You are here

Θα διεκδικήσουν όλη την ΑΤΑ το 2020

11/12/2019 07:08

Την πλήρη επαναφορά του θεσμού της ΑΤΑ, που κουτσουρεύτηκε μετά τα μνημόνια, αλλά και την θέσπιση και προστασία του κατώτατου μισθού προτάσσουν οι συντεχνίες ως βασικές διεκδικήσεις για το 2020, συνεχίζοντας την προσπάθεια αποκατάστασης των μισθών και παρεμφερών ωφελημάτων στα επίπεδα προ κρίσης.

Το τέλος της χρονιάς βρίσκει τις δύο μεγάλες συντεχνίες ικανοποιημένες για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων σε βασικούς τομείς, τη μερική επαναφορά των μισθών και την εφαρμογή του γενικού σχεδίου υγείας.

Δεδομένης της θετικής πορείας της οικονομίας, οι συντεχνίες ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και ευελπιστούν σε περαιτέρω βελτιώσεις εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης αναφέρει στη StockWatch ότι το 2020, θα συνεχίσουμε τους αγώνες στις ίδιες κατευθύνσεις.

«Με δεδομένο ότι το χάσμα μεταξύ μισθών και κερδών έχει διευρυνθεί από το 2012 μέχρι σήμερα κατά 11% σχεδόν, θα εστιάσουμε, ιδιαίτερα στην αύξηση των μισθών.  Το 2020 θα έρθει μπροστά μας και το θέμα της ΑΤΑ, αφού λήγει η προσωρινή συμφωνία και θα δώσουμε μάχη για πλήρη επαναφορά του θεσμού», τονίζει.

Η συμφωνία, που τέθηκε σε ισχύ το 2018 για μια τριετία, προνοεί την καταβολή της μισής ΑΤΑ αναλόγως της πορείας ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο κ. Κυρίτσης αναφέρει ότι στο ΑΕΠ τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθούς, παραμένουν χαμηλότερα από το 2012, ενώ τα κέρδη είναι περίπου €1,5 δισ. περισσότερα.

«Έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, είχαμε τοποθετήσει το 2019 ως προτεραιότητες την επαναφορά μέσα από την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, όσων δικαιωμάτων είχαν παραχωρηθεί την περίοδο της κρίσης και τη διεκδίκηση νομοθετικών ρυθμίσεων οι οποίες να προωθούν την υποχρέωση όλων των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ για όσους ο κλάδος τους δεν καλύπτεται από συλλογική σύμβαση, να κατοχυρώνουν ελάχιστο μισθό και βασικά εργασιακά δικαιώματα», επισημαίνει.

Στον κοινωνικό τομέα, πρόσθεσε, «εστιάσαμε στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, στη βελτίωση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και στην επανεξέταση του πέναλτι του 12%, καθώς επίσης και στην αναστήλωση του κοινωνικού κράτους το οποίο είχε κυριολεκτικά ξηλωθεί».

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας αναφέρει ότι η πορεία της οικονομίας το 2019 ήταν θετική με ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πράγμα που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2020 παρά τους εξωγενείς παράγοντες που ενδεχομένως να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης.

«Για το 2020, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της οικονομίας, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυξήσεις μισθών στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων δίνοντας έμφαση στα παρεμφερή ωφελήματα όπως είναι τα ταμεία προνοίας και τα ταμεία ευημερίας», υπογραμμίζει.

Ήδη, επισημαίνει, σε αρκετές συμβάσεις που έχουν ανανεωθεί έχουν επιτευχθεί σημαντικές αυξήσεις και σημαντική αύξηση της συνεισφοράς του εργοδότη στα ταμεία προνοίας.

Επιπρόσθετα, το 2020 θα ξεκινήσει διάλογος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού εν αναμονή της ολοκλήρωσης της μελέτης από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Σύμφωνα με τις συντεχνίες, αναμένεται ότι ο διάλογος θα ολοκληρωθεί με επιτυχία λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και υπάρχει θετική πρόθεση από τη κυβέρνηση και το κοινοβούλιο παρά τι αντιδράσεις των εργοδοτών.

Ανησυχίες

Όσον αφορά τις ανησυχίες των συντεχνιών, ο κ. Μάτσας σημειώνει ότι προκαλούν ανησυχία οι ψηλές χρεώσεις των τραπεζών οι οποίες πλήττουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και η ΣΕΚ θα συνεχίσει να πιέζει για τη ρύθμιση του ζητήματος.

«Το 2020 αναμένεται η εφαρμογή της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης ενώ χρειάζεται και προσοχή όσον αφορά την ολοκλήρωση της πλήρους φάσης του ΓεΣΥ».

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το πέναλτι 12%  όσων αφυπηρετούν στο 63ο έτος της ηλικίας αλλά και το νομοσχέδιο για την ενιαία υπηρεσία επιθεωρητών για να μπορέσει να παταχθεί η αδήλωτη εργασία.

Της Γεωργίας Χαννή