You are here

Τι προβλέπει η νέα συμφωνία για συντάξεις δημοσίων

20/05/2021 07:17

Υπογράφηκε και επίσημα το μεσημέρι, το νέο επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων που συμφωνήθηκε μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που είναι οργανωμένες στον κρατικό τομέα, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, Σύνδεσμο Αστυνομίας και Σύνδεσμο Υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι χαρακτήρισαν τη συμφωνία ιστορική και έκαναν λόγο για «μεγάλη μέρα» για τους κρατικούς υπαλλήλους.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch ο  ΥΠΟΙΚ Κ. Πετρίδης ανέφερε  ότι  μέσα από το πλαίσιο συμφωνίας για το συνταξιοδοτικό καλύπτεται η βιωσιμότητα  του σχεδίου, θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο καθώς δεν θα επιχορηγείται από τις μελλοντικές γενεές και θα διασφαλίζεται  αξιοπρεπής σύνταξη για τους δικαιούχους.

Σημείωσε ότι με βάση αναλογιστική μελέτη,  καλύφθηκαν όλοι ανασφάλιστοι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί μετά τον Οκτώβριο του 2011.

Σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι οι εισφορές των δύο μερών (κράτους και υπαλλήλων του δημοσίου) θα κατατίθενται σε ειδικό ταμείο.

Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι θα συνεισφέρουν  5%  και ο εργοδότης, δηλαδή το κράτος, επίσης 5%.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, μιλώντας στη StockWatch, χαρακτήρισε τη συμφωνία για το συνταξιοδοτικό ως μία σημαντική μεταρρύθμιση.

«Καταφέραμε», είπε, «να αρθεί μία μεγάλη αδικία  και να τεθεί τέρμα σε μία εκκρεμότητα η οποία υπήρξε εδώ και μία δεκαετία».

Σημείωσε  ότι  είναι σημαντικό για την ΠΑΣΥΔΥ σε ένα κράτος ευνομούμενο, οι συνταξιούχοι να έχουν ποιοτικά και αξιοπρεπή γηρατειά.

«Αυτό το καταφέραμε με τη συνέργεια όλων των κρατικών οργανώσεων, του ΥΠΟΙΚ και του Γενικού Διευθυντή  του υπουργείου Γιώργου Παντελή και των άλλων τεχνοκρατών που συνέβαλαν στην επίτευξη μίας συμφωνίας η οποία αφήνει ικανοποιημένα όλα τα μέρη», τόνισε ο κ. Ματθαίου.

Αφορολόγητο το εφάπαξ

Με βάση το νέο επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων που συμφωνήθηκε μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που είναι οργανωμένες στον κρατικό τομέα, το εφάπαξ των συντάξεων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, θα είναι πλέον αφορολόγητο.

Το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο, που είναι υβριδικό, καλύπτει όλους τους υπαλλήλους οι οποίοι είχαν προσληφθεί στο δημόσιο μετά τον Οκτώβριο του 2011. Δηλαδή, τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, τους ειδικούς αστυφύλακες, τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου και τους συμβασιούχους υπαξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς.  

Στο σύνολο τους οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι, που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονται από το επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στην κρατική υπηρεσία, ανέρχονται γύρω στις 18 χιλιάδες.

Στο ταμείο θα συνεισφέρουν, τόσο ο εργοδότης, όσο και ο εργοδοτούμενος.

Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης η αναδρομική κάλυψη των εισφορών από την κάθε πλευρά ξεχωριστά.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch από πηγές των συντεχνιών, αναφέρουν ότι στο τραπέζι τέθηκε, ως ύστατο αίτημα, η αναγνώριση της αναδρομικότητας, σε όσους δημόσιους υπαλλήλους είχαν αφυπηρετήσει μεταξύ του 2011 και 2020 και οι συντάξεις τους είχαν φορολογηθεί.

Στο προσχέδιο του νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου, δεν προβλέπεται, πάντως, μία τέτοια πρόνοια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενδεχομένως να εξεταστεί σε κατοπινό στάδιο.

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημα όπως αμφότερες οι εισφορές κατατίθενται σε ειδικό αποθεματικό ταμείο, το οποίο θα παρουσιάζεται στους λογαριασμούς και στους προϋπολογισμούς του κράτους.

Η διευθέτηση αυτή έχει συμφωνηθεί ώστε η δαπάνη για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα να μην μετατίθεται στις επόμενες γενιές.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε υποχρεωθεί το 2011, από τους διεθνείς πιστωτές, στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος, να καταργήσει το μέχρι τότε κρατικό σχέδιο συντάξεων για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μέχρι τότε οι υπάλληλοι του δημοσίου δεν κατέβαλλαν εισφορές.

Στο ήδη υφιστάμενο σχέδιο καταβάλλουν 5%.

Το ποσοστό αυτό δεν αλλάζει με βάση την αναθεωρημένη πρόταση, που είχε καταθέσει το ΥΠΟΙΚ, τον περασμένο Μάρτιο.

Επίσης, με βάση την αναθεωρημένη αυτή πρόταση, το εφάπαξ ποσό, θα υπολογίζεται βάσει του συνόλου των εισφορών των υπαλλήλων και στη βάση του μισθού καριέρας.

Η συνεισφορά του κράτους θα εστιάζεται στην ετήσια χρηματοδότηση των αναγκών του ταμείου η οποία υπολογίζεται να είναι γύρω στο 6%.

Αυτό σημαίνει ότι το ύψος του εφάπαξ του κάθε υπαλλήλου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τη μισθοδοτική πορεία που θα διανύσει σε όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο δημόσιο. 

Με βάση αναλογιστική μελέτη που έκανε το ΥΠΟΙΚ, το κόστος για το κράτος θα είναι σχετικά μειωμένο ως προς το σύνολο του εφάπαξ που θα καταβάλλει κάθε χρόνο, σε σχέση με το τι προβλεπόταν μέχρι το 2011.

Η διαχείριση του ταμείου θα γίνεται από το κράτος με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων.

Όλα τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μελών του ταμείου θα είναι εγγυημένα από το κράτος, όπως ήταν και το αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων των υπαλλήλων του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. 

Παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται ειδική αναφορά ως προς την επενδυτική πολιτική του ταμείου, έχει διαρρεύσει ότι το θέμα αυτό θα αφεθεί να αξιολογηθεί στο εγγύς μέλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κράτος ή οι συντεχνίες είναι δεμένες στο να διαχειρίζονται ελάχιστα αποθέματα του ταμείου σε αξιόπιστα κρατικά ομόλογα.

Στο κράτος απαγορεύεται να δανείζεται μέρος των αποθεμάτων του εν λόγω συνταξιοδοτικού ταμείου, μία πρακτική που εφαρμοζόταν επί δεκαετίες.

Επισυνάπτεται το κείμενο της συμφωνίας

Του Λεύκου Χρίστου