You are here

Τα πάνω κάτω στα δικαστήρια για αποκοπές μισθών

25/04/2019 07:37

Τα πάνω κάτω στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα έφεραν χθες δύο απανωτές αποφάσεις του διοικητικού δικαστηρίου προκαλώντας νέο προβληματισμό σε σχέση τους δικαστικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τα δημόσια οικονομικά.

Στο υπουργείο οικονομικών, στη νομική υπηρεσία και στην προεδρία έχει σημάνει συναγερμός καθώς ενώπιον τους αυτή την ώρα έχουν δύο δικαστικά προηγούμενα, τα οποία αποτελούν μεγάλο νομικό εμπόδιο για την αναστολή της εφαρμογής της απόφασης για άμεση αποκατάσταση των κρατικών μισθών που μειώθηκαν λόγω της κρίσης.

Χθες το διοικητικό δικαστήριο αρνήθηκε την έκδοση διατάγματος αναστολής της απόφασης με την οποία κήρυξε ως αντισυνταγματικές τις αποκοπές που έγιναν από το κράτος στις συντάξεις των πρώην δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης το ίδιο δικαστήριο, απέρριψε χθες αίτηση αναστολής εκτέλεσης ακυρωτικής απόφασης με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η πρόνοια του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου για την αποκοπή του ειδικού επιδόματος επί της μισθοδοσίας των καθηγητών του Πανεπιστημίου.

Οι εν λόγω δικαστικές αποφάσεις εκδόθηκαν 24 ώρες πριν από την αναμενόμενη καταχώρηση από τη νομική υπηρεσία, έφεσης προς το ανώτατο δικαστήριο ενάντια της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου να κρίνει ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες για αποκοπές μισθών και επιδομάτων στο δημόσιο.

Οι νομοθεσίες προέβλεπαν πάγωμα των προσαυξήσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, την καταβολή 3% στο σχέδιο συντάξεων του δημοσίου και τη μείωση των απολαβών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Το δικηγορικό γραφείου Ανδρέα Αγγελίδη που ενέργησε για τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου με χθεσινή ανακοίνωση του σημειώνει ότι «προφανώς η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ιδιαίτερης σημασίας προηγούμενο σ’ ότι αφορά και τις εφέσεις της νομικής υπηρεσίας για την αντισυνταγματικότητα των νόμων για την αποκοπή μισθού και προσαυξήσεων στη δημόσια υπηρεσία».

Την εκτίμηση που διατυπώνει επί της ουσίας της υπόθεσης το δικηγορικό γραφείο Αγγελίδη, φαίνεται να υιοθετούν και άλλοι έγκριτοι νομικοί οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα ότι σε περίπτωση που το ανώτατο απορρίψει την έφεση της νομικής υπηρεσίας, τότε το ζήτημα θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν θα επηρεαστεί μόνο το μισθολόγιο του δημόσιου και ευρύτερου τομέα, αλλά βραχυπρόθεσμα και του ιδιωτικού.

Ήδη η ΕΤΥΚ, το συνδικαλιστικό όργανο των τραπεζικών υπαλλήλων, με επιστολή της κάλεσε τις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν σε καταβολή της προσαύξησης και επαναφορά των μισθών στον τραπεζικό τομέα, επικαλούμενη την απόφαση του πρωτοδικείου ότι οι μισθοί και οι συντάξεις αποτελούν περιουσιακό στοιχείο και είναι παράνομη με βάση το Σύνταγμα η στέρηση τους.

Στο αιτιολογικό της χθεσινής απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου, όπως γράφει ο Φιλελεύθερος, το δικαστήριο έκρινε ότι η ζημιά που θα πάθαιναν οι 163 αιτούντες που προσέφυγαν στο πρωτόδικο δικαστήριο, θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που επικαλείται η Δημοκρατία γι’ αυτό και ζητά την άμεση και ενεργό συμμόρφωση, δηλαδή, την επιστροφή των αποκοπών στους δικαιούχους.  Το επιχείρημα που προβάλλετε είναι το προχωρημένο της ηλικίας των επηρεαζόμενων.

Του Λεύκου Χρίστου