You are here

Τα επαγγέλματα που χρυσοπληρώνουν

20/10/2021 11:00

Τα επαγγέλματα με τις ψηλότερες απολαβές στην αγορά εργασίας παρουσιάζει η StockWatch.

Οι υψηλότερες αμοιβές εντοπίζονται κυρίως σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τον υπό ανάπτυξη τομέα της ενέργειας, αλλά και σε παραδοσιακά επαγγέλματα όπως του τραπεζικού υπαλλήλου.

Όπως διαφαίνεται από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις αμοιβές σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς της Κύπρου, τα επαγγέλματα με τους ψηλότερους μισθούς αφορούν υποστηρικτικές δραστηριότητες εξόρυξης, με μηνιαίο μισθό €8045, ενώ ακολουθούν επαγγέλματα που σχετίζονται με την παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου (€4349), αλλά και δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις ασφαλιστικές δραστηριότητες (€3.889).

Ψηλές είναι επίσης, οι αμοιβές σε επαγγέλματα που αφορούν άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου( €3792), εξόρυξη μεταλλευμάτων (€3740), δραστηριότητες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, με εξαίρεση τις ασφαλιστικές δραστηριότητες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία (€3604) και παραγωγή προϊόντων καπνού (€3560).

Επιπρόσθετα, ψηλούς μισθούς απολαμβάνουν σύμφωνα με τα στοιχεία, όσοι εργοδοτούνται στην κυβέρνηση, ενώ τη δεκάδα των πιο ακριβοπληρωμένων επαγγελμάτων συμπληρώνουν οι δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης και προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, εν μέσω της ψηφιοποίησης που συντελείται στην κυπριακή κοινωνία.

Ψηλές είναι και οι απολαβές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και στον τομέα μεταφοράς και αποθήκευσης, ενώ ακολουθούν ο τομέας της επιστήμης και έρευνας και ο τομέας των αεροπορικών μεταφορών.

Της Γεωργίας Χαννή