You are here

Τους το έκοψε ο Κούσιος για την ΑΤΑ

05/12/2022 07:34

Σκληραίνει τη στάση του ο Κυριάκος Κούσιος έναντι των δύο κοινωνικών εταίρων σε ότι αφορά το μεταξύ τους συνεχιζόμενο διάλογο για το επίμαχο ζήτημα της ΑΤΑ.

Στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, του οποίου ο ΥΠΕΡΓ είναι επικεφαλής, έχει απέναντι του μη ευέλικτες προσεγγίσεις καθιστώντας το μεσολαβητικό του ρόλο ιδιαίτερα δύσκολο, όταν οι μεν εργοδότες διατηρούν κατ’ απόλυτο τρόπο την αξίωση για πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ και οι συντεχνίες την πλήρη απόδοση της.

Αυτές οι θέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, προδικάζουν την κήρυξη αδιεξόδου που παραπέμπει σε κρίση της εργατικής ειρήνης σε ένα καθοριστικό κομβικό σημείο για την οικονομία και την αγορά εργασίας.

«Δεν θα διστάσω να κηρύξω αδιέξοδο», προειδοποίησε και τα δύο μέρη ο ΥΠΕΡΓ, εάν διαπιστώσει, όπως υπέδειξε στους εργοδότες και στις συντεχνίες, ότι δεν θα υπάρξει εκ μέρους και των δύο εμπλεκόμενων μερών, έστω η παραμικρή προσπάθεια πιο ευέλικτης προσέγγισης.

Ο κύκλος των κατ’ ιδίαν συναντήσεων που είχε ο ΥΠΕΡΓ με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ καθώς και με τις ηγεσίες των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

«Ουδεμία ηλιαχτίδα φωτός διαφάνηκε για άρση του αδιεξόδου», ανέφερε σε συνεργάτες του ο ΥΠΕΡΓ, ο οποίος κατέστησε σαφές προς τους δύο κοινωνικούς εταίρους ότι θα εξαντλήσει μέχρι τέλος του έτους τις μεσολαβητικές του προσπάθειες ευελπιστώντας ότι στο τέλος της ημέρας θα πρυτανεύσει η ωριμότητα που τους χαρακτηρίζει.

Ο ΥΠΕΡΓ είναι δεσμευμένος να εξαντλήσει το μεσολαβητικό του ρόλο μέχρι τέλος του έτους καθώς, αυτό τόνισε και στις κοινές συσκέψεις με τους κοινωνικούς εταίρους και δημόσια.

Ο κ. Κούσιος είχε αναφέρει πρόσφατα στη StockWatch ότι ο κοινωνικός διάλογος που διεξάγεται για την ΑΤΑ δεν αποτελεί αντικείμενο για υποβολή μεσολαβητικής πρότασης.

Εξήγησε ότι η ΑΤΑ απορρέει από συλλογικές συμβάσεις, πρόκειται για διαχρονικό θεσμό και η οποιαδήποτε αναθεώρηση ή μεταρρύθμιση του επιβάλλεται να γίνει μέσα από διάλογο μεταξύ των εργοδοτών και συντεχνιών.

Η μεταβατική συμφωνία

Η ΑΤΑ σήμερα, εφαρμόζεται στη βάση της μεταβατικής συμφωνίας του 2017, που συνυπόγραψαν ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, υπό τη Ζέτα Αιμιλιανίδου και η οποία προβλέπει την καταβολή της μία φορά το χρόνο στο 50%.

Η μεταβατική συμφωνία έληξε το Δεκέμβριο του 2020, και επεκτάθηκε για ένα χρόνο λόγω των δυσμενών συνθηκών που προκαλούσε η πανδημική κρίση.

Στην ουρά της συμφωνίας διευκρινίζεται ότι τα δύο μέρη με τη λήξη της μεταβατικής διευθέτησης, θα επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να αποδοθεί η λογική φιλοσοφία της ΑΤΑ, που οι συντεχνίες την ερμηνεύουν ως πλήρη απόδοση.

Τα επιχειρήματα των δύο μερών όπως αναπτύσσονται στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, ξεκινούν από την ίδια αφετηρία.

Προτάσσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια.

Το συνδικαλιστικό κίνημα επικαλούμενο επίσημα στοιχεία καταγράφει τις δραματικές επιπτώσεις που υφίστανται τα εισοδήματα των εργαζομένων από την ακρίβεια βασικών αγαθών, προκαλώντας ρήγματα στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Οι ηγεσίες των τριών συντεχνιών θεωρούν ότι η μείωση των μισθών σε συνάρτηση με την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από στοιχεία, επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι οι εργαζόμενοι, μέσα από τις παραχωρήσεις τους στήριξαν την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

«Δεν μπορεί να λειτουργεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων», σημειώνει σε άρθρο του στην Εργατική Φωνή ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ. 

«Δεν πάμε για κατάργηση. Το σημείο εκκίνησης για την ΑΤΑ, δεν είναι το μηδέν.  Είναι το 50% που παραχωρείται σήμερα», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι σε μία διαδικασία αναθεώρησης ή μεταρρύθμιση του θεσμού της ΑΤΑ».

«Είμαστε», πρόσθεσε, «σε μία διαδικασία αποκατάστασης της ΑΤΑ».

Στην αντίπερα όχθη, οι εργοδότες επαναφέρουν την πάγια θέση τους για πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ θεωρώντας ότι ο θεσμός διαβρώνει επί σειρά ετών την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και αναπαράγει πληθωριστικές τάσεις.

Υποστηρίζουν ότι ο θεσμός της ΑΤΑ δοκιμάστηκε επί σειρά ετών από τις πλείστες των χωρών στην Ευρώπη και καταργήθηκε, διότι απέτυχε.

Στα επιχειρήματα τους προς τον ΥΠΕΡΓ, οι εργοδοτικές οργανώσεις επεσήμαναν ότι οι επιχειρήσεις σε αυτό το κλίμα πληθωριστικών πιέσεων δεν θα αντέξουν στην τυχόν πλήρη απόδοση της ΑΤΑ.

Η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ υποστηρίζουν ότι η αύξηση του εργατικού κόστους για τις επιχειρήσεις στο ενδεχόμενο να αποδοθεί πλήρως η ΑΤΑ θα ξεπεράσει το 8% των συνολικών (μικτών) μισθών τον Ιανουάριο του 2023.

Στη μέγγενη και ο ΠτΔ και το ΥΠΟΙΚ

Στον κρατικό προϋπολογισμό δεν έχει περιληφθεί η ενδεχόμενη δαπάνη σε περίπτωση που θα επαναφερθεί η πλήρης απόδοση της ΑΤΑ.

Οι πληροφορίες του συγκέντρωσε η StockWatch αναφέρουν ότι ο λόγος που δεν έχει περιληφθεί η συγκεκριμένη δαπάνη είναι για να μην θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση προεξοφλεί την κατάληξη του διαλόγου του ΥΠΕΡΓ με τους δύο κοινωνικούς εταίρους.

Ο ΠτΔ λίαν προσφάτως είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση του δεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης της ΑΤΑ και ούτε κάτι τέτοιο προβλεπόταν στις προγραμματικές δηλώσεις του Ν. Αναστασιάδη για ανάδειξη δύο φορές στην προεδρία του κράτους.

Ωστόσο, το ΥΠΟΙΚ, δεν κρύβει τις έντονες ανησυχίες του από την εκτόξευση του κρατικού μισθολογίου στην περίπτωση που θα επανέλθει σε πλήρη απόδοση η ΑΤΑ.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του ΥΠΕΡΓ και του ΥΠΟΙΚ, η οποία δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα και ούτε οι δύο υπουργοί θέλησαν να αναφερθούν στο τι είχε συζητηθεί.

Ο Κυριάκος Κούσιος ανέφερε στους κοινωνικούς εταίρους ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αναστείλει τις μεσολαβητικές του προσπάθειες.

«Θα εξαντλήσω», τους είπε, «κάθε δυνατότητα μέχρι τέλος του έτους».

Τόνισε εμφαντικά ότι δεν θα διστάσει να κηρύξει αδιέξοδο.

Εξήγησε ακόμη ότι σε προσωπικό επίπεδο δεν το θεωρεί αποτυχία, ούτε όμως και επιτυχία.

Η επιτυχία, υπέδειξε στους εργοδότες και στις συντεχνίες, ότι θα είναι για τους κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι θα αποδεχθούν μία συμβιβαστική λύση.

Πάντως, οι εργοδοτικές οργανώσεις στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή με τον ΥΠΕΡΓ κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν το σενάριο για σταδιακή αποκατάσταση της ΑΤΑ.

Του Λεύκου Χρίστου