You are here

Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση

15/06/2021 14:49

Στην Κύπρο, τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη με διαφορά ζήτηση στις ΘΕΔΙ (ιστοσελίδες) είναι αυτά του ανώτερου επιπέδου (65,3%) ενώ πολύ μικρότερη είναι η ζήτηση που προκύπτει στα επαγγέλματα μέσου επιπέδου (30,4%) και στα επαγγέλματα κατώτερου επιπέδου (4,3%).

Αυτό προκύπτει από τη συμμετοχή της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) στο έργο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) «Real-time labour market information on skill requirements: Setting up the EU system for online vacancy analysis».

Στόχος του έργου ήταν η ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού συστήματος για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση στοιχείων για τις κενές θέσεις εργασίας που δημοσιοποιούνται σε ιστοσελίδες (online job vacancies), ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες επίκαιρες πληροφορίες για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Το έργο διάρκεσε τέσσερα χρόνια, από το 2017 μέχρι το 2020.

Από την ανάλυση των στοιχείων, σε σχέση με τις ΘΕΔΙ στην Κύπρο, οι κυριότερες πληροφορίες που εξάγονται είναι ότι οι πηγές άντλησης των πληροφοριών κατά πάροχο είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ιδιωτικές ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας με 88,3%. Ακολουθούν, με πολύ μεγάλη διαφορά, τα ιδιωτικά γραφεία εξευρέσεως εργασίας (8,0%), η διαδικτυακή πύλη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (3,2%) και οι ηλεκτρονικές εφημερίδες (0,5%).

Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη με διαφορά ζήτηση στις ΘΕΔΙ είναι αυτά του ανώτερου επιπέδου (65,3%) ενώ πολύ μικρότερη είναι η ζήτηση που προκύπτει στα επαγγέλματα μέσου επιπέδου (30,4%) και στα επαγγέλματα κατώτερου επιπέδου (4,3%). Αναλυτικότερα, τα ψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στους Πτυχιούχους (33,2%), στους Τεχνικούς βοηθούς (23,2%) καθώς και στους Υπαλλήλους υπηρεσιών και πωλητές (11,4%).

Οι δεξιότητες οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στις ΘΕΔΙ (μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης) είναι η προσαρμοστικότητα στην αλλαγή (6.570 εμφανίσεις), η παροχή βοήθειας σε πελάτες (4.345 εμφανίσεις), η ομαδική εργασία (4.219 εμφανίσεις) και η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή (4.092 εμφανίσεις).

Οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίοι παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στις ΘΕΔΙ είναι οι Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (15,8%), οι Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (15,5%), το Εμπόριο και επισκευή αυτοκινήτων (10,6%) και η Ενημέρωση και επικοινωνία (9,5%).

Το έργο ανατέθηκε από το Cedefop, μετά από προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού, σε κοινοπραξία, η οποία αποτελείτο από το Institute for Economics, Labour and Culture (IWAK)/Centre of Goethe University Frankfurt, Germany και το Interuniversity Research Centre on Public Services (CRISP)/ Università degli Studi di Milano-Bicocca, Italy, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ανάμεσα στις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου ήταν ο μεγάλος όγκος στοιχείων τα οποία δεν ήταν δομημένα και κατάλληλα διαμορφωμένα. Οι θέσεις εργασίας που ήταν δημοσιοποιημένες σε ιστοσελίδες (ΘΕΔΙ) ξεπερνούσαν τα 40 εκατομμύρια. Επίσης το κόστος και ο χρόνος που απαιτείτο για «καθαρισμό» των στοιχείων και διαγραφή των αχρείαστων πληροφοριών και η ταξινόμηση των γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στις ΘΕΔΙ και οι οποίες έπρεπε να ταξινομηθούν με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξινόμησης Επαγγελμάτων, Δεξιοτήτων, Ικανοτήτων και Προσόντων (ESCO).