You are here

Συμφωνία ειρήνης στα ξενοδοχεία

07/09/2010 13:39
Έπεσαν σήμερα οι υπογραφές των τριών εμπλεκόμενων μερών στο μνημόνιο συμφωνίας για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Η Σύμβαση είναι τετραετής και καλύπτει την περίοδο από 1ην Ιανουαρίου 2009 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2012, προβλέπει δε συγκεκριμένες μισθολογικές αυξήσεις για όλες τις κλίμακες.

Συγκεκριμένα, για τις κλίμακες από 1 μέχρι 6 προβλέπονται βασικές μηνιαίες αυξήσεις (χωρίς το τιμαριθμικό επίδομα) €3,50 από 1ης Αυγούστου 2010, επίσης €3,50 από 1ης Ιανουαρίου 2011, όπως €3,50 και από 1ης Ιανουαρίου 2012. Για τις ίδιες χρονικές περιόδους, οι βασικές μηνιαίες αυξήσεις είναι €4,50 για τις κλίμακες 7 έως 12 και για τις κλίμακες 13 - 19 οι αυξήσεις αυτές είναι €5,50 μηνιαίως.

Προβλέπει επίσης την καταβολή εφάπαξ ποσού σε κατηγορίες εργαζομένων, τους ελάχιστους μισθούς πρόσληψης και τις εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ οι δύο πλευρές δεσμεύονται να διεξαγάγουν ουσιαστικές διαβουλεύσεις υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας για τα προβλήματα του ξενοδοχειακού κλάδου της οικονομίας, καθώς και για θέματα αποζημιώσεων των εργαζομένων όταν δουλεύουν Κυριακές ή εορτές/ αργίες που συμπίπτουν με χρόνο ελεύθερο εργασίας ή Σαββατοκύριακο, αλλά και για την καταβολή του επιδόματος Πάσχα.

Το Μνημόνιο υπεγράφη από την υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, εκ μέρους των εργοδοτών από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Χάρη Λοϊζίδη και τον Πρόεδρο του ΕΞΕΚ-ΣΤΕΚ Ακη Βαβλίτη και εκ μέρους των εργαζομένων από τους Γενικούς Γραμματείς Περικλή Περικλέους της ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ και Λευτέρη Γεωργιάδη της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ.

«Ουσιαστικά σήμερα», δήλωσε η κα. Χαραλάμπους, «κλείνει ο κύκλος της ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και επίσημα με την υπογραφή της νέας Συμφωνίας, η οποία είναι τετραετής Συμφωνία».

Η υπουργός Εργασίας ευχαρίστησε τους εταίρους της ξενοδοχειακής βιομηχανίας «για το πνεύμα συνεργασίας που -όπως ανέφερε η κα. Χαραλάμπους- επέδειξαν καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης για ανανέωση της συλλογικής Συμφωνίας».

«Να υπογραμμίσω», πρόσθεσε, «ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα είναι εδώ, έτσι ώστε η Συμφωνία να λειτουργήσει για το καλό της ειρήνης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, αλλά ταυτόχρονα, τόνισε η κα. Χαραλάμπους, θα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε μαζί με τους εταίρους της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και άλλα ζητήματα, για τα οποία πιστεύουμε ότι έχουμε κοινό ενδιαφέρον, όπως είναι το μεγάλο κεφάλαιο της εποχικότητας του τουρισμού και το μεγάλο κεφάλαιο του ανθρώπινου δυναμικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, που θεωρούμε κοινό κεφάλαιο όλων μας».