You are here

Συζήτησαν για το μέλλον της αγοράς εργασίας

08/05/2019 17:28

Το μέλλον της αγοράς εργασίας και ειδικότερα η εισαγωγή της ψηφιακής και ρομποτικής τεχνολογίας στην οικονομία, η οποία αναμένεται να διαμορφώσει ένα νέο πλέγμα εργασιακών σχέσεων, απασχόλησε ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα το Υπουργείο Πρόνοιας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνεργασία με τη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Μιλώντας στην Ημερίδα, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου τόνισε ότι το μέλλον της εργασίας αλλά και το δικαίωμα στην εργασία που «είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να μας απασχολήσει όλους» και υπογράμμισε ότι αυτά που γνωρίζουμε σήμερα για την εργασία δεν θα υπάρχουν αύριο.
 
Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε έκθεση που κατάρτισε ο ILO για το μέλλον της εργασίας και στους τρεις πολύ σημαντικούς στόχους που έχουν περιληφθεί σε αυτή και σημείωσε ότι όπως καταγράφεται στην έκθεση πέραν του 50% των σημερινών θέσεων εργασίας δεν θα είναι οι ίδιες.
 
Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να δούμε το σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο να ετοιμάσουμε τον τόπο μας για το αύριο, τόνισε.
 
Ο πρώτος στόχος, σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, είναι η επένδυση στον άνθρωπο, ο οποίος έχει και τη μεγαλύτερη σημασία, ενώ ο δεύτερος στόχος, όπως είπε, είναι η επένδυση στις δομές εργασίας και πώς αλλάζουν οι δομές εργασίας στο μέλλον. Σημείωσε πως ο τρίτος στόχος είναι η επένδυση στην αξιοπρεπή και βιώσιμη εργασία.
 
Αναφερόμενη στον ILO, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε και έχει συνεργασία με την ΔΟΕ, η οποία μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ, όπως είπε, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης με τεχνοκράτες και πολλά θέματα που μας απασχολούσαν τα έχουμε αντιμετωπίσει και με τη βοήθεια του ILO. Σημείωσε ότι με αυτή την Ημερίδα δείχνουμε την προσήλωση μας στις εργασίες του ILO.
 
Σε χαιρετισμό του στην Ημερίδα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, τον οποίο ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, είπε ότι η σημασία που καταδεικνύει η Κυπριακή Δημοκρατία στον ILO αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι κατέστη μέλος της από τον πρώτο χρόνο ανεξαρτησίας της το 1960, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει κυρώσει περισσότερες από 50 συμβάσεις του οργανισμού.
 
Ο κ. Χριστουδουλίδης τόνισε ότι το ΥΠΕΞ στηρίζει την ενδυνάμωση της πολυμερούς διπλωματίας στη βάση του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνώς αποδεκτών αρχών, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από την ενάσκηση της πολυμερούς διπλωματίας εντός της ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία αντικρίζεται πλέον ως ένας πολύτιμος εταίρος και αποκτά στις σκέψεις των κυρίων δυνάμεων τη δέουσα βαρύτητα, ενώ θεωρείται σημαντικός παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης σε μια ασταθή περιοχή.
 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει κάθε προσπάθεια να συνεισφέρει σημαντικά στις δραστηριότητες των ΗΕ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν την διεθνή κοινότητα γιατί με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνουμε τις προσπάθειες μας για την προστασία και την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων και προτεραιοτήτων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την διεθνή μας θέση», τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στο πολυμερές αυτό σύστημα διεθνής οργανισμοί μεταξύ των οποίων ο ILO έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν προωθώντας τον σεβασμό καθολικών αποδεκτών αρχών.
 
Ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Guy Ryder αναφέρθηκε στους τρεις στόχους που τίθενται σε έκθεση του οργανισμού, που είναι η επένδυση στον άνθρωπο, η επένδυση στις δομές εργασίας και η επένδυση στην αξιοπρεπή και βιώσιμη εργασία και τόνισε την ανάγκη όλοι μαζί να κτίσουν ένα βιώσιμο σχεδιασμό για το μέλλον της εργασίας, καθώς, όπως είπε, οι ραγδαίες εξελίξεις ασκούν πίεση στην αγορά εργασίας σε πολλές χώρες, καθώς οι κοινωνίες βιώνουν θεμελιώδεις αλλαγές όπως είναι μεταξύ άλλων οι δημογραφικές αλλαγές και η παγκοσμιοποίηση.
 
Αναφέρθηκε επίσης ότι στην εξαίρετη, όπως είπε, συνεργασία που έχει ο ILO με την Κύπρο και η οποία ενισχύθηκε το 2013, όταν το νησί βίωνε οικονομική κρίση, ιδιαίτερα μεταξύ άλλων στον κοινωνικό διάλογο, στην απασχόληση των νέων και στην μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Κύπρος εισαγάγει ελάχιστο εθνικό μισθό.
 
Τέλος, ο κ. Ryder είπε ότι αναμένει να υποδεχθεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τον επόμενο μήνα στη Γενεύη.
 
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου έκανε μια ιστορική αναδρομή από την ίδρυση του ILO το 1919 και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον μέλλον της εργασίας.
 
Ο κ. Αντωνίου είπε ότι ο ILO προσπαθεί να δημιουργήσει ελάχιστα επίπεδα ανθρώπινων συνθηκών εργασίας σε όλο τον κόσμο και πρόσθεσε ότι «αν νομίζουμε ότι η κατάργηση των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας για την Κύπρο είναι αστείο και να το συζητούμε αν θα την επικυρώσουμε ή όχι, μέλη του ILO και χώρες που πρέπει να ανεβάσουν τα επίπεδα τους είναι και χώρες για τις οποίες σε ηλικία 6 ή 7 χρονών θα πρέπει το παιδί να πιάσει δουλειά αλλιώς δεν θα ζήσει αν δεν το κάνει».
 
Ο ΓΓ της ΟΕΒ αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταργηθούν τουλάχιστον οι χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας για να ανεβάσουμε τα επίπεδα πριν έρθει η παγκοσμιοποίηση, ενώ σημείωσε πως πέραν των άλλων ο ILO παρέχει οικονομική βοήθεια και τεχνική στήριξη σε χώρες που είτε δημιουργούνται είτε βρίσκονται σε αναπτυξιακή φάση, όπως είχε έπραξε και στην περίπτωση της Κύπρου με την δημιουργία στο παρελθόν του ΑΤΙ.
 
Εξάλλου, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής είπε ότι η τεχνολογία αλλάζει τα πάντα άρδην στον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και η οικονομία, προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργεί έντονες πιέσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.
 
Θα δούμε μέσα στα επόμενα χρόνια επαγγέλματα να καταργούνται και να εξαφανίζονται και ανάγκες σε νέα επαγγέλματα τα οποία σήμερα είναι ελαφρώς ή τελείως άγνωστα (τεχνητή νοημοσύνη, παγκοσμιοποίηση και άλλα), πρόσθεσε.
 
Ο κ. Τσιακκής τόνισε πως πρέπει να προβλέψουμε έγκαιρα τους νέους άγνωστους τομείς που θα υπάρξουν στο μέλλον στην οικονομία και να καταρτίσουμε σωστά το ανθρώπινο δυναμικό.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρξει σύνδεση της ακαδημίας με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και σημείωσε πως «δεν έχει νόημα να παράγουμε επιστήμονες που είναι άσχετοι με την οικονομία και τις ανάγκες των επιχειρήσεων διότι διαιωνίζουμε την ανεργία», ενώ το ζητούμε είναι, όπως είπε, η διασφάλιση ποιοτικών και διατηρήσιμων θέσεων εργασίας.
 
Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι οι μισθοί αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για τις υγιείς επιχειρήσεις και όχι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μια διασύνδεση και με την παραγωγικότητα και πρόσθεσε ότι ο κόσμος της εργασίας αλλάζει και η επόμενη δεκαετία θα είναι πολύ διαφορετική σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και την αγορά εργασίας από ό,τι την ζούμε σήμερα.
 
«Θα προκύψουν νέες τάσεις απασχόλησης οι οποίες προκύπτουν από την ψηφιοποίηση και τη ρομποτοποίηση με τα δικά τους προβλήματα και τις προκλήσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι προκλήσεις και οι προοπτικές είναι τεράστιες μπροστά μας αλλά είναι σημαντικό να γίνει σωστή και δίκαιη σε ένα πλαίσιο κοινωνικής ευαισθησίας».
 
Ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε στην ανάγκη να έχουμε πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, την αξιοπρέπεια στην εργασία και να δώσουμε έμφαση στη δίκαιη κινητικότητα, ενώ σημείωσε την ανάγκη για ισότητα των φύλων μέσα από την οικογένεια και την εργασία.
 
Ανέφερε επίσης την ανάγκη να γίνουν συλλογικά οι αλλαγές αλλά και την ανάγκη διασύνδεσης των αναγκών της αγοράς εργασίας με το εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ υπογράμμισε πως με βάση διεθνείς μελέτες «επτά στα νέα παιδιά που ξεκινούν σήμερα το δημοτικό σχολείο θα κληθούν να εργοδοτηθούν σε τομείς που δεν γνωρίζουμε σήμερα» και αυτό καταδεικνύει, όπως είπε, τη μεγάλη ευθύνη των κοινωνικών εταίρων για να γίνουν τα επιβεβλημένα βήματα για το μέλλον του τόπου μας.
 
Μιλώντας στην Ημερίδα, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον της εργασίας γιατί, όπως είπε, συνεχίζει να υπάρχει ένας εξόφθαλμος τραγέλαφος, προσθέτοντας ότι «ενώ η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας αυξάνει ραγδαία τις παραγωγικές δυνατότητες και θα έπρεπε να απαλλάξει την ανθρωπότητα από τη φτώχεια, την παιδική εργασία και άλλα, βλέπουμε την ανισότητα να διευρύνεται».
 
Ο κ. Κυρίτσης διερωτήθηκε αν μπορεί να οικοδομηθεί ένα ευοίωνο μέλλον εφόσον θα στηριχθεί σε ένα άδικο, αντιλαϊκό και σκληρά αντεργατικό παρόν και πρόσθεσε ότι «όταν οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και όταν μιλούμε για συλλογική διαπραγμάτευση μέσα από τα έγγραφα του ILO πρέπει την ίδια ώρα να λέμε ότι αυτό σημαίνει ότι η συλλογική σύμβαση θα υπερέχει των ατομικών και προσωπικών συμβολαίων», κάτι που δεν γίνεται στην ΕΕ και στην Κύπρο.
 
Θα έπρεπε να φροντίζουμε να έχουμε θεσμούς που να λένε ότι οι συλλογικές συμβάσεις που υπογράφουμε θα εφαρμόζονται, ανέφερε και πρόσθεσε ότι πέραν από τις διακηρύξεις και τις ευχές πρέπει να γίνει η κατοχύρωση της συλλογικής σύμβασης στην πράξη, μηχανισμοί επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων, ελάχιστα όρια που δεν υπάρχουν και κοινωνική ασφάλιση για όλους η οποία απειλείται από την ανεργία, την αδήλωτη εργασία, τους χαμηλούς μισθούς και την απορρύθμιση.
 
Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου είπε ότι η συνεισφορά του ILO στη διαμόρφωση όρων απασχόλησης οι οποίοι να συνάδουν με την κοινωνική δικαιοσύνη ήταν σημαντική, προσθέτοντας ότι σε ένα μεγάλο βαθμό οι διεθνείς συμβάσεις που διασφαλίζουν αξιοπρεπή απασχόληση δεν τηρούνται και δεν εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη και θα πρέπει να διανύσουμε ακόμη αρκετό δρόμο για να επιτευχθεί αυτό.
 
Ανέφερε επίσης ότι ο η 4η βιομηχανική επανάσταση θα ανατρέψει πολλά δεδομένα σε σχέση με την οργάνωση της εργασίας και με την κοινωνική και οικονομική ζωή όπως την έχουμε συνηθίσει και πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός της ρομποτικής τεχνολογίας και της οικονομίας της πλατφόρμας θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην ανάπτυξη και στην απασχόληση καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το 54% των σημερινών θέσεων εργασίας στην ΕΕ βρίσκονται σε κίνδυνο.
 
Είπε ακόμη ότι οι περιφερειακές οικονομίες στην ΕΕ θα επηρεαστούν περισσότερο από την ψηφιοποίηση της οικονομίας και τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι πως ένα νέο πλέγμα εργασιακών σχέσεων διαμορφώνεται με κεντρικό άξονα τη ρομποτική και ψηφιακή τεχνολογία.  
 
Τέλος, σε παρέμβαση του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Φίλιππος Πουγιούτας επικεντρώθηκε στην επίδραση της τεχνολογίας στην εργασία και στην πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν τα πανεπιστήμια τόσο στη διαμόρφωση της αγοράς εργασίας και των επαγγελμάτων του μέλλοντος όσο και στην προετοιμασία των φοιτητών για ένταξη τους στον εργασιακό χώρο.
 
Ο κ. Πουγιούτας τόνισε ότι η διασύνδεση της αγοράς εργασίας με τα πανεπιστήμια προέχει σήμερα όσο ποτέ στο παρελθόν, ενώ αναφέρθηκε στη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και στην αυτοματοποίηση των επαγγελμάτων και σημείωσε ότι μέσα σε αυτό τον χώρο τα πανεπιστήμια καλούνται να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους και να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας έτσι ώστε να διαπλάσουν τον αυριανό ψηφιακό πολίτη και να τον ετοιμάσουν για τις προκλήσεις του συνεχούς μεταβαλλόμενου χώρου και περιβάλλοντος αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.