You are here

Στο επίκεντρο η ΑΤΑ

26/05/2023 16:38

Το θέμα της ΑΤΑ και η ανάγκη επαναφορά της σε μελλοντικό στάδιο στο εκατό τοις εκατό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης αντιπροσωπείας του Προεδρείου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΠΟΑΣΟ) με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Παναγιώτου.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΑΣΟ αναφέρει ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε  σε κλίμα θετικότητας και κατανόησης, ως αποτέλεσμα της αίσιας κατάληξης των προσπαθειών για αύξηση του ποσοστού παραχώρησης της ΑΤΑ και ανανέωση της Μεταβατικής Συμφωνίας του 2017, κάτι για το οποίο η οργάνωση συνεχάρη ιδιαίτερα τον Υπουργό.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, ο εκσυγχρονισμός του Συνταξιοδοτικού Σχεδίου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη και η ανάγκη στάθμισης, στο στάδιο της μελέτης, παραχώρησης και του αναλογικού μέρους της σύνταξης στους υπαλλήλους του δημοσίου, που υπηρετούν πλέον κάτω από ένα διαφορετικό επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο, για να καλύψουν την απώλεια που έχουν υποστεί.

Επιπλέον, συζητήθηκε η εισήγηση της ΠΟΑΣΟ για θεσμική υποχρέωση όλων των εργολάβων, που αναλαμβάνουν έργα ή άλλες προσφορές του δημοσίου ή έχουν οποιαδήποτε οικονομική προσοδοφόρα σχέση με το δημόσιο να παρουσιάζουν Συλλογικές Συμβάσεις, κάτι που θα υποβοηθήσει τα μέγιστα το στόχο που θέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία, αλλά και η ίδια η Κυβέρνηση, για επέκταση της κάλυψης των εργαζομένων με συλλογικές διαπραγματεύσεις στο 80%.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και η λειτουργία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και η ανάγκη αναθεώρησης του σε συνάρτηση με αναβάθμιση της ΠΟΑΣΟ σε πλήρες μέλος, μετά από 26 χρόνια που είναι παρατηρητής.

Αναφέρεται ότι τονίστηκε ειδικότερα η σημασία της συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων, η αναγνώριση των ευαισθησιών της μιας πλευράς από την άλλη και η ευελιξία που θα πρέπει αμφότερες να επιδεικνύουν για επίτευξη εργασιακής ειρήνης, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει ούτε οικονομική ευρωστία, ούτε βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ούτε και ευημερία των εργαζομένων.