You are here

Τηλεργασία: Η μη αποσύνδεση, θα προκαλέσει «αποσύνθεση»

30/05/2023 07:23

Σαφής και αδιαπραγμάτευτη είναι η θέση που διατύπωσε το συνδικαλιστικό κίνημα σε σχέση με το δικαίωμα της αποσύνδεσης των εργαζομένων εξ αποστάσεως, στη βάση του συμφωνημένου με τον εργοδότη τους ωραρίου, είτε μέσω των συλλογικών συμβάσεων, είτε, μέσω προσωπικών συμβολαίων.

Η εξ υπαρχής αυτή θέση των συντεχνιών επί του πολυσυζητημένου αυτού ζητήματος, η οποία κατοχυρώνεται και μέσα από το νομοσχέδιο που έχει τύχει και νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία, όταν ακόμη ήταν εν ζωή η Ζέτα Αιμιλιανίδου, δηλαδή, πριν από το Μάιο του 2022, τέθηκε επιτακτικά στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ) υπό τον νέο ΥΠΕΡΓ Γιάννη Παναγιώτου.

Οι ηγεσίες των τεσσάρων συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΔΕΟΚ, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, επικαλέστηκαν κατά κόρο το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είχαν επισημάνει θα έπρεπε να είχε ήδη παραπεμφθεί στη Βουλή προς ψήφιση από τα μέσα του περασμένου έτους.

Η αναφορά αυτή, ήρθε μετά και την εισήγηση που έθεσε ο ΥΠΕΡΓ να ακούσει εκ νέου τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων επί του θέματος, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις.

Σε κάποια φάση μάλιστα, ανέβηκαν οι τόνοι από πλευράς της Σωτηρούλας Χαραλάμπους, ΓΓ της ΠΕΟ, η οποία εξέφρασε έντονα την άποψη ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια συζήτησης επί του ν/σ. 

Ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ, μιλώντας στη StockWatch υπενθύμισε ότι ο κοινωνικός διάλογος ολοκληρώθηκε επί θητείας Ζέτας.

Οι διαφωνίες, είπε, των εμπλεκομένων μερών κατατέθηκαν και υπήρξε κατάληξη. Το επίμαχο ν/σ, πρόσθεσε, έτυχε επεξεργασίας και εγκρίθηκε από τη Νομική Υπηρεσία. 

Σημειώνεται ότι το ν/σ είχε ετοιμαστεί στη βάση της θέσπισης της τηλεργασίας που εφαρμόζεται από το 2021 στην Ελλάδα.  

Η προώθηση του ν/σ στη Βουλή ανεστάλη όταν οι εργοδοτικές οργανώσεις είχαν επισημάνει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι σε εξέλιξη διάλογος των κοινωνικών εταίρων των κρατών – μελών σε σχέση με την τηλεργασία. 

Ο διάλογος, που συνεχίζεται στις Βρυξέλλες, είναι στη βάση των αρχών που είχαν αποφασιστεί πριν από το 2002, με στόχο να συμφωνηθεί το κείμενο το οποίο θα προωθηθεί στην Κομισιόν και να υιοθετηθεί ως οδηγία στην εθνική νομοθεσία της κάθε χώρας μέλους. 

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη θέσπιση της τηλεργασίας και δεσμεύτηκε ότι όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξει σε τελικό κείμενο των οδηγιών, τότε αυτές θα αποτελέσουν μέρος του σχετικού νόμου.

Ο ΥΠΕΡΓ που ρωτήθηκε κατά πόσο θα υιοθετηθεί μία τέτοια διαδικασία, όπως έγινε στην Ελλάδα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί σε εφαρμογή η τηλεργασία, εάν μέχρι την κατάθεση του ν/σ στη Βουλή, όπως είπε, δεν ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος που διεξάγεται εντός της ΕΕ.

Ο ΥΠΕΡΓ τόνισε, ωστόσο, ότι είτε πριν από την εφαρμογή του νόμου, είτε μετά, θα πρέπει η ΚΔ να εναρμονίσει το σχετικό νόμο στη βάση των οδηγιών της ΕΕ.

Ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ, διευκρίνισε επί του σημείου αυτού, ότι το κάθε κράτος μέλος δεν είναι υποχρεωμένο να υιοθετήσει στον εν λόγω νόμο, οδηγίες της ΕΕ που θα είναι εκτός του πλαισίου και των αρχών που ήδη έχουν αποφασιστεί και περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την τηλεργασία.

«Θα είναι δυνατό να υιοθετηθούν οδηγίες της ΕΕ δεδομένου ότι θα ενισχύουν το σχετικό νόμο και δεν θα εκτοπίζουν τις βασικές αρχές που έχουν συμφωνηθεί», παρατήρησε ο ΓΓ της ΣΕΚ.

Οι βασικές αρχές που διέπουν τη ρύθμιση της εξ αποστάσεως εργασίας, τόνισε στη StockWatch η Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ΓΓ της ΠΕΟ, είναι απαραβίαστες.

«Δεν μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα να αποδεχθεί αποδυνάμωση του υφιστάμενου ν/σ», σημείωσε η κ. Χαραλάμπους.

Οι βασικές αρχές που περιλαμβάνονται ήδη στο ν/σ προβλέπουν όπως η τηλεργασία είναι επί εθελοντικής βάσης, ή κατόπιν συμφωνίας του τηλεργαζόμενου με τον εργοδότη του. Το δικαίωμα της αποσύνδεσης να είναι ρυθμισμένο και συμφωνημένο και ο εργοδότης να επωμίζεται το οποιοδήποτε λειτουργικό κόστος που θα επιβαρύνει τον τηλεργαζόμενο ο οποίος θα εργάζεται από το σπίτι του. 

Ο ΓΓ της ΣΕΚ, αναφερόμενος ειδικότερα στη επίμαχη πρόνοια του ν/σ σε σχέση με την αποσύνδεση, σημείωσε:

«Οποιαδήποτε προσπάθεια για να στρεβλωθεί η διασφάλιση της αποσύνδεσης θα προκαλέσει αποσύνθεση στην όλη ρύθμιση της τηλεργασίας, κάτι το οποίο εκ προοιμίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Οι εργοδότες, πάντως διατηρούν έντονες απόψεις ως προς την εφαρμογή της τηλεργασίας.

Προσεγγίζουν διαφορετικά το δικαίωμα της αποσύνδεσης καθώς όπως υποστηρίζουν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνδυάζεται με την ψηφιοποίηση.

Επιπρόσθετα έχουν ενδοιασμούς, σε σχέση με το σκέλος της ασφάλισης και υγείας για τον τηλεργαζόμενο, το οποίο, κατά την εργοδοτική πλευρά, είναι περίπλοκο. 

Διερωτούνται, πως μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια ενός τηλεργαζόμενου σε ένα χώρο που είναι αδύνατο να έχει επί τόπου έλεγχο ο εργοδότης αφού, ο εν λόγω υπάλληλος θα απασχολείται στο σπίτι του.

«Παρά τις οποιεσδήποτε αποκλίσεις, ευελπιστώ ότι μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συναινετικές λύσεις οι οποίες είναι απαραίτητες», τόνισε χθες ο ΥΠΕΡΓ αναφερόμενος στο καυτό θέμα της τηλεργασίας που ήταν και το κυρίαρχο στη συνεδρίαση.

Κληθείς ο ΥΠΕΡΓ να σχολιάσει κατά πόσο η καθυστέρηση που υπάρχει στην προώθηση του ν/σ στη Βουλή είναι γιατί γίνεται παράλληλη συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ, ο κ. Παναγιώτου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θεσπιστεί η τηλεργασία και να τεθεί σε εφαρμογή δεδομένου ότι έτσι και αλλιώς θα πρέπει να εναρμονιστεί και με τις νέες οδηγίες που θα αποφασίσει η ΕΕ.   

Τόνισε ότι η πλέον σημαντική πτυχή του θέματος είναι το εργάσιμο ωράριο, είτε κάποιος εργάζεται με φυσική εργασία, είτε με τηλεργασία να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης ή κατάχρησης από τον εργοδότη του. 

«Η ουσία είναι να μην παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων», είπε, προσθέτοντας ότι «η χρήση της τεχνολογίας θα πρέπει να γίνεται με εποικοδομητικό τρόπο και κανείς εργαζόμενος να μην θυματοποιείται μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας». 

Ο ΥΠΕΡΓ είπε ότι ο ίδιος έχει ως στόχο το ν/σ για τη ρύθμιση της τηλεργασίας να κατατεθεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές. 

Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα που ήταν στην ατζέντα του ΕΣΣ, ο ΥΠΕΡΓ είπε ότι συζητήθηκε το ν/σ που ετοιμάστηκε για την καταγραφή του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, για να ασκείται ουσιαστική εποπτεία σε σχέση με τις ώρες κατά τις οποίες εργάζονται οι εργαζόμενοι. 

Συζητήθηκε η έκδοση διατάγματος για την απασχόληση των φοιτητών που προέρχονται από άλλες χώρες και οι οποίοι έχουν την επιθυμία να εργαστούν. 

Έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την παρακολούθηση της εφαρμογής της στρατηγικής για την απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΡΓ έγινε και μία πρώτη συζήτηση σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν για καλύτερο έλεγχο της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου που αφορά στις εργασιακές σχέσεις μέσω τακτικών επιθεωρήσεων.

Του Λεύκου Χρίστου