You are here

Στη ζυγαριά η διαφωνία ξενοδόχων και υπαλλήλων

26/08/2019 06:52

Η νομοθετική ή όχι κατοχύρωση των μισθών και άλλων προνοιών που συνεπάγεται οικονομικό κόστος αποτελούν τα μεγάλα αγκάθια στην προσπάθεια της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου να γεφυρώσει τις εξ διαμέτρου διαφορές μεταξύ των ξενοδόχων και των εργαζομένων στην ευαίσθητη για την οικονομία ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Στις 10 πμ οι ηγεσίες των δύο συνδέσμων των ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ και οι ηγεσίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων  των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων  υπό την υπουργό εργασίας  σε μία ύστατη μεσολαβητική προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο και να αποφευχθεί εργατική κρίση σε μία δύσκολη για τον τουρισμό περίοδο.

Η μεσολαβητική συνάντηση θα γίνει στο Χίλτον Πάρκ.

Στη μεσολαβητική συνάντηση θα είναι παρούσα και η διευθύντρια εργασιακών σχέσεων του υπουργείου εργασίας Μαρίνα Ιωάννου καθώς και ανώτατα στελέχη της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ.

Είναι η πρώτη φορά που το συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικεί νομική κατοχύρωση μισθοδοτικών κλιμάκων και ενσωμάτωσης τους στη συλλογική σύμβαση, αίτημα το οποίο οι ξενοδόχοι έχουν απορρίψει κατηγορηματικά υποστηρίζοντας ότι τυχόν ικανοποίηση του θα εκτοξεύσει κατά 28% το εργατικό κόστος στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Οι ξενοδόχοι εκτιμούν επιπρόσθετα ότι τυχόν νομοθετική ρύθμιση των συμβάσεων θα αλλάξει άρδην τη φιλοσοφία του θεσμού των ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων που είναι η κατ’ εξοχήν μέθοδος καθορισμού των μισθών στην Κύπρο.

Εκφράζονται φόβοι, από πλευράς εργοδοτών ότι νομική κατοχύρωση των μισθών θα προκαλέσει προηγούμενο στο τομέα των εργασιακών σχέσεων με απρόβλεπτες συνέπειες στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων με κάθετη αύξηση του εργατικού κόστους, τόσο στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όσο και στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα.

Από την άλλη, οι συντεχνίες θεωρούν τη νομική κατοχύρωση των μισθών και άλλων προνοιών της σύμβασης που άπτονται οικονομικού οφέλους για τα μέλη τους στα ξενοδοχεία, ως αδήριτη ανάγκη καθώς, όπως υποστηρίζουν αρκετοί ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι ανοργάνωτοι και αρκετοί άλλοι εργοδοτούνται με προσωπικά συμβόλαια και τυγχάνουν, κατά τον ισχυρισμό τους, εκμετάλλευσης από τους εργοδότες.

Οι συντεχνίες, στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, διεκδικούν επιπρόσθετα, μισθολογικές αυξήσεις ύψους 4% το χρόνο, αναθεώρηση άρθρων της συλλογικής σύμβασης που διαφοροποιήθηκαν με την έκτακτη ειδική συμφωνία του 2013 -2015, λόγω τότε της οικονομικής κρίσης και επαναφοράς τους όπως είχαν συμφωνηθεί στη σύμβαση η οποία είχε λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

Πρόσθετα οι συντεχνίες θέλουν και την κατοχύρωση ενός μίνιμουμ κατώτατου μισθού για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία όπως είναι για παράδειγμα οι καμαριέρες ή οι συντηρητές.

Του Λεύκου Χρίστου