You are here

Στο ράφι το ταμείο προνοίας για 4 χιλ. εργαζομένους στο δημόσιο

22/02/2021 06:29

Στο ράφι του αρχείου του Υπουργείου Οικονομικών ενδέχεται να καταλήξει η περιβόητη μελέτη της κυβέρνησης για τη σύσταση ταμείου προνοίας, στο οποίο επρόκειτο να ενταχθούν οι περίπου 4 χιλ. μόνιμοι υπάλληλοι και αορίστου χρόνου που είχαν προσληφθεί στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά τον Οκτώβριο του 2011.

Οι εν λόγω υπάλληλοι παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς συμπληρωματικό σχέδιο σύνταξης καταβάλλοντας μόνο εισφορές στο ΤΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν και μάλλον θα αναθεωρήσει τις αρχικές της προθέσεις, κάτω από βάρος των επικείμενων βουλευτικών εκλογών και εξαιτίας των πιέσεων και των τελεσιγράφων της ΠΑΣΥΔΥ, των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, των συνδέσμων αστυνομίας και υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.

Οι συντεχνίες είχαν αξιώσει εξ υπαρχής όταν είχαν λάβει την πρόταση της κυβέρνησης, όπως όλοι οι ανασφάλιστοι μόνιμοι υπάλληλοι, αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι, έκτακτοι εκπαιδευτικοί, ειδικοί αστυνομικοί και εργαζόμενοι στις δυνάμεις ασφαλείας, ενταχθούν αναδρομικά στο κρατικό επαγγελματικό σχέδιο σύνταξης, απορρίπτοντας κάθετα την πρόταση του ΥΠΟΙΚ για ένταξη τους σε ταμείο προνοίας.

Η αναδρομική κάλυψη των εισφορών των υπαλλήλων, εκτιμάται ότι θα κοστίσει στο κράτος περίπου €70 εκατ.

Οι πληροφορίες φέρουν το ΥΠΟΙΚ να εγκαταλείπει την πρόταση του για σύσταση ταμείου προνοίας και μάλλον ετοιμάζει νέα πρόταση στη γραμμή των συντεχνιών, την οποία ενδεχομένως να θέσει και ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 κατέβαλλαν μόνο 1,75% εισφορά στο ταμείο σύνταξης χηρών και ορφανών.

Έκτοτε, μετά από απαίτηση της τρόικας οι δημόσιοι υπάλληλοι, καταβάλλουν 3% συνεισφορά στο επαγγελματικό ταμείο σύνταξης και 2% στο ταμείο χηρών και ορφανών.

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί την πιο εφικτή, ορθολογική και δίκαιη λύση, σχολίασε στη StockWatch στέλεχος της ΠΑΣΥΔΥ. 

Υποστήριξε ότι το ταμείο προνοίας λόγω του ότι οι κανονισμοί που το διέπουν επιτρέπουν επενδυτική πολιτική, είναι επίφοβο «και από τη στιγμή που το κράτος δεν εγγυάται τα αποθέματα του, δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεχτό», παρατήρησε.

Σημειώνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο είχε απορρίψει δύο φορές πρόταση της ΠΑΣΥΔΥ για ένταξη των ανασφάλιστων δημοσίων υπαλλήλων στο υφιστάμενο επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο.

Είχε προηγηθεί, επί Χάρη Γεωργιάδη στο ΥΠΟΙΚ, η συνομολόγηση της συμφωνίας πλαίσιο που επιτεύχθηκε τον Μάιο του 2018 με τη ΣΕΚ και την ΠΕΟ για σταδιακή αποκατάσταση των μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στη συμφωνία αυτή οι δύο συντεχνίες κατάφεραν να κατοχυρώσουν ένταξη των ημικρατικών υπαλλήλων, των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και των ωρομίσθιων στο δημόσιο που είχαν προσληφθεί μετά τον Οκτώβριο του 2011, σε συνταξιοδοτικό σχέδιο τύπου ταμείου προνοίας.

Το αίτημα των δύο συντεχνιών έγινε αποδεχτό, κυρίως γιατί στο ταμείο προνοίας οι συνεισφορές εργαζομένων και εργοδότη είναι προκαθορισμένες.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το κόστος που αναλογεί στα ταμεία του, σε αντίθεση με το υφιστάμενο επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο, το κόστος του οποίου είναι άγνωστο και μετατοπίζεται στις επόμενες γενιές.

Του Λεύκου Χρίστου