You are here

Συντεχνίες: Όχι σε βεβιασμένες ενέργειες κ. Κούσιο

01/02/2023 16:29

Το συνδικαλιστικό κίνημα κάλεσε πριν από λίγο τον υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο να αποφύγει βεβιασμένες ενέργειες στο επίμαχο θέμα της στρατηγικής για την απασχόληση εργατών από τρίτες χώρες, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της θητείας του.

Η ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ στις ξεχωριστές επιστολές που απέστειλαν προς τον υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο, λίγο πριν την παρουσίαση του απολογισμού του Υπουργείου, τονίζουν ότι δεν υπήρξε επαρκής χρόνος για κοινωνικό διάλογο και πως στις θέσεις που καταγράφονται στο έγγραφο που τους απέστειλε δεν υιοθετείται καμία από τις εισηγήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η ΣΕΚ στην επιστολή που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα της ΣΕΚ Ανδρέα Φ. Μάτσα και η οποία κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρει πως για το συγκεκριμένο θέμα δεν έγινε κανένας κοινωνικός διάλογος, όπως ήταν προγραμματισμένο να γίνει από το αρμόδιο υπουργείο και ως εκ τούτου «τα όσα έχουν σχεδιαστεί είναι εξόχως ελλειμματικά».

Ανάμεσα σε άλλα, τονίζεται ότι το θέμα της απασχόλησης αλλοδαπού εργατικού προσωπικού είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα που αφορά και επηρεάζει το σύνολο της αγοράς εργασίας.

«Ως εκ τούτου θα έπρεπε της οποιασδήποτε υποβολής πρότασης, να είχε προηγηθεί επαρκής, συνολικός και ολοκληρωμένος κοινωνικός διάλογος και διαβούλευση. Τέτοια ζητήματα πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα της συναίνεσης και της σύμφωνης γνώμης των κοινωνικών εταίρων», τονίζεται.

Στην επιστολή της ΠΕΟ, την οποία υπογράφει η γενική γραμματέας της οργάνωσης Σωτηρούλα Χαραλάμπους, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι είναι προφανές πως «εκείνο που επιχειρείται είναι η διεύρυνση της δυνατότητας των εργοδοτών να χρησιμοποιούν φθηνό ξένο εργατικό προσωπικό  κάτι που διευρύνει την απορρύθμιση  και μειώνει περαιτέρω την εμβέλεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Η κ. Χαραλάμπους παρατηρεί ακόμα, ότι «ενώ για την ΑΤΑ επιλέξατε να τερματίσετε τις όποιες μεσολαβητικές ενέργειες παραπέμποντας το θέμα στην επόμενη κυβέρνηση, για τη στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες - ένα θέμα το οποίο σαφώς αφορά τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές για τις εργασιακές σχέσεις- προωθείτε αποφάσεις ετεροβαρείς και μονόπλευρες που ικανοποιούν τις θέσεις της εργοδοτικής πλευράς, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της θητείας σας».

Η ΔΕΟΚ, στην  επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της οργάνωσης Ιωσήφ Αναστασίου τονίζει μεταξύ άλλων, ότι δεν αποδέχεται τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη νέα στρατηγική διότι πρώτον, «δεν τηρήθηκε η προϋπόθεση επαρκούς κοινωνικού διαλόγου», δεύτερον, «δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι θέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν ως στόχο τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης όλων των εργαζομένων μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις» και τρίτο, διότι «ενισχύεται η ανεξέλικτη εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες με αποτέλεσμα την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Επισυνάπτονται οι επιστολές των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Της Ηρώς Ευθυμίου