You are here

Τα «μικρά γράμματα» κρίνουν τον κατώτατο

04/11/2021 07:25

Στις εξαιρέσεις και κατηγοριοποιήσεις επαγγελμάτων θα κριθεί ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός (ΕΚΜ) που αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2022, το ύψος του οποίου, με βάση τις πρώτες αναλογιστικές εκτιμήσεις, προβλέπεται να κυμανθεί λίγο πιο πάνω από το 60% του εθνικού διάμεσου μισθού, ο οποίος το 2020, ανερχόταν στα €1573.

Ο ΕΚΜ, θα αγκαλιάζει όλο το φάσμα του ιδιωτικού τομέα για να προστατεύονται οι ευάλωτες ομάδες εργαζομένων.

Ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων, δεν πρόκειται να παραβιαστεί με τη θέσπιση ΕΚΜ, τόνισε στη StockWatch η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, διασκεδάζοντας ανησυχίες που διατυπώθηκαν χθες στη διάρκεια της παρουσίασης της σχετικής μελέτης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΔΓΕ), ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ).

Ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός που θα συμφωνηθεί και θα καθοριστεί θα εντάσσεται στο περίγραμμα που έχει θέσει το ΔΓΕ.

Θα προβλέπονται εξαιρέσεις, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και στις πλείστες χώρες μέλη του ΔΓΕ.

Οι εξαιρέσεις αυτές αφορούν τις οικιακές βοηθούς και συγκεκριμένες εργασίες στο γεωργικό τομέα. 

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να καταρτιστεί πλαίσιο κατηγοριοποίησης, το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο της διεξοδικής συζήτησης που θα αναπτυχθεί στο ΕΣΣ.

Η εμπειρογνώμονας του ΔΓΕ, ανέφερε χθες στη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης που έγινε διαδικτυακά σε σχέση με τη θέσπιση ΕΚΜ στην Κύπρο, ότι σε κάποιες χώρες και ειδικότερα στην Αγγλία, ο ΕΚΜ δεν είναι οριζόντιος.

Υπάρχει, είπε, εκτενές πλαίσιο κατηγοριοποίησης  και έθεσε ως απτό παράδειγμα, νέους κάτω των 18 ετών που μπαίνουν στην αγορά εργασίας και είναι ανειδίκευτοι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σημείωσε, δεν ισχύει ο ΕΚΜ, μέχρι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να αποκτήσει ο επηρεαζόμενος νέος τις ελάχιστες εμπειρίες της νέας του εργασίας.

Στις δηλώσεις τους στη StockWatch, η ΥΠΕΡΓ και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι χαιρέτισαν το γεγονός ότι η επικείμενη καθιέρωση ΕΚΜ, θα συνοδεύεται από μηχανισμούς παρακολούθησης και αναπροσαρμογής, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων που θα άπτονται κυρίως των τιμαριθμικών και πληθωριστικών τάσεων.

Σε ότι αφορά τα οφέλη για την οικονομία από την καθιέρωση ΕΚΜ η κ. Αιμιλιανίδου υπέδειξε ότι ελάχιστες χώρες παγκοσμίως μέλη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας δεν έχουν ΕΚΜ.

Εξήγησε ότι η ουσία της θέσπισης εθνικού κατώτατου μισθού είναι να επεκταθεί πολύ πέραν των οκτώ επαγγελμάτων που καθορίζεται σήμερα από το σχετικό νόμο.

Πρόσθεσε ότι ο καθορισμός του ΕΚΜ θα λαμβάνεται με βάση τα οφέλη που θα προκύψουν στην οικονομία και σύμφωνα με τα εισοδήματα των εργαζομένων, εάν είναι κάτω από το 60% του διάμεσου μισθού.

«Θα θεσπιστεί νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία ουδείς εργαζόμενος δεν θα μπορεί να εργάζεται κάτω από τον ΕΚΜ», παρατήρησε η ΥΠΕΡΓ και πρόσθεσε ότι θα αφορά όλα τα επαγγέλματα στον ιδιωτικό τομέα.

Ερωτηθείσα για τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε σχέση με τις συλλογικές συμβάσεις, η κ. Αιμιλιανίδου ήταν κάθετη:

«Οι συλλογικές συμβάσεις συνεχίζουν να ισχύουν. Ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να μειώσει τους μισθούς που προβλέπονται μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις, ως απότοκο των ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Εκεί όπου υπάρχουν και εφαρμόζονται μισθολογικές κλίμακες δεν θα εφαρμοστεί ο ΕΚΜ».

ΣΕΚ: Ο ΕΚΜ δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά

Ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πολιτική απόφαση να θεσπιστεί εθνικός κατώτατος μισθός.

Είναι σημαντικό, είπε, ότι η εκτελεστική εξουσία επεσήμανε την προσήλωση της στον καθορισμό κατώτατου μισθού.

Εξήγησε ότι η παρουσίαση της μελέτης του ΔΓΕ, επιβεβαίωσε τις διαπιστώσεις της Κομισιόν ότι ο κατώτατος μισθός δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά στις συλλογικές συμβάσεις.

«Αντίθετα, για τους εργαζόμενους που είναι οριακά πάνω από την ΕΚΤ θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αυτόματη αύξηση των μισθολογικών ωφελημάτων», σημείωσε.

Εξέφρασε την άποψη ότι με τη θέσπιση ΕΚΜ η σημασία των συλλογικών συμβάσεων θα πρέπει να ενισχυθεί και να ενδυναμωθεί ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων μέσα από την αξιοποίηση του κοινωνικού διαλόγου.

ΚΕΒΕ: Nα μην επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα

Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ εξέφρασε τη θέση ότι από την παρουσίαση της μελέτης του ΔΓΕ φάνηκε ότι ενδεχομένως, η εισαγωγή του ΕΚΜ, να μην επηρεάζει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Είναι σημαντικό για το ΚΕΒΕ, τόνισε, να μην προκληθούν στρεβλώσεις και είναι για αυτό που αναμένουμε ενώπιον της ΥΠΕΡΓ να θέσουμε, ανησυχίες και προβληματισμούς.

«Μπαίνουμε στον κοινωνικό διάλογο για να πειστούμε γιατί θα πρέπει να θεσπιστεί ένας ΕΚΜ», είπε ο κ. Τσιακκής.

ΠΕΟ: Nα μην παραβιαστούν οι συμβάσεις

Ο Πάμπης Κυρίτσης, ΓΓ της ΠΕΟ, σημείωσε ότι η μελέτη του ΔΓΕ καταδεικνύει την αναγκαιότητα, αλλά και την ωφελιμότητα της εισαγωγής του θεσμού του κατώτατου μισθού.

Ο κ. Κυρίτσης, αναφέρθηκε στην απορρύθμιση του εργασιακών σχέσεων που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια και εξέφρασε τη θέση ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός θα πρέπει να αποτελέσει μέρος του συστήματος εργασιακών σχέσεων, να στηρίζει τις συλλογικές συμβάσεις και τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Χρειάζονται» είπε, «και άλλα μέτρα που θα κατοχυρώνουν τις συλλογικές συμβάσεις. Εμείς θέλουμε να είναι ολοκληρωμένη και κατοχυρωμένη η ρύθμιση. Θα συζητήσουμε αν θα υπάρχει ένας ΕΚΜ ή πιο περισσότεροι κατώτατοι μισθοί».

ΟΕΒ: Εισαγωγή επιστημονικών κριτηρίων για ΕΚΜ

Η Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου δήλωσε στη StockWatch ότι η εμπειρογνώμονας του ΔΓΕ παρουσίασε στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν στον προβληματισμό και στην ανάλυση των δεδομένων.

Σημείωσε ότι οι περισσότερες χώρες συνδέουν τον εθνικό διάμεσο μισθό με τον ΕΚΜ. 

Για πρώτη φορά, τόνισε, θα γίνεται επιστημονική αναπροσαρμογή του ΕΚΜ και δεν θα αφήνεται στις εκάστοτε πολιτικές αποφάσεις.

Είναι σημαντικό, τόνισε, ότι η τεχνοκράτης του ΔΓΕ έθεσε παραδείγματα πολλών χωρών όπου ο ΕΚΜ δεν είναι οριζόντιος και υπάρχουν εξαιρέσεις.

Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου ανέφερε ότι μέσα από τη μελέτη του ΔΓΕ καταδεικνύεται η χρησιμότητα της εφαρμογής εθνικού κατώτατου μισθού ο οποίος θα συμβάλει και στην ανάπτυξης της οικονομίας και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, στη μείωση της φτώχιας και στη μείωση των μισθολογικών διαφορών.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα €870 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυξάνεται τουλάχιστον στα €924 και καθορίζεται με διάταγμα του υπουργείου εργασίας.

Ο κατώτατος μισθός αφορά εργαζόμενους για συγκεκριμένα εννέα επαγγέλματα:

Πωλητής/πωλήτρια, γραφέας, νοσηλευτικός βοηθός, βοηθός παιδοκόμου, βοηθός βρεφοκόμου, σχολικός βοηθός, σχολικός φροντιστής, φρουρός ασφαλείας, καθαριστής ή καθαρίστρια.

Του Λεύκου Χρίστου