You are here

Συντεχνία Ισότητα: Αναγκαία η ΑΤΑ

10/11/2022 13:06

Η παραχώρηση ΑΤΑ αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ζωής και της διατήρησης του βιοτικού επιπέδου (επιπέδου ποιότητας και ευημερίας της ζωής) εκάστου μισθωτού και δεν αποτελεί μισθολογική αναβάθμιση/αύξηση, αλλά μέτρο διατήρησης ή/και αποκατάστασης της αγοραστικής δύναμης των μισθών σε περιόδους πληθωρισμού, αναφέρει σε υπόμνημά της προς τον Υπουργό Εργασίας, η παγκύπρια συντεχνία Ισότητα.

Σε ανακοίνωση της συντεχνίας αναφέρεται ότι πρέπει να διεξάγονται, παράλληλα, δύο διαδικασίες για τη ρύθμιση της, προστίθεται. «Η μία να αφορά τον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα («Δ&ΕΔΤ») και η άλλη τον Ιδιωτικό Τομέα («ΙΤ»)». Στην μεν πρώτη, εξηγεί, συμβαλλόμενα μέρη για την κατάληξη σε συμφωνία πρέπει να είναι η εργοδοτική πλευρά (το Κράτος) και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων (Συντεχνίες). Στη δεύτερη, συνεχίζει, συμβαλλόμενα μέρη πρέπει να είναι οι εκπρόσωποι της εργοδοτικής πλευράς (ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και τυχόν άλλες εργοδοτικές οργανώσεις) και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων (Συντεχνίες) που δραστηριοποιούνται στον ΙΤ.

Εκφράζει την θέση ότι «η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ δεν έχουν έννομο συμφέρον και δεν νομιμοποιούνται να αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη σε διαπραγμάτευση για τον αν θα παραχωρηθεί ΑΤΑ και σε ποιο ποσοστό για τους μισθωτούς του Δ&ΕΔΤ». Η Ισότητα υποστηρίζει ότι ο θεσμός της ΑΤΑ πρέπει να επεκταθεί στον ιδιωτικό τομέα και να καλύψει όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες που αφορούν μισθωτή εργασία.  

Η συντεχνία θεωρεί ότι η ΑΤΑ πρέπει να υπολογίζεται κάθε έξι μήνες, την 1η Ιανουαρίου και την 1η Ιουλίου κάθε έτους, βάσει της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπως αυτός υπολογίζεται από τη Στατιστική Υπηρεσία, ανεξαρτήτως θετικού ή αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. «Αν η μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έχει θετικό πρόσημο, να παραχωρείται ΑΤΑ σε ποσοστό 100% της εξαμηνιαίας μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Αν έχει αρνητικό πρόσημο, να μην επέρχεται οποιαδήποτε μείωση των μισθών».

Η Ισότητα αναφέρει ότι αυτές οι ρυθμίσεις που προτείνει μπορούν να εφαρμοστούν το επόμενο έτος και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα αναλόγως του αντικτύπου τους στην Οικονομία. Υποστηρίζει δε ότι οι όποιες αποφάσεις για την ΑΤΑ πρέπει να ληφθούν το αργότερο μέχρι τις 15/12/2022, πριν από την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων Εορτών.