You are here

Στο 9% το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών

19/09/2022 07:54

Η Επίτροπος Ισότητας Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, στο μήνυμά της για τη Διεθνή Ημέρα Ισότητας στις Αμοιβές (International Equal Pay Day), τονίζει τους μακροχρόνιους αγώνες για την επίτευξη ίσων αμοιβών για ίσης αξίας εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών, παρατηρώντας πως το μισθολογικό χάσμα στην Κύπρο συνεχίζει να υφίσταται και ανέρχεται στο 9%.

Όπως διευκρινίζει η Επίτροπος, η Διεθνής Ημέρα Ισότητας στις Αμοιβές θεσπίστηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 18 Δεκεμβρίου 2019 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου, αρχής γενομένης από το 2020.

Η κ. Αντωνίου διαπιστώνει πως παρά τις πρωτοβουλίες, τις οδηγίες και τις Νομοθεσίες που έχουν θεσπιστεί, το μισθολογικό χάσμα συνεχίζει να υφίσταται τόσο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στην Κύπρο. Προσθέτει ότι στην ΕΕ το χάσμα αμοιβών καταγράφεται στο 13%, ενώ στη χώρα μας το τελευταίο καταγεγραμμένο χάσμα τις αμοιβές κινείται κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ και βρίσκεται στο 9%.

Είπε ακόμα ότι στην Κύπρο για κάθε 100 ευρώ που κερδίζει ο άντρας η γυναίκα κερδίζει 9 ευρώ λιγότερα, διευκρινίζοντας ότι για τις μετανάστριες, τις πρόσφυγες, τις γυναίκες με αναπηρίες, το ποσοστό αυτό πολλές φορές είναι ακόμη πιο χαμηλό.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, οι ανισότητες μεταξύ ανδρών - γυναικών και ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, τροφοδοτούνται και εντείνονται και στους άλλους τομείς της ζωής. 

Ενώ υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο, αναφέρει η Επίτροπος, το χάσμα δεν έχει εξαλειφθεί και θα πρέπει να εργαστούμε να βρούμε λύσεις αφού οι νόμοι από μόνοι τους δεν κατάφεραν να φέρουν την ισορροπία, αρχίζοντας από την παραδοχή του χάσματος και αναδεικνύοντας τα οφέλη που θα προκύψουν από τη σμίκρυνση έως και την εξάλειψη του.