You are here

Στον ΠτΔ για ΑΤΑ, συντάξεις, ξένο προσωπικό η ΠΕΟ

08/06/2023 12:53

Τρια καυτά εργασιακά θέματα τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης, κατά τη σημερινή συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με την ηγεσία της ΠΕΟ. Ενώπιον του ΠτΔ τέθηκε σχετικό υπόμνημα το οποίο αφορά σε κοινωνικά και εργασιακά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους.

Η γγ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους εξερχόμενη της συνάντησης ανέφερε σε δηλώσεις της ότι συζητήθηκαν με τον ΠτΔ και τον υπουργό εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου τρία κύρια ζητήματα.

Στην πρώτη συνάντηση με τον Ν. Χριστοδουλίδη από την ανάληψη των καθηκόντων του, τέθηκε επί τάπητος η ΑΤΑ και η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, το συνταξιοδοτικό και η αναλογιστική μείωση του 12% και η ρύθμιση της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων τρίτων χωρών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη η πολιτεία να παρέμβει με μέτρα για παύση του φαινομένου απορύθμισης της εργασίας, της φθηνής χωρίς δικαιώματα εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους τονίστηκε η ανάγκη θεσμοθέτησης μέτρων ώστε πι συλλογικές συμβάσεις εργασίας να εφαρμόζονται όπως συμφωνούνται.

Παράλληλα να υπάρξει παρέμβαση της πολιτείας για επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Αυτό είναι αναγκαίο για να σταματήσει το φαινόμενο να έχουμε ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά το μερίδιο της μισθωτής εργασίας από αυτό που παράγεται να μειώνεται αντί να αυξάνεται.

Για το ζήτημα του συνταξιοδοτικό τόνισε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί μεταρρύθμιση του χωρίς να υπάρξει κατάργηση του «ισοπεδωτικού, αντικοινωνικού 12% για όσους εργαζόμενους επιλέγουν μετά από πολλά χρόνια δουλειά να συνταξιοδοτηθούν».

Μπορούν να βρεθούν ορθολογιστικές λύσεις, υπογραμμίστηκε στον ΠτΔ, οι οποίες δεν θα θέτουν σε κίνδυνο το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων.

Οι λύσεις θα πρέπει να απαντούν σε μία πραγματικότητα, η οποία αφορά στους εργαζόμενους που δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται γιατί εργάζονται σε σκληρά επαγγέλματα και, ότι το σύστημα πρέπει να αναγνωρίζει ότι ένας εργαζόμενος έβαλε 45, 46 χρόνια και να του δίνει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί χωρίς να μειώνονται οι μισθοί του.

Προβληματική η στρατηγική απασχόλησης

Αναφορικά με την ρύθμιση στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων τρίτων χωρών η κ. Χαραλάμπους είπε ότι αποτελεί κομμάτι για τη συζήτηση της επναρρύθμισης της στρατηγικής.

Η στρατηγική είναι προβληματική, τόνισε, διότι ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα χωρίς να εφαρμόζονται συλλογικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς να ελέγχεται ότι εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις, να διευρύνονται όλοι οι τομείς που παραχωρούν άδειες εργαζομένων από τρίτες χώρες χωρίς να υπάρχει και ένα ορθολογιστικό πλάνο ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού για να μην οδηγούμαστε στην ανάγκη κάλυψης αυτών των θέσεων με ξένο δυναμικό.

Στην ατζέντα της συζήτησης τέθηκε ακόμη το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης, η ανάγκη για διεύρυνση της στεγαστικής πολιτικής με προγράμματα κοινωνικής στέγης, αλλά και ζητήματα που αφορούν το ΓΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από την κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο πλάνο στήριξης και ανάπτυξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

 

Της Μαρίας Κυριακίδου