You are here

Τα μέτρα συγκράτησαν την ανεργία

03/12/2020 12:54

Μείωση παρουσίασε το Νοέμβριο του 2020 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μετά από τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, μετά τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για να μην προβούν σε απολύσεις.

Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Νοεμβρίου 2020, έφτασε τα 32.968 πρόσωπα από 31.487 τον Οκτώβριο. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Νοέμβριο 2020 μειώθηκε στα 31.285 πρόσωπα σε σύγκριση με 34.997 τον προηγούμενο μήνα.

Σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2019 σημειώθηκε αύξηση 8.473 προσώπων ή 34,6% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (αύξηση 2.142), των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (αύξηση 747), των κατασκευών (αύξηση 690), της μεταποίησης (αύξηση 629), της εκπαίδευσης  (αύξηση 611) και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (αύξηση 866).

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με ενημέρωση του Τμήματος Εργασίας η σύγκριση των στοιχείων από το μήνα Μάρτιο του 2020 και μετά, με τα στοιχεία προηγούμενων μηνών δεν θεωρείται αντικειμενική. Αυτό οφείλεται στην εφαρμογή από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης των έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για διενέργεια αυτόματων ανανεώσεων των εγγεγραμμένων ανέργων και νέων εγγραφών ανέργων χωρίς φυσική παρουσία με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Κατά οικονομική δραστηριότητα, οι περισσότεροι άνεργοι είναι στον τομέα των ξενοδοχείων και εστιατορίων καθώς και στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο.

Κατά επαγγελματική κατηγορία, οι περισσότεροι άνεργοι είναι υπάλληλοι υπηρεσιών, πωλητές καθαριστές, κλητήρες και ανειδίκευτοι εργάτες.

Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο, οι περισσότεροι άνεργοι έχουν μέση γενική εκπαίδευση ενώ ακολουθούν οι άνεργοι με ανώτερη εκπαίδευση.

Αύξηση της ανεργίας δείχνουν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 10,5% τον Οκτώβριο από 9,3% τον Σεπτέμβριο.

Της Γεωργίας Χαννή