You are here

Στο υπουργικό ο τελικός λόγος για στήριξη των εργαζομένων

20/10/2020 07:36

Δεδομένης της πίεσης των οικονομικών του κράτους εξαιτίας της πολύμηνης υγειονομικής κρίσης, ο τελευταίος λόγος ανήκει στο υπουργικό συμβούλιο για περαιτέρω στήριξη της εργασίας στον τουριστικό τομέα και σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, ως αποτέλεσμα του Covid-19.

Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε σύσκεψη που είχε με τον ΠΑΣΥΞΕ, τον ΣΤΕΚ, τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και αργότερα με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, άκουσε τις εισηγήσεις τους με στόχο να διαμορφώσει συγκεκριμένη πρόταση για στήριξη της εργασίας μέχρι τον Μάρτιο του 2021, την οποία θα μεταφέρει στο υπουργικό συμβούλιο προς έγκριση καθώς τα σχέδια που ήδη τρέχουν λήγουν την 31η Οκτωβρίου.

Όσον αφορά την ξενοδοχειακή βιομηχανία και τα κέντρα αναψυχής που θα τεθούν υπό καθεστώς αναστολής ή μερικής αναστολής εργασιών η επιδότηση θα γίνει μέσω του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μια τακτική που ακολουθείται κάθε χρόνο τους χειμερινούς μήνες.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι στόχος είναι όπως η επέκταση των ειδικών σχεδίων τα οποία ευνοούν την εργασία στην ξενοδοχειακή βιομηχανία αποτελέσουν κίνητρο ώστε να μην κλείσουν όλα τα ξενοδοχεία τη χειμερινή σεζόν. 

Είπε επίσης ότι ενδέχεται να επεκταθεί και το σχέδιο του υφυπουργείου τουρισμού για επιδότηση των διακοπών για εγχώριο τουρισμό το οποίο λήγει στο τέλος Νοεμβρίου του 2020, μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η στήριξη των εργαζομένων στους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημική κρίση.

Απαντώντας σε ερώτηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η στήριξη στην ξενοδοχειακή βιομηχανία να επεκταθεί μέχρι το Μάρτιο.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, είπε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υπέβαλαν το αίτημα προς την υπουργό εργασίας να καλυφθούν και οι επιχειρήσεις σε όλες τις περιοχές του νησιού πέραν των αμιγώς τουριστικών (Αγία Νάπα, Πρωταρά και Πάφο), διότι πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις και όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση η υπουργός εργασίας φαίνεται να κατανοεί το αίτημα των συνδικαλιστών.

Ο γενικός γραμματέας της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου, είπε ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που χρειάζονται στήριξη, πρόθεση της υπουργού εργασίας είναι όπως συνεχιστούν τα υφιστάμενα σχέδια χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στην ουσία και στη φιλοσοφία τους, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και ακολούθως εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο να υπάρξει πρόνοια στον κρατικό προϋπολογισμό για στήριξη μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη των τουριστικών πρακτόρων οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από όλα τα επαγγέλματα από την πανδημική κρίση.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα των απολύσεων με την υπουργό να στέλνει αυστηρό μήνυμα ότι δεν μπορεί να γίνουν απολύσεις όταν οι επιπτώσεις της κρίσης είναι προσωρινές.

Της Ηρώς Ευθυμίου