You are here

Τηλεργασία: Εγκρίνεται το απόγευμα από το Υπουργικό

08/06/2023 08:07

Αναμένεται σήμερα το απόγευμα η κατάθεση στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον ΥΠΕΡΓ Γιάννη Παναγιώτου, η πρόταση για τη νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας, στη βάση της ήδη αρχικά προτεινόμενης θέσπισης του σχετικού νόμου, ο οποίος έτυχε και νομοτεχνικού ελέγχου αρχές του 2022 από τη Νομική Υπηρεσία.

Η πρόταση αν και δεν αποτελεί μέρος της σημερινής ατζέντας, ωστόσο, οι πληροφορίες της StockWatch από αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ο αρμόδιος υπουργός θα καταθέσει την πρόταση του.

Ο σχετικός νόμος θα αφορά, στο παρόν στάδιο, μόνο τη ρύθμιση της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Σε σχέση με το δημόσιο τομέα, το θέμα της τηλεργασίας θα τύχει περαιτέρω διαβουλεύσεων μεταξύ της ΠΑΣΥΔΥ και του ΥΠΕΡΓ.

Άλλωστε, οι διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει μεταξύ των κοινωνικών εταίρων επί θητείας της Ζέτας Αιμιλιανίδου, αφορούσαν τη νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Οι πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι στην πρόταση του ΥΠΕΡΓ δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με το τι οι κοινωνικοί εταίροι είχαν αποδεχθεί στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών.

Τα κυρίαρχα στοιχεία του επικείμενου νόμου

Κυρίαρχα στοιχεία στην προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας, είναι η πρόβλεψη ασφαλιστικών δικλείδων, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τις επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Φαίνεται να διασφαλίζονται επαρκώς οι όροι απασχόλησης όπως αυτοί προβλέπονται από τις συμβάσεις εργασίας και τη διαφύλαξη των εκατέρωθεν δεδομένων, είτε αυτά είναι προσωπικά, είτε αφορούν στην επηρεαζόμενη επιχείρηση ή υπηρεσία ή οργανισμό. 

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο του επικείμενου νόμου σε σχέση με την τηλεργασία, εξετάστηκε από τεχνική επιτροπή η οποία είχε συσταθεί με τη σύμφωνο γνώμη, όλων των κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ) περί τα τέλη του 2021.   

Πρότυπο του επικείμενου νομοσχεδίου, αποτελεί κατά βάση, ο σχετικός νόμος που εφαρμόζεται από το 2021 στην Ελλάδα και ο οποίος διέπεται σύμφωνα με τις αρχές του θεσμικού πλαισίου το οποίο οι κοινωνικοί εταίροι, σε επίπεδο ΕΕ, είχαν συμφωνήσει το 2002.

Το εν λόγω πλαίσιο έτυχε επικύρωσης από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και τις ευρωπαϊκές εργοδοτικές οργανώσεις. 

Επίμαχο σημείο η αποσύνδεση

Το επίμαχο σημείο, στο προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο, ήταν εξ υπαρχής και παραμένει η αποσύνδεση και είναι εδώ που ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή.

«Η αποσύνδεση είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να υπάρξει σωστή ρύθμιση της τηλεργασίας ως εναλλακτική επιλογή απασχόλησης», σημειώνει στη StockWatch o Aνδρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ.

«Οι ρυθμίσεις», προσθέτει, «που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο έτυχε νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία μας ικανοποιούν, διότι θέτουν το απαιτούμενο πλαίσιο για να μπορέσει η τηλεργασία να λειτουργήσει ομαλά ως μία ρυθμισμένη μορφή απασχόλησης, χωρίς να υποβαθμίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δηλαδή, ό,τι ισχύει σήμερα σε σχέση με τη φυσική παρουσία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους θα πρέπει να ισχύει και στη βάση της τηλεργασίας».

Αναφερόμενος ειδικά στο επίμαχο θέμα της αποσύνδεσης, ο κ. Μάτσας υποδεικνύει ότι επιβάλλεται η διατήρηση του πλαισίου της φιλοσοφίας των συλλογικών συμβάσεων και η οποία να διασυνδέεται, όπως τόνισε, και με τη συμφιλίωση οικογένειας και εργασίας.

«Αυτή η παράμετρος είναι βασική συνιστώσα στη φιλοσοφία της τηλεργασίας», τονίζει.

Ο Μιχάλης Αντωνίου, ΓΔ της ΟΕΒ, σχολιάζοντας το ζήτημα της αποσύνδεσης του τηλεργαζόμενου στη βάση του εργάσιμου ωραρίου του, σημειώνει ότι το εν λόγω ν/σ δεν προβλέπει όπως άλλες νομοθεσίες που έχουμε οι οποίες καθορίζουν ανώτατα όρια εργασίας.

«Αυτά τα όρια δεν εφαρμόζοντα επί επικείμενου ή πραγματικού κινδύνου ή έκτακτου περιστατικού το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις επιχειρήσεις, στους οργανισμούς ή στα πρόσωπα», προσθέτει.

Εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιας μορφής εξαίρεση από τη διαδικασία της αποσύνδεσης για έκτακτους σοβαρούς λόγους, που άπτονται, όπως πρόσθεσε, του καλώς νοούμενου συμφέροντος της επιχείρησης και των τηλεργαζόμενων.

«Οι εξαιρέσεις στον κανόνα δεν πρόκειται και ούτε είναι δίκαιο να αποτελέσουν τον κανόνα», απαντά ο ΓΓ της ΣΕΚ.

Ο σεβασμός στις συλλογικές συμβάσεις, αποτελεί τη βασική παράμετρο και τη συνιστώσα στη φιλοσοφία της τηλεργασίας», σημειώνει ο κ. Μάτσας.

Σε ότι αφορά τη γενική δομή του θεσμικού πλαισίου αυτή θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, όπως πληροφορείται η StockWatch τα ακόλουθα:

Η πρακτική της τηλεργασίας θα συμφωνείται μεταξύ του εργοδότη και του εργοδοτούμενου κατά την πρόσληψη ή την τροποποίηση της συλλογικής σύμβασης.

Κατά την τηλεργασία ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος που προκαλείται στον εργαζόμενο από τη μορφή αυτής της εργασίας, δηλαδή θα καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού, εκτός και αν συμφωνηθεί να γίνεται χρήση του εξοπλισμού του εργαζόμενου, των τηλεπικοινωνιών, της συντήρησης του εξοπλισμού και της αποκατάστασης των βλαβών. 

Ο εργοδότης θα παρέχει στον εργαζόμενο τεχνική υποστήριξη για την παροχή της εργασίας του και θα αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τις δαπάνες επισκευής των συσκευών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση της ή να τις αντικαταστήσει σε περίπτωση βλάβης. 

Η υποχρέωση αυτή, αφορά και στις συσκευές που ανήκουν στον εργαζόμενο, εκτός και αν στη σύμβαση ή στη σχέση εργασίας του με την επιχείρηση ορίζεται διαφορετικά. 

Προβλέπεται πρόνοια για τον τρόπο χρηματικής αποκατάστασης εκ μέρους του εργοδότη του πιο πάνω κόστους. 

Επιπλέον των υποχρεώσεων, εντός οκτώ ημερών από την έναρξη της τηλεργασίας, ο εργοδότης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στον εργαζόμενο τους όρους εργασίας που διαφοροποιούνται, όπως για παράδειγμα την ανάλυση του πρόσθετου κόστους με το οποίο επιβαρύνεται περιοδικώς ο τηλεργαζόμενος, ιδίως το κόστος τηλεπικοινωνιών του εξοπλισμού και της συντήρησης του και τους τρόπους κάλυψης του από τον εργοδότη. 

Σημασία θα δίδεται στους όρους υγιεινής και ασφάλειας της τηλεργασίας και στις διαδικασίες αναγγελίας εργατικού ατυχήματος. 

Προβλέπεται η υποχρέωση για προστασία των επαγγελματικών δεδομένων καθώς και των προσωπικών δεδομένων του εργαζόμενου και τις ενέργειες και διαδικασίες που απαιτούνται για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής.

Η συμφωνία περί τηλεργασίας δεν θα θίγει το καθεστώς της απασχόλησης και τη σύμβαση εργασίας του τηλεργαζόμενου. Θα μεταβάλλει μόνο τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται η τηλεργασία. 

Τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις 

Οι τηλεργαζόμενοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους συγκρίσιμους εργαζόμενους εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης σε σχέση με τον όγκο εργασίας, τα κριτήρια και τις διαδικασίες αξιολόγησης, τις επιβραβεύσεις, την πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στην επιχείρηση, την κατάρτιση, την επαγγελματική ανέλιξη και τη συνδικαλιστική τους δράση. 

Ο εργοδότης θα ελέγχει την απόδοση του εργαζόμενου του κατά τρόπο που να σέβεται την ιδιωτική του ζωή και δεδομένου ότι θα είναι σύμφωνος με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. 

Ο εργοδότης θα πληροφορεί τον εργαζόμενο για την πολιτική της επιχείρησης όσον αφορά στην υγεία και στην ασφάλεια στην εργασία, η οποία θα περιλαμβάνει κυρίως τις προδιαγραφές των χώρων τηλεργασίας. 

Ο τηλεργαζόμενος οφείλει να σέβεται τη σχετική νομοθεσία και να μην υπερβαίνει το ωράριο εργασίας του. 

Εκτός ωραρίου εργασίας ο τηλεργαζόμενος έχει το δικαίωμα να αποσυνδεθεί από την τηλεργασία. 

Στο προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο υπάρχει πρόνοια σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση σε βάρος του τηλεργαζόμενου, επειδή άσκησε το δικαιώματα αποσύνδεσης του από το διαδίκτυο εκτός του ωραρίου εργασίας.

Του Λεύκου Χρίστου