You are here

Τριάντα υποψήφιοι για τη θέση του γδ του υπ. οικονομικών

13/08/2019 06:56

Το αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί στη μακρά λίστα των υποψηφίων για την πλήρωση της θέσης του γενικού διευθυντή του υπουργείου οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από άτομα που έχουν γνώση των εν λόγω διαδικασιών, μέχρι σήμερα έχουν αποστείλει το σχετικό βιογραφικό τους, όπως προβλέπουν και οι κανονισμοί που διέπουν την προκήρυξη της θέσης, περίπου 30 υποψήφιοι.

Μεταξύ των 30 υποψηφίων, περιλαμβάνονται και δύο υφιστάμενα ανώτερα διευθυντικά στελέχη του υπουργείου οικονομικών.

Πρόκειται για τους Φαίδωνα Καλοζώη, οικονομικό διευθυντή του γραφείου διαχείρισης δημοσίου χρέους που εκτελεί καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή, μετά την προαφυπηρετική άδεια του Χρήστου Πατσαλίδη και Γιώργο Παντελή, διευθυντή της διεύθυνσης οικονομικών μελετών και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στην αρχαιότητα μεταξύ των δύο έχει προβάδισμα ο κ. Καλοζώης.

Με βάση το σχέδιο υπηρεσίας, η θέση του γενικού διευθυντή του υπουργείου οικονομικών, είναι πρώτου διορισμού και προαγωγής.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των 30 υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τη θέση, περιλαμβάνονται και διευθυντικά στελέχη από άλλες υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως επίσης και άτομα τα οποία προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Βασικά κριτήρια για το πρώτο κοσκίνισμα των υποψηφίων, πριν αυτοί κληθούν από την επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας (ΕΔΥ) για προφορική εξέταση, είναι τα ακαδημαϊκά προσόντα και η πείρα πέραν των 10 ετών σε συναφή καθήκοντα με την εν λόγω διευθυντική θέση που έχει προκηρυχθεί. 

Ταυτόχρονα με τις διαδικασίες για την πλήρωση της θέσης του γενικού διευθυντή του υπουργείου οικονομικών τρέχουν και οι διαδικασίες για την πλήρωση των θέσεων του γενικού διευθυντή στο υπουργείο παιδείας, στο υπουργείο γεωργίας, στο υφυπουργείο τουρισμού και στη γενική διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Στο νεοσύστατο υφυπουργείο τουρισμού, καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή εκτελεί ο Θεοφάνης Τρύφωνος, τέως διευθυντής του τμήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, ο οποίος θα διεκδικήσει τη θέση η οποία θα είναι με σύμβαση πέντε χρόνων.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του τμήματος διοίκησης και προσωπικού, στο δημόσιο χηρεύουν και επτά θέσεις ανώτερων διευθυντών τμημάτων και υπηρεσιών.

Οι εν λόγω θέσεις αφορούν στο τμήμα τελωνείων, στο κέντρο παραγωγικότητας, στο τμήμα αρχείου πληθυσμού και μετανάστευσης, στο τμήμα υπηρεσιών και πληροφορικής, στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, στο τμήμα ηλεκτρομηχανολογικών υπηρεσιών και στο κέντρο επιστημονικών ερευνών.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία πλήρωσης της θέσης του γενικού διευθυντή του ΧΑΚ, μετά την αφυπηρέτηση του Νώντα Μεταξά.

Καθήκοντα αναπληρωτή της θέσης εκτελεί ο εκ των ανώτερων διευθυντικών στελεχών του χρηματιστηρίου Νίκος Τρυπάτσας, ο οποίος είναι και ένας εκ των διεκδικητών για την πλήρωση της θέσης.

Η εκάστοτε θέση του γδ του ΧΑΚ δεν είναι μόνιμη, αλλά πενταετούς διάρκειας με βάση σχετικό συμβόλαιο το οποίο θα μπορεί να ανανεωθεί αν ο κάτοχος της θέσης είναι κάτω από το συντάξιμο όριο ηλικίας.

Του Λεύκου Χρίστου