You are here

Βαθαίνει το χάσμα λόγω έλλειψης προσωπικού

13/04/2022 07:24

Το χάσμα που χωρίζει τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις στο θέμα των αναγκών ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες, ειδικότερα στον ξενοδοχειακό τομέα, αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά χθες κατά το 12ο Nicosia Economic Congress.

Οι εργοδότες εξακολουθούν να ζητούν εδώ και τώρα 6 χιλ. άδειες για εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες για τα ξενοδοχεία, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν παραχώρηση αξιοπρεπών μισθών και τήρηση των συλλογικών συμβάσεων.

Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για «καλούς» και «κακούς» ξενοδόχους και προειδοποιούν ότι εάν διαπιστώσουν οτιδήποτε πέραν από των όσων έχουν συμφωνηθεί θα αντιδράσουν με έντονο τρόπο.

Αθέμιτο ανταγωνισμό βλέπει η ΣΕΚ

Για υπερβολικές απαιτήσεις έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, ο οποίος υπέδειξε ότι τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία.

«Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του υφυπουργού Τουρισμού να περιορίσει τις επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν, όμως πέραν τούτου υπάρχουν πραγματικότητες οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη», τόνισε.

Εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί σήμερα οι ανάγκες να είναι οι ίδιες με πριν από τρεις μήνες που και πάλι, όπως είπε, ενείχαν το στοιχείο της υπερβολής.

Αναφερόμενος στις άδειες για προσωπικό από τρίτες χώρες, ο γγ της ΣΕΚ προειδοποίησε ότι «είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι: Εκεί όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένες και καταγραμμένες ανάγκες να δοθούν άδειες, σε αντίθετη περίπτωση θα αντιδράσουμε έντονα».

Σημείωσε ότι παρουσιάζεται έντονα το στοιχείο της υπερβολής, «γι’ αυτό οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν θα συμβάλουν στη διεύρυνση ενός αθέμιτου ανταγωνισμού εξετάζοντας με οριζόντιο τρόπο τα αιτήματα των ξενοδόχων», είπε.

«Εμείς θέλουμε να προστατεύουμε τους σωστούς ξενοδόχους, αυτούς που σέβονται τις συμβάσεις και να αποτρέψουμε τη διαιώνιση του αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα σε καλούς και κακούς ξενοδόχους».

Θέτει ερωτήματα η ΠΕΟ

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, μιλώντας στην ίδια συζήτηση ανέφερε ότι κάθε 5-6 χρόνια επαναλαμβάνεται η ίδια συζήτηση για την εισαγωγή ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες.

«Εμείς προσπαθούμε να θέσουμε ένα πλαίσιο ώστε αντικειμενικά και με διαφάνεια να διαπιστώνεται εάν υπάρχουν ανάγκες, αλλά και ένα πλαίσιο σε ότι αφορά την κατοχύρωση της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ εργαζομένων, σε ότι αφορά την εργασία και το μισθολογικό».

Η κ. Χαραλάμπους, απευθυνόμενη στους συνέδρους έθεσε το ερώτημα αν δίνεται αξιοπρέπεια και σημασία στην εργασία. «Την ώρα που προσλαμβάνεται ένας εργαζόμενος με ποια κριτήρια θα προσληφθεί και ποια είναι η συσχέτιση του μισθού και των προσόντων;», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, διερωτήθηκε «γιατί φθάσαμε στο επίπεδο σήμερα στην Κύπρο να μιλάμε για χαμηλής ποιότητας εργασία. Γιατί φθάσαμε στο επίπεδο να λέμε ότι η εργασία του ξενοδοχοϋπάλληλου είναι χαμηλής ποιότητας και το κόστος του μισθού να είναι το χαμηλότερο. Άραγε αποτελεί αυτό ένα κίνητρο για να ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό ενός ξενοδοχείου ένα νεαρό ζευγάρι;».

Πρόσθεσε ότι «το μέγα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι, εάν θέλουμε εμείς να είμαστε η πηγή βελτίωσης του ανθρώπινου δυναμικού, πώς κάνουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική ώστε να προετοιμάσουμε το αδρανές δυναμικό να ενταχθεί στην εργασία».

Σε κίνδυνο οικονομία και επενδύσεις

Για σοβαρή έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε όλους τους τομείς της οικονομίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

Τόνισε ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ιδιαιτέρως στον τομέα των ανειδίκευτων εργαζομένων όπως είναι οι απλοί εργάτες, οι αχθοφόροι, οι εργάτες παραγωγής και οι ανειδίκευτοι εργάτες, οι καθαριστές, οι τραπεζοκόμοι, οι εργάτες κουζίνας και οι καμαριέρες.

«Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρης της οικονομίας, ενώ ανάλογος είναι και ο αντίκτυπος στις νέες επενδύσεις οι οποίες έχουν παγώσει λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού», υπέδειξε.

Τις επιπτώσεις στον τομέα των επενδύσεων υπογράμμισε και ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «στην κοινωνική δραστηριότητα μας δεν έχουμε επισκεφθεί καμία εταιρεία η οποία να μην μας πει ότι αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, ενώ στο αυστηρά επαγγελματικό επίπεδο διαπιστώνουμε ότι οι επενδυτές που διερευνούν το ενδεχόμενο επένδυσης σε διάφορες χώρες δεν καταλήγουν τελικά στην Κύπρο, λόγω του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού».

Νέες επιχειρήσεις εκτόξευσαν τις ανάγκες

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, υποστήριξε ότι στο κομμάτι του λιανικού εμπορίου υπάρχουν καταστήματα που καθυστερούν την επαναλειτουργία τους, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ στις τουριστικές περιοχές αναγκάστηκαν κατά την περσινή τουριστική σεζόν να κλείσουν πιο νωρίς λόγο έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

Επεσήμανε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΒΕ, οι νέες επιχειρήσεις που μπήκαν στην αγορά εκτόξευσαν τις ανάγκες.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι στο Metropolis Mall υπάρχουν 600 νέες θέσεις εργασίας, στο τουριστικό χωριό της Κοκκινοτριμιθιάς υπάρχουν διαθέσιμες 350 θέσεις εργασίας και στο Καζίνο Θέρετρο 2,5000 θέσεις εργασίας, θέσεις οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από ντόπιο προσωπικό, όπως σημείωσε.

Ειδικά για την ξενοδοχειακή βιομηχανία ο κ. Αγκαστινιώτης επεσήμανε ότι «για να μπορέσει φέτος να λειτουργήσει αποτελεσματικά χρειάζεται 6.000 νέους υπαλλήλους».

Αναφέρθηκε επίσης, σε χάσμα δεξιοτήτων, εξηγώντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν διαθέτουν τις δεξιότητες που χρειάζεται η οικονομία. Όπως υποστήριξε, «θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των δεξιοτήτων μέσα από την εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση, στη βάση των αναγκών της οικονομίας».

Της Ηρώς Ευθυμίου