You are here

Θετικά μηνύματα για αγορά εργασίας

06/12/2018 15:59

Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας (3,6% το τρίτο τρίμηνο του 2018) είχε θετική επίδραση στη μεγέθυνση της αγοράς εργασίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η ΕΔΕΚ για τον τομέα της οικονομίας.
 
Στον χαιρετισμό, που ανέγνωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, η Υπουργός προσθέτει ότι με βάση την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat, το ποσοστό ανεργίας για τον Σεπτέμβριο 2018 μειώθηκε στο 7,4% σε σχέση με 10,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2017, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση στο ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
 
Σημείωσε ότι το επίπεδο ανεργίας στην Κύπρο είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο ανεργίας στην Ευρωζώνη, το οποίο έφτασε στο 8,1% τον Σεπτέμβριο του 2018.
 
«Βελτίωση παρατηρείται και καθόσον αφορά το ποσοστό ανεργίας στους νέους 15-24 ετών, το οποίο κατά μέσο όρο για τους πρώτους εννέα μήνες του 2018 διαμορφώθηκε στο 20,1% σε σχέση με 25,3% την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας μειώθηκε στο 2,7% από 4,8% την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Ως Κυβέρνηση, θεωρούμε ότι η ανεργία στους νέους εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τη σημαντική μείωση της και γι’ αυτό σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές για την περαιτέρω μείωσή της».
 
Επισημαίνεται ότι η καθοδική πορεία της ανεργίας των νέων έχει ξεκινήσει από το 2014, όταν το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν στο 36,0%, σε σύγκριση με 38,9% το 2013, φτάνοντας στο 20,1% το 2017,είπε.
 
«Επισημαίνεται ότι το επίπεδο της εγγεγραμμένης ανεργίας για τον Οκτώβριο 2018 ήταν το χαμηλότερο που καταγράφτηκε από τον Οκτώβριο του 2010, όταν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 20.846».
 
Όσον αφορά την απασχόληση, στο χαιρετισμό της Υπουργού αναφέρεται ότι κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 5,8% (21.798 άτομα), αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων 20-64 ετών στο 73,7% από 70,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
 
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η μείωση της ανεργίας είναι συνδεδεμένη με την αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται αναφορικά με την αγορά εργασίας είναι προς την ορθή κατεύθυνση.
 
Στόχος της κυβέρνησης όμως, προστίθεται, δεν είναι μόνο η μείωση της ανεργίας, αλλά η επικράτηση συνθηκών πλήρους απασχόλησης στην οικονομία, με ανεργία κάτω από 5%. «Προς αυτή την κατεύθυνση εντείνονται οι προσπάθειές μας και έχει τεθεί πρόσφατα σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Εργασίας, η οποία διευκολύνει και απλοποιεί τη διαδικασία επιλογής και πρόσληψης προσωπικού από ένα ηλεκτρονικό μητρώο ανέργων, βάσει των προσόντων, πείρας και δεξιοτήτων τους».

Η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Εργασίας αυξάνει, σύμφωνα με την Υπουργό, τις ευκαιρίες απασχόλησης των ανέργων που αποτείνονται στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για αναζήτηση και εξεύρεση θέσης εργασίας, αφού πρόσβαση σε αυτή την πλατφόρμα, εκτός από τους άνεργους που αναζητούν εργασία θα έχουν και οι εργοδότες, οι οποίοι παραδοσιακά δεν αναζητούν προσωπικό μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
 
Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη 30 εξειδικευμένων συμβούλων απασχόλησης, οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, παρέχοντας εξατομικευμένες και πλήρως στοχευμένες Υπηρεσίες σε ανέργους για την επιτυχή τοποθέτηση τους σε θέσεις εργασίας, αναφέρεται. «Πρέπει να αναφέρω ότι και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης είναι κάτι που απασχολεί έντονα το Υπουργείο και έχουν δοθεί οδηγίες για την ετοιμασία νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τα σχετικά με τη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης».

Στο πλαίσιο παροχής Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ανέφερε η Υπουργός, παρέχεται επίδομα ενοικίου σε πρόσωπα και οικογένειες που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία, αλλά και επίδομα τόκων στεγαστικού δανείου σε πρόσωπα και οικογένειες που έχουν στεγαστικό δάνειο για την ιδιόκτητη κατοικία στην οποία διαμένουν.
 
Επιπλέον, συνέχισε, για τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχονται σειρά άλλων ωφελημάτων και επιδομάτων με στόχο τη μείωση του κόστους στέγασης και διαβίωσης, όπως για παράδειγμα κάλυψη του κόστους για τα τέλη που επιβάλλουν οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έκπτωση στον λογαριασμό ΑΗΚ κατά 20%.