You are here

Θα δοθούν λύσεις στο πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού

27/10/2021 14:46

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, αποδεικνύουν ότι η οικονομία του τόπου πάει πάρα πολύ καλά, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση θα δρομολογήσεις λύσεις.

Ο κ. Νεοφύτου επισκέφθηκε, το πρωί, τη βιομηχανική περιοχή Ύψωνα, όπου συνομίλησε με βιομηχάνους για τα θέματα που τους απασχολούν και που, όπως είπε, εστιάζονται στην έλλειψη εργατικού δυναμικού και στην έλλειψη χώρων επέκτασης των εγκαταστάσεων τους.

«Αυτά τα δύο προβλήματα συναντώ σε όλους τους τομείς της οικονομίας, που επισκέπτομαι και είναι μια απόδειξη ότι η οικονομία του τόπου πάει πάρα πολύ καλά», σημείωσε, ενώ επανέλαβε τη βεβαιότητα του πως η οικονομική ανάπτυξη του 2021 θα είναι πολύ πιο δυνατή από την ύφεση του 2020.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως πρέπει να βρούμε τρόπο για επίλυση του προβλήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού, αφού «δεν μπορεί να στραγγαλίζουμε τις δυνατότητες της οικονομίας».

«Για χρόνια από το 2013 μέχρι και το 2018 είχαμε ένα πρόβλημα ανεργίας και ζήσαμε ανεργία που έφτασε το 2012-13, σχεδόν το 20%, ενώ σήμερα έχουμε το αντίστροφο πρόβλημα», είπε και πρόσθεσε πως «δεν βρίσκει ο ξενοδόχος, δεν βρίσκει ο βιομήχανος, ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, δεν βρίσκει ο οποιοσδήποτε τομέας της οικονομίας, τα εστιατόρια, στο λιανικό εμπόριο, κόσμο για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους πελάτες του, την αγορά».

Ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα έχει συναντήσεις με την Υπουργό Εργασίας και βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εσωτερικών, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του προς την Κυβέρνηση για επίλυση του ζητήματος.

Επίσης, πρόσθεσε, «και με την Υπουργό Εμπορίου και με τους αρμόδιους φορείς, πρέπει να βρούμε τρόπο να ικανοποιήσουμε τις πολύ πετυχημένες βιομηχανικές μονάδες, αυτές που έχουν τη δυνατότητα ακόμη και εξαγωγικού εμπορίου».

«Καλύτερα να έχουμε αυτά τα προβλήματα παρά όταν, πριν χρόνια, επισκεπτόμουν βιομηχανίες, διάφορους τομείς της οικονομίας, με τον κόσμο να νιώθει ότι δεν θα τα βγάλει πέρα, γιατί δεν είχαν δουλειές, δεν υπήρχε ζήτηση από την αγορά», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση ότι αρκετοί επιλέγουν να μην εργαστούν αφού είναι λήπτες του ΕΕΕ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως το συγκεκριμένο επίδομα ήταν αναγκαίο και ήταν μια σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση, που έδωσε ένα δίχτυ προστασίας σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας «που δεν είχαν που την κεφαλήν κλίνη».

Σίγουρα, συνέχισε, θα πρέπει κάθε σύστημα να επαναξιολογείται και υπέδειξε ότι, αφενός δεν πρέπει να σταματήσουν τα κοινωνικά προγράμματα στήριξης, αφετέρου όμως, «πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το οποιοδήποτε πρόγραμμα της Κυβέρνησης δεν τυγχάνει εκμετάλλευσης».

«Γι’ αυτό πρέπει να μπαίνουν δικλείδες ασφαλείας, κι αν υπάρχουν θέσεις εργασίας και κάποιος αρνείται να πάει να δουλέψει, θεωρώ ότι πρέπει το κράτος να αναπροσαρμόσει τις πολιτικές του», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο οι νέοι θα πρέπει να στρέψουν τον προσανατολισμό τους σε διαφορετικούς από τους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως κατανοεί τον κάθε γονιό που θέλει να αποκαταστήσει το παιδί του και θέλει μια δουλειά στο δημόσιο ή μια πολύ καλή δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.

«Στις κανονικές χώρες ο μέσος μισθός είναι πολύ ψηλότερος από το μέσο μισθό στο δημόσιο τομέα, άρα σε αυτό πρέπει να κάνουμε τη χώρα μας κανονική και με αυτό δεν υπονοώ ότι πρέπει να μειωθούν οι απολαβές στο δημόσιο τομέα, το ξεκαθαρίζω», ανέφερε.

Επίσης, συμπλήρωσε, θα πρέπει το κράτος να στηρίξει και να δώσει ευκαιρίες στους νέους «αυτά τα λαμπρά μυαλά», να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, γιατί δεν χρειάζεται σε μια οικονομία να είμαστε όλοι υπάλληλοι».