You are here

ΥΠΕΡΓ: Διάταγμα για κατώτατο και με διαφωνίες

09/08/2022 14:20

Ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος ξεκαθάρισε ότι το διάταγμα για θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού (ΕΚΜ) θα εκδοθεί, είτε υπάρξουν συγκλίσεις, είτε όχι μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τις τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, ο κ. Κούσιος επιβεβαίωσε τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν και σε επίπεδο προσέγγισης και ουσίας, μεταξύ των δύο κοινωνικών εταίρων και σημείωσε ότι οι μεσολαβητικές του προσπάθειες θα συνεχιστούν με στόχο να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.

Ερωτηθείς κατά πόσον το διάταγμα για τη θέσπιση ΕΚΜ θα εκδοθεί ανεξάρτητα από τις διαφορές που θα υπάρχουν μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών, τόνισε ότι το διάταγμα θα εκδοθεί όπως απορρέει μέσα από το πολιτικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις πριν από τη σύγκληση της κοινής συνάντησης εργοδοτών και συντεχνιών κατά την οποία θα επιδιώξει να επιδώσει προσχέδιο τελικής του πρότασης.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία, ανέφερε ότι μετά την κοινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων θα ετοιμάσει σχετική έκθεση την οποία θα θέσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός αφήνοντας να εννοηθεί ότι είτε τέλος Αυγούστου, είτε αρχές Σεπτεμβρίου ο ΠτΔ θα εξαγγείλει τη θέσπιση ΕΚΜ. 

Παρατήρησε ότι είναι ουτοπία, κατά την έκφραση του,  να αναμένεται ότι θα υπάρξει συμφωνία  επί όλων των θεμάτων.

«Εκείνο που έχει σημασία» πρόσθεσε,  «είναι να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο που οι συγκλίσεις να είναι τέτοιες που να  δίνουν την ευκαιρία με πολλή περηφάνια όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια να πούμε ότι καταφέραμε να θεσπίσουμε εθνικό κατώτατο μισθό που θα εφαρμοστεί προς όφελος των εργοδοτουμένων».

Στόχος του, είπε, είναι μέχρι το τέλος του μήνα να υποβάλει τις εκθέσεις του Υπουργείου Εργασίας σε μια κοινή συνάντηση εργοδοτικής πλευράς και συνδικαλιστικού κινήματος και στη συνέχεια να θέσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας τις θέσεις του για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. 

Συντεχνίες: Υπάρχει απόσταση από τους εργοδότες

Ο Ανδρέας Μάτσας ΓΓ της  ΣΕΚ σημείωσε ότι το κίνημα του θέλει και συνδράμει  στην επίτευξη του στόχου για θέσπιση ΕΚΜ.

Υπάρχουν, είπε, ζητήματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω συζήτησης.

«Θα διατηρήσουμε», τόνισε, «την ίδια συνέπεια σε θέματα αρχών με συγκεκριμένο όραμα και ορίζοντα κατάληξης για στηρίξουμε ευάλωτες ομάδες εργαζομένων οι οποίοι αναμένεται να επωφεληθούν από τον ΕΚΜ».

Ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι η 9η Αυγούστου για τη ΣΕΚ έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς, τρία στελέχη της, ήρωες της ΕΟΚΑ,  έδωσαν σαν σήμερα τη ζωή τους και το κίνημα, όπως σημείωσε, «κρατά αυτά τα οράματα της θυσίας των τριών τα οποία μας κρατούν με σταθερά βήματα στην αξιοπρέπεια διασυνδέοντας αυτό το στοιχείο με την ποιότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει την τελική ρύθμιση που θα αφορά τη θέσπιση του εθνικού κατώτατου μισθού»,

Απαντώντας σε ερώτηση για το μέγεθος των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών, εξήγησε ότι δεν είναι θέμα διαφορών, αλλά θέμα ρυθμίσεων που θα μπορέσουν να είναι υποβοηθητικές για την ομάδα των εργαζομένων που αναμένεται να επωφεληθεί.

Η  Σωτηρούλα Χαραλάμπους ΓΓ της ΠΕΟ  σημείωσε ότι μεταξύ των δύο κοινωνικών εταίρων υπάρχει απόσταση.

Εξέφρασε την άποψη ότι η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό πρέπει να εστιάσει σε δύο βασικά ζητήματα:

Το πρώτο είναι «ποιους θέλουμε να καλύψει ο κατώτατος μισθός και δεύτερο γιατί τον χρειαζόμαστε.

Υπέδειξε ότι το πλαίσιο που θα τεθεί πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να βελτιώνει το πλαίσιο απασχόλησης εκείνων των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η ΓΓ της ΠΕΟ αναφέρθηκε και στο  μηχανισμό του κατώτατου μισθού ο οποίος, όπως είπε, δεν πρέπει να λειτουργήσει ως μηχανισμός που να προκαλεί περαιτέρω δυσκολίες στο κομμάτι των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, η ΓΓ της ΠΕΟ, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες τονίζοντας ότι  το θέμα είναι γιατί χρειαζόμαστε τον κατώτατο μισθό και ποιους θέλουμε να στηρίξουμε.

Εκ μέρους της ΔΕΟΚ μίλησε ο  Στέλιος Χριστοδούλου αναπληρωτής πρόεδρος ο οποίος ανέφερε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα προσπαθεί να δώσει ένα δίχτυ προστασίας σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους που το έχουν ανάγκη.

Πρόσθεσε  ότι «υπάρχουν θέματα αρχών, τα οποία προσπαθούμε με επιχειρήματα να τα τεκμηριώσουμε και ελπίζουμε, όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, να είμαστε όλοι κερδισμένοι, ειδικά αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη».

Του Λεύκου Χρίστου