You are here

Ταλιαδώρος: Προβληματισμός για ανεργία

23/09/2005 18:49
Τον προβληματισμό του για τη σταθερή ανοδική τάσης στους δείκτες της ανεργίας στην Κύπρο εξέφρασε σήμερα με δηλώσεις του ο Υπουργός Εργασίας Χρίστος Ταλιαδώρος. Όπως ανέφερε ο κ. Ταλιαδώρος μετά το τέλος της συνεδρίας της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, στο πρώτο εξάμηνο του 2005, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 3,9% σε σύγκριση με 3,7% το 2004. «Αυτή η σταθερή και ελαφρά ανοδική τάση της ανεργίας μας προβληματίζει. Συμφωνήσαμε με τους κοινωνικούς εταίρους ότι για τα επιμέρους σημαντικά θέματα τα οποία τέθηκαν, θα συγκαλέσω ειδικές συνεδριάσεις για την εξέτασή τους» επεσήμανε.

Όσον αφορά τους λόγους της ελαφριάς αύξησης της ανεργίας ο κ. Ταλιαδώρος ανέφερε ότι δεν μπήκαν σήμερα σε βαθιά συζήτηση των αιτίων αλλά θα δουν το όλο θέμα στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής. «Εκείνο που μπορώ να σας αναφέρω τώρα είναι ότι η άνοδος στον αριθμό και στο ποσοστό των ανέργων υπάρχει στους περισσότερους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και στα περισσότερα επαγγέλματα. Επίσης, ελαφρά άνοδος υπάρχει σε όλες σχεδόν τις επαρχίες» σημείωσε.

Σχετικά με το γεγονός ότι παλαιότερα τα επαγγέλματα που είχαν αυξημένη ανεργία ήταν αυτά που σχετίζονταν με την ακαδημαϊκή μόρφωση και όχι τα τεχνικά επαγγέλματα ο ΥΠΕΡΓ είπε ότι «στην Κύπρο όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το μεγαλύτερο πρόβλημα απασχόλησης αντιμετωπίζουν οι νέοι οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μετά ακολουθούν αυτοί που είναι μόνο απόφοιτοι Λυκείου. Στα στοιχεία που είδαμε σήμερα υπάρχει μια άνοδος της ανεργίας στους νέους 15 μέχρι 24 ετών, η οποία έφτασε φέτος το 14%, σε σύγκριση με πέρσι που ήταν 11%».

Αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής αποτέλεσε επίσης το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση . Όπως ανέφερε ο κ. Ταλιαδώρος το σχέδιο αυτό «είναι ένα πρόγραμμα πολιτικής και δράσεων και ταυτόχρονα μια έκθεση του τι κάνουμε και τι προτιθέμεθα να κάνουμε για τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης του εργατικού δυναμικού».

Σύμφωνα με τον κ. Ταλιαδώρο εξετάστηκαν μέτρα τα οποία είναι συνεχιζόμενα αλλά και νέα μέτρα σε σχέση με την προώθηση της απασχόλησης εργατικού δυναμικού. «Ανάμεσα στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται σχέδια κατάρτισης και απασχολησιμότητας του εργατικού δυναμικού, σχέδιο εισαγωγής συστήματος επαγγελματικών προσόντων, σχέδιο αξιολόγησης και πιστοποίησης συντελεστών κατάρτισης, και εκσυγχρονισμός του συστήματος μαθητείας» επεσήμανε ο ΥΠΕΡΓ.

Σ.Ι.