You are here

Τελεσίγραφο στους ξενοδόχους για αυξήσεις μισθών

24/07/2019 06:47

Τελεσίγραφό απέστειλαν οι συντεχνίες στους ξενοδόχους, μέσω της μεσολαβητικής υπηρεσίας του υπουργείου εργασίας, για λήψη δυναμικών μέτρων αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους συνδέσμους ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ και της ΠΕΟ απέστειλαν χθες επιστολή προς τη διευθύντρια του τμήματος εργασιακών σχέσεων του υπουργείου εργασίας Μαρίνα Ιωάννου καλώντας την να κηρύξει, μέχρι τέλος του μήνα, αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις καθώς, όπως υποστηρίζουν, η σύμβαση έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 και επτά μήνες μετά, δεν έγινε ούτε ένα θετικό βήμα από πλευράς των ξενοδόχων για την ανανέωση της.

Τα μέλη των δύο συντεχνιών σε πρόσφατες κοινές γενικές συνελεύσεις, εξουσιοδότησαν τις ηγεσίες τους να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις αν μέχρι τέλος Ιουλίου δεν δημιουργηθούν προοπτικές για ειρηνική ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Μέχρι στιγμής των χάσμα διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει αγεφύρωτο παρά τις μεσολαβητικές προσπάθειες του υπουργείου εργασίας.

Το ενδεχόμενο να προκληθεί εργατική αναταραχή στην καρδιά μίας δύσκολης για φέτος τουριστικής περιόδου δεν φαντάζει απόμακρο.

Διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις 4% ετησίως

Οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις ύψους 4% το χρόνο.

Ζητούν παράλληλα όπως όλα τα άρθρα της συλλογικής σύμβασης που διαφοροποιήθηκαν με την έκτακτη ειδική συμφωνία του 2013 -2015, λόγω τότε της οικονομικής κρίσης, να επανέλθουν όπως ακριβώς αυτά προβλέπονταν στη σύμβαση η οποία ίσχυε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

Οι συντεχνίες προβάλλουν το επιχείρημα ότι οι αποκοπές μισθών και άλλων ωφελημάτων είχαν ανέλθει περίπου στο 15% και αξιώνουν σταδιακή αποκατάσταση των μισθών των μελών τους.

Διαφωνία ξενοδόχων για επαναφορά προνοιών σύμβασης

Οι ξενοδόχοι διαφωνούν με την επαναφορά παλαιότερων προνοιών της σύμβασης με το επιχείρημα ότι είχαν συμφωνήσει ενσωμάτωση των αργιών και άλλων ωφελημάτων σε σχετικό νόμο το 2016.

Περιορίζονται να αποδεχθούν την παραχώρηση μέρους των μισθολογικών αυξήσεων και αναθεώρησης των υφιστάμενων μισθολογικών κλιμάκων, δεδομένου ότι μεταξύ των δύο πλευρών θα υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση.

Τα μέλη των δύο συνδέσμων των ξενοδόχων, φαίνεται να αφήνουν ανοικτό ένα μικρό παραθυράκι ως προς την αποδοχή κατώτατου ορίου μισθού σε περιορισμένο αριθμό χαμηλών κλιμάκων που να μην ξεπερνά τα €800 - €900, δεδομένου ότι θα διαγραφεί, όπως λένε, το δικαίωμα υπηρεσίας που είναι ήδη κατοχυρωμένο στο νόμο.

Οι ξενοδόχοι στις συναντήσεις τους με τη διευθύντρια του τμήματος εργασιακών σχέσεων πρόταξαν επίσης τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κατά τη φετινή περίοδο η ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις η πτώση στις τουριστικές αφίξεις θα είναι οριακή σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται ότι οι τουριστικές αφίξεις το 2018 ανήλθαν στο ιστορικό ρεκόρ του 3,9 εκ. σημειώνοντας αύξηση 7,8%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2018 τα έσοδα από τον τουρισμό έφθασαν τα €2,7 δισ. σε σύγκριση με €2,6 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 2,7%.

Από την πλευρά τους οι συντεχνίες επικαλούνται τα αποτελέσματα ρεκόρ, κατά τον ισχυρισμό τους, που καταγράφηκαν τα τελευταία τρία χρόνια σε ότι αφορά τις αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό.

Στο χρονικό αυτό στάδιο των τριών χρόνων, οι εργαζόμενοι, όπως επισημαίνουν οι συντεχνίες, δεν έλαβαν ούτε ένα σεντ από τα κέρδη των ξενοδόχων, λόγω του ότι ήταν σε ισχύ η σύμβαση που είχε συνομολογηθεί το 2016.

Βελτίωση όρων εργασίας και αύξηση επιδομάτων

Πέραν των μισθολογικών αυξήσεων, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία ζητούν βελτίωση των όρων που διέπουν τις αργίες ώστε αν οι υπάλληλοι εργάζονται σε μέρα αργίας, τότε αυτή να αντικαθίσταται με άλλη μέρα που θα παραχωρείται κατά την κρίση του ξενοδόχου ή θα αποζημιώνεται.

Το προσωπικό που θα εργάζεται κατά τις καθορισμένες στη συλλογική σύμβαση γιορτές-αργίες, θα πληρώνεται με βάση τη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, είτε δύο ημερομίσθια επιπρόσθετα προς το κανονικό ημερομίσθιο ή θα πληρώνεται ένα επιπρόσθετο ημερομίσθιο στο τέλος του μηνός.

Οι μέρες αργίας θα παραχωρούνται το αργότερο μέχρι την 31 Μαρτίου εκάστου έτους ή θα αποζημιώνονται χρηματικά ως οφειλόμενες αργίες μέχρι 31 Μαΐου, εκτός σε περιπτώσεις που γίνονται ειδικές διευθετήσεις ύστερα από συνεννόηση με τις συντεχνίες.

Η εργατική πλευρά ζητά τροποποίηση των κανονισμών ώστε αν η αργία συμπέσει με εβδομαδιαία ημεραργία η οποία θα είναι Σάββατο ή Κυριακή τότε αυτή να μεταφέρεται.

Σε ότι αφορά το ταμείο προνοίας οι συντεχνίες ζητούν όπως για κάθε υπάλληλο που θα συμπληρώνει έξι μήνες υπηρεσία στην ξενοδοχειακή βιομηχανία θα καταβάλλονται προς το ταμείο προνοίας συνεισφορές, τόσο από τους εργοδότες, όσο και από τους εργοδοτούμενους, που θα υπολογίζονται πάνω στο βασικό μισθό και τον τιμάριθμο.

Για εργοδοτούμενους που απασχολούνται στη ξενοδοχειακή βιομηχανία πέραν των έξι μηνών, ο εργοδότης θα έχει υποχρέωση να τους εντάσσει στο ταμείο προνοίας.

Η εισφορά του εργοδότη στο ταμείο προνοίας να γίνει 10% και του εργαζόμενου 5% ή 10% ανάλογα με την επιλογή του.

Η εργασία τις Κυριακές να αποζημιώνεται σε χρήμα κατά 50% περισσότερο του ημερομισθίου του επηρεαζόμενου υπαλλήλου (βασικός+ΑΤΑ).

Κατά την περίοδο του Πάσχα να παρέχεται φιλοδώρημα ίσο με 30% του μηνιαίου μισθού (βασικός+ΑΤΑ).

Οι συντεχνίες αξιώνουν επίσης αύξηση της exgratia μονάδας από €14,95 σε €20,00.

Η εισφορά του εργοδότη στο ταμείο ευημερίας για κάθε υπάλληλο (οποιασδήποτε μορφής εργασίας και να είναι) θα γίνετε από την πρώτη ημέρα εργοδότησης του.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι διεκδικούν επίσης ένταξη των κλιμάκων μισθοδοσίας όπως προνοούνται από την εκάστοτε συλλογική σύμβαση, στους κανονισμούς για τους όρους υπηρεσίας στα ξενοδοχεία και ένταξη του 13ου μισθού στους κανονισμούς.

Του Λεύκου Χρίστου