες συγκλίσεις μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών θα κηρύξει αδιέξοδο.

Ανοικτό το ενδεχόμενο της σταδιακής αποκατάστασης

Ο Στράτης Ματθαίου, ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, σε συνέντευξη του στη Χαραυγή στις 11 Δεκεμβρίου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων να αποδεχθεί μία διευθέτηση για σταδιακή αποκατάσταση της ΑΤΑ σε ένα χρονικό ορίζοντα δύο ή τριών χρόνων.

«Πρωτίστως η θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της ΑΤΑ. Το αν θα γίνει σταδιακά δεν μας βρίσκει αντίθετους. Σε καμία περίπτωση όμως να μη γίνει σε βάθος χρόνου, αλλά εντός της επόμενης διετίας ή τριετίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό ωστόσο θα πρέπει να δοθεί τώρα, που υπάρχει μεγάλη ακρίβεια και πολύ υψηλός πληθωρισμός», σημείωσε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ.

Στη βάση αυτής της προσέγγισης και δεδομένου ότι οι εργοδότες δεν θα επιμένουν σε κατάργηση της ΑΤΑ, ενδέχεται να δημιουργηθούν προοπτικές που να συνεργούν, ώστε και οι άλλες συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, να αποδεχθούν σταδιακή αποκατάσταση της ΑΤΑ.

Η μεταβατική συμφωνία προβλέπει καταβολή της ΑΤΑ μία φορά το χρόνο στο 50%.

Η τηλεργασία έτσι και αλλιώς πάει στη νέα κυβέρνηση

Η διαφωνία μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών σε ότι αφορά στη συνδεσιμότητα, η ανάγκη να συζητηθεί στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού και να συμφωνηθεί η θέσπιση της τηλεργασίας μεταξύ ΥΠΟΙΚ και ΠΑΣΥΔΥ και η ανάγκη να ενσωματωθεί στο σχετικό νόμο το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου που είναι σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι τα τρία «αγκάθια» που δεν επιτρέπουν στον ΥΠΕΡΓ να προωθήσει τη θέσπιση της τηλεργασίας.

Εκ των πραγμάτων, φαίνεται ότι και η σκυτάλη της τηλεργασίας θα δοθεί στην επόμενη κυβέρνηση.

Πάντως, οι ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ με δηλώσεις του στη StockWatch είχαν εκφράσει έντονη διαφωνία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε τόσο πολύ στο να προχωρήσει σε θέσπιση της τηλεργασίας, ειδικότερα όταν είχε δοκιμαστεί και εν μέσω πανδημίας.

Έμεινε πίσω και το συνταξιοδοτικό

Η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στο ΕΣΣ, έμεινε πίσω λόγω του ότι είχαν προτεραιότητα ο κατώτατος και η ΑΤΑ.

Επιπρόσθετα, το συνταξιοδοτικό και η αναλογιστική αποκοπή του 12% εντάσσεται σε προεκλογικά προγράμματα υποψήφιων προέδρων για τη Δημοκρατία και το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα ήταν ορθό  η παρούσα διακυβέρνηση να δεσμεύσει με οποιοδήποτε τρόπο την επόμενη.

Ο νέος πρόεδρος με βάση το προεκλογικό του πρόγραμμα ας χειριστεί το θέμα, σχολίασε στη StockWatch ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Η αποκατάσταση των επιδομάτων

Οριστικά και αμετάκλητα, η αποκατάσταση των αποκοπών που είχαν εφαρμοστεί από την 1/1/2013, σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών και των επιδομάτων βάρδιας, τα οποία είναι μειωμένα κατά 15%, μετατίθεται μετά τις προεδρικές εκλογές.

Αυτή είναι η απόφαση που λήφθηκε την περασμένη Πέμπτη ενώπιον της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού (ΜΕΠ), που είναι ο μηχανισμός συζήτησης και επίλυσης εργασιακών θεμάτων μεταξύ ΥΠΟΙΚ και ΠΑΣΥΔΥ.

Η ΠΑΣΥΣΥ αποδέχθηκε τη σχετική πρόταση του Γιώργου Παντελή, ΓΔ του ΥΠΟΙΚ ο οποίος προεδρεύει της ΜΕΠ.

Το σκεπτικό είναι ότι δεν θα ήταν κομψό για τη νέα κυβέρνηση να κληρονομήσει την υποχρέωση να βγάλει από τα κρατικά ταμεία €16 εκατ. για να αποκαταστήσει τον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών και των επιδομάτων βάρδιας, τα οποία έχουν μειωθεί στο πλαίσιο των απαιτήσεων της τρόικας το 2012.

Σημειώνεται ότι η αποκατάσταση των εν λόγω αποκοπών δεν έχει περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023.

Το θέμα συζητείται παράλληλα με τη ΜΕΠ και μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, στις οποίες είναι οργανωμένοι οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα καθώς και οι ημικρατικοί και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο λόγος είναι γιατί οι εν λόγω αποκοπές αφορούν και τους ημικρατικούς υπαλλήλους και του εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Του Λεύκου Χρίστου