You are here

Θέμα για ξένους πιλότους εξετάζει η Βουλή

23/05/2002 14:58
- Στο «σκαμνί» “Eurocypria” - “Helios” - “Aerotrans”

- Μόνο αλλοδαπούς εργοδοτεί η “Airtrans”


Θέμα καταστρατήγησης των κριτηρίων για την εργοδότηση αλλοδαπών χειριστών αεροσκαφών, από τρεις κυπριακές αεροπορικές εταιρίες – «Eurocypria», «Helios» και «Aerotrans» - εξέτασε σήμερα η επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο από την όλη συζήτηση που διεξήχθη, ήταν ότι η «Aerotrans» η οποία πραγματοποιεί δρομολόγια από και προς την Κύπρο, εργοδοτεί αποκλειστικά αλλοδαπό προσωπικό, θέμα με το οποίο αναμένεται να ασχοληθεί η κοινοβουλευτική επιτροπή Εργασίας στην επόμενη συνεδρία της οπόταν και θα συνεχισθεί η εξέταση του όλου θέματος.

Αποκαλυπτική επί του θέματος αυτού, ήταν και η δήλωση του προέδρου της επιτροπής Άντρου Κυπριανού ότι θα εξετασθεί και το θέμα για «το καθεστώς στη βάση του οποίου λειτουργεί μια άλλη εταιρία» (υπονοώντας σαφώς την “Airtrans»)

Ο πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοϊζίδης, δεσμεύτηκε ενώπιον των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ότι η εργοδότηση τριών αλλοδαπών πιλότων στην Eurocypria για έξι μήνες κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω κάποιου επιχειρησιακού προβλήματος λόγω και των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο κ. Λοϊζίδης τόνισε ότι το διάρκειας έξι μηνών συμβόλαιο με τους αλλοδαπούς πιλότους το οποίο λήγει την 1η ερχόμενου Νοεμβρίου, δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι έχουν ήδη αποσταλεί επιστολές πρόσληψης σε τρεις κύπριους άνεργους πιλότους οι «οποίοι ήταν στη λίστα αναμονής» και οι οποίοι πάντως, όπως εγκύρως πληροφορείται η Stockwatch, εργοδοτούνται ήδη σε άλλες υπηρεσίες του κρατικού μας αερομεταφορέα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Άντρος Κυπριανού οι καταγγελίες αφορούν την εργοδότηση 17 αλλοδαπών χειριστών αεροσκαφών και η επιτροπή εξετάζει κατά πόσον παραβιάσθηκαν τα κριτήρια και οι διαδικασίες που καθορίσθηκαν το 1991, με τα οποία επιτρέπεται η εργοδότηση των αλλοδαπών πιλότων. Τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και οι εκπρόσωποι των δύο ιδιωτικών εταιριών υποστήριξαν ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και τα κριτήρια της συμφωνίας πλαίσιο του 1991.

Η διερεύνηση του θέματος θα συνεχισθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθεί και η επιτροπή Εργασίας της Βουλής θα εξάγει τα τελικά συμπεράσματά της.

Του Κυριάκου Κυριακίδη