You are here

Τα φορτηγά παρέλυσαν την οικονομία (2)

14/12/2004 12:54

· Έκρηξη Χριστόφια για την απεργία

· SOS εκπέμπουν ΚΕΒΕ και ΟΕΒ


Δριμεία κριτική απ’ όλα τα μέτωπα δέχονται οι οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι με την κάθοδό τους σε απεργιακή κινητοποίηση δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα στην οικονομία. «Δεν προσφέρουν, ούτε στον εαυτό τους ούτε στην κοινωνία, την καλύτερη υπηρεσία», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής. Υπέδειξε ότι το όπλο της απεργίας είναι το τελευταίο που χρησιμοποιείται από τους εργαζόμενους και πρόσθεσε: «Αυτοί άρχισαν τα διαβήματα τους από την απεργία. Λυπάμαι». Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι οι φορτηγατζήδες με τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις «ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι αλλά προπάντων δημιουργούν ταλαιπωρίες που έχουν σχέση με την οικονομία. Δεν συμφωνώ με τον τρόπο που συμπεριφέρονται». Όπως είπε, έχει κάνει διαβήματα ως Πρόεδρος της Βουλής, για ρύθμιση του ζητήματος που αφορά τους οδηγούς βαρέων οχημάτων. Ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται τώρα στη Γενική Εισαγγελία, προσθέτοντας ότι «μόλις έρθει στη Βουλή θα προσπαθήσω σε συνεργασία με τα κόμματα να προωθήσουμε διαδικασίες επείγουσας φύσης και αν είναι δυνατό να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου. Έστω όμως και αν τελειώσουμε στις 15 του Γενάρη, γιατί δημιουργείται η αντίληψη ότι χάνεται ο κόσμος;», διερωτήθηκε ο κ. Χριστόφιας.

Ανησυχούν οι επιχειρηματίες

Έντονη ανησυχία πάντως για τις επιπτώσεις της απεργίας των οδηγών φορτηγών εκφράζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, οι οποίες επισημαίνουν ότι κινδυνεύει να παραλύσει η οικονομία. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα οι δύο εργοδοτικές οργανώσεις, επεσήμαναν ότι αυτή τη στιγμή εμπορεύματα εκατομμυρίων λιρών, όπως πρώτες ύλες για τη βιομηχανία και τις οικοδομές, φάρμακα, φθαρτά, κρέατα και παιδικές τροφές, βρίσκονται εγκλωβισμένα στο λιμάνι εξαιτίας της απεργίας.

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης δήλωσε ότι η οργάνωσή του έχει πάρει μέχρι στιγμής εκατοντάδες τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας από μέλη της τα οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω των μεγάλων ζημιών που έχουν υποστεί από την απεργία.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒ Βύρων Κρανιδιώτης απηύθυνε έκκληση προς το Σύνδεσμο Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων να αναστείλουν άμεσα την απεργία και να προσέλθουν σε διάλογο με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων για επίλυση της διαφοράς. Σε αντίθετη περίπτωση, σημείωσε, η οικονομία του τόπου θα γονατίσει σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο τόσο για την οικονομία και το εμπόριο λόγω εορτών Χριστουγέννων όσο και για το εθνικό θέμα.

ΚΕΒΕ και ΟΕΒ συνεκτιμούν ότι η περίοδος που διανύεται λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων και των προκλήσεων της Ευρώπης είναι τέτοια που απαιτείται από όλους συναντίληψη και συνεργασία. Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η προστασία της οικονομίας και η ενδυνάμωσή της ενόψει της πορείας προς την ΟΝΕ.
Σημαντική είναι η παρέμβαση που έκανε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος ο οποίος είπε ότι τα συσκευαστήρια στη Λεμεσό σταμάτησαν την εκκοπή και απειλούν με απολύσεις του προσωπικού τους που ανέρχεται γύρω στα 500 άτομα. Κάλεσε επίσης το κράτος να παρέμβει καθώς, όπως εξήγησε, έχει όλα τα μέσα και τις προσβάσεις για να πράξει κάτι τέτοιο.

Περικύκλωσαν το Προεδρικό

Εξάλλου, το πρωί ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου δήλωσε ότι δεν μπορεί να κρατά μόνος τη σημαία των προσπαθειών για επίλυση της διαφοράς όταν η άλλη πλευρά συνεχίζει τις απεργιακές της κινητοποιήσεις. Είπε ακόμη ότι τόσο η νομοθετική εξουσία όσο και η νομική υπηρεσία έχουν ενημερωθεί από τον ίδιο εκφράζοντας την καλή διάθεση να ενεργοποιηθούν τάχιστα για προώθηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, ώστε να επιλυθούν οριστικά τα προβλήματα της εργατικής αυτής τάξης.

Στο μεταξύ, το Προεδρικό συνεχίζει να είναι περικυκλωμένο από 70 φορτηγά οχήματα και, όπως πληροφορούμαστε, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις εκπρόσωπων της απεργιακής επιτροπής, δεν πρόκειται να μετακινηθούν εάν δεν επιλυθούν τα προβλήματά τους.

Λ.Χ. και Γ.Α.