You are here

Συνεδριάζουν τη Δευτέρα οι συντεχνίες για ΑΤΑ

27/01/2023 12:51

Σε νέα κοινή συνάντηση των μεγαλύτερων συντεχνιών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα του συνδικαλιστικού κινήματος σε σχέση με την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

Ο γγ της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου, σε δημόσιες δηλώσεις του ανέφερε ότι «τη Δευτέρα θα έχουμε συνάντηση οι μεγάλες συντεχνίες για να εξετάσουμε την παραπέρα πορεία μας». Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν περαιτέρω κινητοποιήσεις, σημείωσε ότι «θα συζητηθούν όλα τη Δευτέρα».

«Ο αγώνας δεν σταματά στη χθεσινή κινητοποίηση, θα δούμε πως θα προχωρήσουμε», ανέφερε ο γγ της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας.

Στον απόηχο της χθεσινής παναπεργίας πάντως, οι διαφορές μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων στο θέμα της ΑΤΑ παραμένουν έντονες.

Οι μεν συνδικαλιστικές οργανώσεις επιδιώκουν την συνομολόγηση μιας νέας μεταβατικής συμφωνίας που θα προβλέπει τη σταδιακή αποκατάσταση της ΑΤΑ. Οι δε εργοδοτικές οργανώσεις επιδιώκουν διάλογο στη βάση πρότασης για αντικατάσταση του θεσμού της ΑΤΑ με ένα νέο σύστημα συνδεδεμένο με την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

«Το ΚΕΒΕ δεν εγκαταλείπει τη θέση ότι αυτός ο θεσμός είναι λάθος», είπε σήμερα ο γγ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, απορρίπτοντας το ότι η συζήτηση επί της ΑΤΑ πρέπει να οδηγεί μόνο προς τα πάνω.

Τέτοιου είδους δηλώσεις, δυναμιτίζουν το κλίμα, σημείωσε η γγ της ΠΕΟ Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η αποφασιστικότητα που επέδειξαν χθες οι εργαζόμενοι θα επιβάλει τη λύση του προβλήματος.

Ο γγ της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας, επεσήμανε το γεγονός ότι η χθεσινή στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε σε ειρηνικό κλίμα, χωρίς ακραίες συμπεριφορές και τόνισε ότι τόσο η παρούσα, όσο και οι επόμενες κυβερνήσεις, πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι συσπειρώνονται και είναι ενωμένοι πέραν κομματικών και ιδεολογικών απόψεων, όταν πρόκειται για τη διεκδίκηση κοινών δικαιωμάτων τους.

Σημείωσε επίσης, ότι «η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να συνδράμει στην επίλυση του ζητήματος».

«Το ψήφισμα που υποβάλαμε χθες στον υπουργό Εργασίας, προδιαγράφει και την πορεία των εξελίξεων, διαφορετικά θα προβούμε σε δυναμικά μέτρα», ανέφερε ο Ιωσήφ Αναστασίου εκ μέρους της ΔΕΟΚ.

Αξιολογούνται συμπεριφορές εργοδοτών και παρεμβάσεις

Ο κ. Μάτσας έκανε λόγο για ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων που όχι μόνο έθεσαν προσκόμματα στη συμμετοχή των εργαζομένων τους στην χθεσινή παναπεργία αλλά, όπως είπε «τους απείλησαν ότι εάν συμμετέχουν θα βρεθούν προ του διλήμματος της απόλυσης».

Παράλληλα, όπως είπε, υπάρχουν καταγγελίες για έμμεσες παρεμβάσεις από διευθυντικά στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας.

Πρόσθεσε πως ως μια «έμμεση παρέμβαση μπορεί να θεωρηθεί και η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε προς το προσωπικό, το τμήμα δημόσιας διοίκησης και προσωπικού».

Τόνισε ότι όλα αυτά εξετάζονται και θα αξιολογηθούν από τις συντεχνίες.

Κάνει υπολογισμούς για αποκοπές το γενικό λογιστήριο

Στο μεταξύ, στο γενικό λογιστήριο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής των στοιχείων που αφορούν το μέγεθος της συμμετοχής στην παναπεργία, εκ μέρους των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να γίνουν και οι αντίστοιχες αποκοπές στους μισθούς όσων συμμετείχαν.

«Αν δεν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, θα γίνει οριζόντια αποκοπή στους μισθούς για τον μήνα Φλεβάρη και μετά θα γίνει επιστροφή του ποσού σε όσους δεν συμμετείχαν, τον Μάρτιο», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γενικού λογιστηρίου. Όπως σημείωσε, δεν υπάρχει ακόμα ένδειξη του συνολικού ποσού της αποκοπής.

Της Μαρίας Χαμπή