You are here

Τρικούβερτος καβγάς λογιστών για την «πίττα» (1)

15/10/2003 13:48
Πυρά ΣΕΛΚ κατά πτυχιούχων και ανεξάρτητων λογιστών. Ζητεί να περιοριστεί το «πεδίο δράσης τους» και ασκεί πιέσεις προς βουλευτές

Πτυχιούχοι: Προσπαθεί να μας πετάξει στο δρόμο. Ο ΣΕΛΚ είναι αυτός που παραβιάζει το κεκτημένο και όχι εμείς


Καζάνι που βράζει μοιάζει τις τελευταίες ώρες το λογιστικό επάγγελμα. Από τη μια πλευρά ο ΣΕΛΚ καλεί τα μέλη του να ασκήσουν πιέσεις προς βουλευτές σε μια ύστατη προσπάθεια να τους «πείσουν» να μην υιοθετήσουν νομοσχέδιο που επιτρέπει σε ελεγκτές που δεν είναι μέλη του να ασκούν έλεγχο στις δημόσιες εταιρείες. Από την άλλη, οι ανεξάρτητοι λογιστές υποστηρίζουν ότι ο ΣΕΛΚ στηρίζεται σε μια αποικιοκρατική νομοθεσία και προσπαθεί να τους θέσει εκτός επαγγέλματος.

Πιέσεις προς βουλευτές

Το επίμαχο νομοσχέδιο – το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή, αναπέμφθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επανεξετάζεται αύριο από την επιτροπή Εμπορίου – προνοεί ότι όλοι ανεξαιρέτως οι εγκεκριμένοι λογιστές μπορούν να ελέγχουν και δημόσιες εταιρείες. Αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΣΕΛΚ ο οποίος ζητεί από τα μέλη του να ξεσηκωθούν και να ασκήσουν πιέσεις προς τους βουλευτές να αποδεχθούν την αναπομπή.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή του Γενικού Διευθυντή του ΣΕΛΚ, Θεόδωρου Φιλίππου προς τους συναδέλφους του «οι βουλευτές πρέπει να πεισθούν» και για να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις «όσοι από τα µέλη µας γνωρίζουν Βουλευτές παρακαλούνται να επικοινωνήσουν µαζί τους, είτε τηλεφωνικώς είτε µε φαξ, και να μεταφέρουν τα μηνύµατα των συνηµµένων κειµένων». Ο ΣΕΛΚ προγραμματίζει αύριο εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή λίγη ώρα πριν την κοινή συνεδρία των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εμπορίου, που θα εξετάσουν την αναπομπή.

Αντιδράσεις ανεξάρτητων

Την ίδια ώρα όμως, εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει και ο Σύνδεσμος Πτυχιούχων Εγκεκριμένων Λογιστών και ο Ανεξάρτητος Σύνδεσμος Λογιστών, οι άμεσα επηρεαζόμενοι από τις κινήσεις του ΣΕΛΚ, που εκπροσωπούν περίπου 80 άτομα. Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Πτυχιούχων σημείωσε ότι εάν γίνει αποδεκτή η θέση του ΣΕΛΚ, τότε «αυτόματα μας κλείνει». Όπως εξηγεί, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου στη σημερινή πληρωμένη ανακοίνωση του, ζητεί να ελέγχουν εταιρείες «μόνο οι εγκεκριμένοι λογιστές, δηλαδή μόνο μέλη του ΣΕΛΚ». Εάν η Βουλή, προσθέτει, αποδεχθεί την αναπομπή επιστρέφουμε στη νομοθεσία του 2001 η οποία παραβιάζει κατάφωρα τις κοινοτικές οδηγίες. Βάσει της νομοθεσίας αυτής, υποστηρίζει, ελεγκτής θα θεωρείται μόνο εκείνος που είναι απόφοιτος βρετανικού πανεπιστημίου και κατά συνέπεια μέλος του ΣΕΛΚ. Αυτό, τονίζει, παραβιάζει την κοινοτική οδηγία που προνοεί πως «άτομα τα οποία ασκούν παρόμοιες δραστηριότητες μπορεί να τους χορηγηθεί άδεια».

Του Γιώργου Αγαπίου