You are here

Στον αέρα η πρόταση Ζέτας για ξενοδοχεία

16/09/2019 06:59

Στον αέρα παραμένει ακόμη η μεσολαβητική πρόταση της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου για τη ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία καθώς, από πλευράς ξενοδόχων επικρατεί δυστοκία ως προς την αποδοχή ή όχι της υπουργικής πρότασης.

Καθοριστική των εξελίξεων αναμένεται να είναι μεθαύριο Τετάρτη η σύγκλιση του ΔΣ του συνδέσμου ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) κατά την οποία θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των άτυπων διαβουλεύσεων που είχαν ηγετικά στελέχη του συνδέσμου με την υπουργό εργασίας από την οποία ζήτησαν συγκεκριμένες διευκρινίσεις επί της μεσολαβητικής πρότασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από άτομα τα οποία έχουν γνώση των τεκταινομένων και συμμετέχουν στα διοικητικά όργανα των ξενοδόχων, τα επίμαχα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος και αποτελούν «αγκάθι» για την αποδοχή της πρότασης Αιμιλιανίδου, είναι δύο:

H εισφορά του 1% στο ταμείο ευημερίας που θα καλύπτει με βάση το επικείμενο υπουργικό διάταγμα και τους υπάλληλους με προσωπικά συμβόλαια οι οποίοι δεν είναι οργανωμένοι σε συντεχνία και η εργοδότηση φοιτητών, οι οποίοι παραδοσιακά εργάζονταν με ειδικό εργασιακό καθεστώς, το οποίο με βάση την πρόταση, αλλάζει άρδην κατά τους ξενοδόχους.

Το ταμείο ευημερίας ήταν μέχρι πρόσφατα μέρος της συλλογικής σύμβασης και η συνεισφορά των ξενοδόχων ύψους 1% προοριζόταν μόνο για όσους υπαλλήλους κάλυπτε η συλλογική σύμβαση.

Η συνεισφορά του οργανωμένου προσωπικού καταβάλλεται εξ ημισείας 50% στη ΣΕΚ και στην ΠΕΟ και το υπόλοιπο 50% στο ταμείο των ξενοδόχων για σκοπούς ευημερίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Με βάση τις νέες πρόνοιες που προβλέπονται από τη μεσολαβητική πρόταση της υπουργού εργασίας, οι ξενοδόχοι έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν και 1% εισφορά για σκοπούς ταμείου ευημερίας και στους μη οργανωμένους υπαλλήλους οι οποίοι εργοδοτούνται με προσωπικό συμβόλαιο.

Οι μεν ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι το ποσοστό αυτό θα πρέπει να μένει στη δική τους διαχείριση και να μην μεταφέρεται στις δύο συντεχνίες από τη στιγμή που οι εν λόγω υπάλληλοι δεν επιθυμούν να είναι μέλη συντεχνιών.

Στο διάταγμα, προβλέπεται ότι ανεξάρτητα από το εργασιακό καθεστώς που έχει ο κάθε υπάλληλος ή τη μισθοδοτική του κλίμακα, θα πρέπει να αμείβεται με βάση το διάταγμα που θα εκδοθεί από την υπουργό εργασίας.

Αυτό συνεπάγεται για τους ξενοδόχους  επιπρόσθετο κόστος καθώς την καλοκαιρινή περίοδο εργοδοτούνται φοιτητές οι οποίοι θα είναι κι αυτοί καλυμμένοι από την πρόνοια της συλλογικής σύμβασης περί κατοχυρωμένου με διάταγμα κατώτατου μισθού.

Τα πλείστα ξενοδοχεία εργοδοτούν κάθε χρόνο την καλοκαιρινή κυρίως περίοδο φοιτητές από το εξωτερικό για σκοπούς πρακτικής εξάσκησης με συγκεκριμένους όρους εργασίας και μισθοδοσίας.

Μεταξύ των όρων προβλέπεται διαμονή και διατροφή το κόστος των οποίων επωμίζεται ο ξενοδόχος.

Με βάση τις πρόνοιες της πρότασης, η κατοχύρωση κατώτατου μισθού περιλαμβάνει και τους φοιτητές με τους ίδιους όρους των μόνιμων υπαλλήλων.

Οι ξενοδόχοι αξιώνουν από την υπουργό εργασίας εξαίρεση των φοιτητών από το διάταγμα διότι κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζουν, θα εκτοξεύσει ακόμη περισσότερο το σύνολο του εργατικού κόστους το οποίο εκτιμούν ότι θα είναι πέραν του 10% αν γίνει αποδεκτή η μεσολαβητική πρόταση.

Στις τάξεις των ξενοδόχων επικρατούν επί των δύο αυτών θεμάτων έντονες απόψεις και καταβάλλονται προσπάθειες να υπάρξει συγκερασμός πριν να συνέλθει μεθαύριο το ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ.

Παράλληλα έχουν ζητηθεί σχετικές διευκρινίσεις από την υπουργό εργασίας από το γραφείο της οποίας έχει δοθεί το μήνυμα ότι για λόγους αρχής η μεσολαβητική της πρότασης, που έγινε καταρχήν αποδεκτή από τις ηγεσίες των ξενοδόχων και των συντεχνιών, δεν επιδέχεται αλλαγών.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ξενοδόχων επικρατούν και διιστάμενες απόψεις σε ότι αφορά το ύψος του εργατικού κόστους που θα επωμιστεί η βιομηχανία.

Υπάρχουν οι ξενοδόχοι των οποίων οι υπάλληλοι είναι οργανωμένοι στις συντεχνίες και υποστηρίζουν ότι θα επωμιστούν μία αύξηση του εργατικού κόστους μεταξύ 10%- 11% και άλλη μεγάλη μερίδα των ξενοδόχων που ισχυρίζεται ότι η αύξηση του εργατικού τους κόστους θα ξεπεράσει το 15%.

Στην αντίπερα όχθη, οι επαρχιακές συνελεύσεις των εργαζομένων στα ξενοδοχεία έχουν αποδεχτεί τη μεσολαβητική πρόταση της υπουργού εργασίας με συντριπτική πλειοψηφία. Οι επαρχιακές συνελεύσεις ολοκληρώνονται την ερχόμενη Τετάρτη στην Πάφο.

Η υπουργική μεσολαβητική πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων της τάξης του 5,5%.

Οι αυξήσεις θα δοθούν σταδιακά σε ετήσια βάση και σε βάθος τεσσάρων χρόνων.

Του Λεύκου Χρίστου