You are here

Τα επαγγέλματα που πληρώνουν

12/12/2019 07:33

Επαγγέλματα που αφορούν τον υπό ανάπτυξη τομέα της ενέργειας αλλά και παραδοσιακά επαγγέλματα όπως του τραπεζικού υπαλλήλου είναι αυτά που συγκεντρώνουν τις καλύτερες αμοιβές, όπως διαφαίνεται από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις αμοιβές σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα επαγγέλματα με τους ψηλότερους μισθούς αφορούν υποστηρικτικές δραστηριότητες εξόρυξης, με μηνιαίο μισθό €7689 ενώ ακολουθούν επαγγέλματα που σχετίζονται με την άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου( €4881), εξόρυξη μεταλλευμάτων ( €4351), παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου (€4249).

Ψηλές είναι και οι αμοιβές σε επαγγέλματα που αφορούν παραγωγή προϊόντων καπνού (€4011) αλλά και στις τράπεζες (€3415) παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για μείωση του εργατικού κόστους.

Επιπρόσθετα, ψηλούς μισθούς απολαμβάνουν και όσοι ασχολούνται με δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, με ραγδαία ανάπτυξη του τομέα τα τελευταία χρόνια, εν μέρει με τις ανάγκες ψηφιακής μεταρρύθμισης του κράτους.

Ψηλοί είναι οι μισθοί και για παροχή συμβουλών και συναφείς δραστηριότητες, αεροπορικές μεταφορές και παροχής συμβουλών διαχείρισης.

Τα επαγγέλματα με χαμηλούς μισθούς

Αντίθετα, τα επαγγέλματα με τις χαμηλότερες απολαβές αφορούν επαγγέλματα του πρωτογενούς τομέα όπως είναι η γεωργία.

Οι μηνιαίοι μισθοί για επαγγέλματα που σχετίζονται με τη φυτική και ζωική παραγωγή, θήρα και συναφείς δραστηριότητες, είναι μόλις €824 ενώ για δασοκομία €1087

Λίγα περισσότερα (€1080) λαμβάνουν όλοι όσοι ασχολούνται με δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους και κατασκευή ειδών ένδυσης ( €1105).

Χαμηλοί είναι οι μισθοί και για τις δραστηριότητες εξυγίανσης και άλλες υπηρεσίες για τη διαχείριση αποβλήτων, παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, κτηνιατρικές δραστηριότητες, παραγωγή βασικών μετάλλων και δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος.

Της Γεωργίας Χαννή