You are here

Συνωστισμός αιτήσεων για «top» θέση στο δημόσιο

03/10/2022 07:05

Άγγιξαν τις 200 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τις έξι κενές θέσεις μόνιμων γενικών διευθυντών, υπουργείων ή υφυπουργείων, οι καθαρές απολαβές των οποίων ανέρχονται στις €6.097 καθαρά το μήνα.

Για πρώτη φορά προκηρύσσονται έξι κενές θέσεις γενικών διευθυντών και αυτό επειδή η κυβέρνηση Αναστασιάδη, ίδρυσε πέντε Υφυπουργεία και τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Οι έξι κενές θέσεις αφορούν το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και τέσσερις κενές θέσεις Υφυπουργείων και της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.

Στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής γενικός διευθυντής είναι ο Στέλιος Χειμώνας.

Σύμφωνα με το γενικό λογιστήριο της Δημοκρατίας, ο ετήσιος ακαθάριστος μισθός του γενικού διευθυντή υπουργείου-υφυπουργείου μαζί με τα επιδόματα και τον 13ο ανέρχεται στις €125.208. Μετά τις αποκοπές, μειώσεις και αφαίρεση του φόρου εισοδήματος, οι απολαβές των γενικών διευθυντών ανέρχονται στις €6.097 καθαρά τον μήνα.

Συνεχίζεται το ξεσκαρτάρισμα των αιτήσεων

Δύσκολο είναι το έργο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), η οποία βρίσκεται ακόμη στο ξεσκαρτάρισμα των αιτήσεων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΥ, Γεώργιος Παπαγεωργίου.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι «είναι πολύ δύσκολο το έργο μας λόγω του τεράστιου αριθμού αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από δημοσίους υπαλλήλους και κυρίως από ιδιώτες, διότι οι θέσεις των γενικών διευθυντών είναι πρώτου διορισμού και προαγωγής, ως εκ τούτου μπορούν να τις διεκδικήσουν και εξωτερικοί υποψήφιοι που δεν κατέχουν δημοσιοϋπαλληλική θέση».

Στόχος, είπε ότι «είναι να πληρωθούν οι θέσεις σωστά, εφόσον καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε όλα τα δεδομένα, ειδικά από τους ιδιώτες, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι ικανοποιούν και ποιοί όχι τα κριτήρια, όχι μόνο για τη θέση του γενικού διευθυντή αλλά και τις απαιτήσεις των σχεδίων υπηρεσίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι στις πλείστες περιπτώσεις, οι θέσεις καταλαμβάνονται από υπαλλήλους της δημόσιας υπηρεσίας αν και η πλειοψηφία των αιτήσεων προέρχεται από ιδιώτες.

Ακολούθως η ΕΔΥ, θα καλέσει όλους όσους πληρούν τις προϋποθέσεις ενώπιον της για προφορικές συνεντεύξεις, ώστε στη συνέχεια να αποφασίσει ποιους έξι θα διορίσει στη θέση του γενικού διευθυντή υπουργείου ή υφυπουργείου.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναπληρωτές γενικοί διευθυντές διεκδικούν ένα πόστο μόνιμου γενικού διευθυντή σε Υπουργείο ή Υφυπουργείο αλλά και διευθυντές οι οποίοι πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα.

Οι θέσεις των γενικών διευθυντών είναι εναλλάξιμες, άρα παρέχεται η δυνατότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο να προχωρήσει στην τοποθέτηση των νέων γενικών διευθυντών στα υπουργεία, ανάλογα με τα προσόντα τους αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Κενές θέσεις

Στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, μετά την αφυπηρέτηση του Σταύρου Μιχαήλ τον περασμένο Ιούνιο, διορίστηκε προσωρινά ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής ο Γιάννης Νικολαΐδης.

Στο Υφυπουργείο Τουρισμού, μετά την αφυπηρέτηση του γ.δ. Θεοφάνη Τρύφωνος τον περασμένο Απρίλιο, καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή εκτελεί προσωρινά ο Αντώνης Κουτσούλλης. Στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, διορίστηκε αναπληρώτρια γενική διευθύντρια η Λιάνα Χαραλάμπους-Τάνου.

Στο νεοϊδρυθέν Υφυπουργείο Πολιτισμού το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του την 1η Ιουλίου 2022, χρέη αναπληρωτή διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών τελεί ο Κυπριανός Λούης, ο οποίος είναι και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών. Στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η οποία θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του Τμήματος Περιβάλλοντος και θα αναλάβει τη διαχείριση όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων, εκφράζεται ελπίδα να μπει μια τάξη στο αλαλούμ που επικρατεί σήμερα στο τμήμα.

Της Ηρώς Ευθυμίου