You are here

ΥΠΕΡΓ: Εκτός θεσμών η Εθνική

15/10/2008 16:14
Αρνήθηκε να προσέλθει σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας η Εθνική Τράπεζα για την κοινή μεσολαβητική σύσκεψη με την ΕΤΥΚ που είχε οριστεί για το μεσημέρι. Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε μια προσπάθεια επίλυσης της εργατικής διαφοράς που προέκυψε με την απόλυση από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) δύο στελεχών της ΕΤΥΚ, κάλεσε με βάση τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων τις δυο πλευρές σε κοινή μεσολαβητική σύσκεψη με σκοπό την επίλυση της εργατικής διαφοράς.

«Δυστυχώς, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) για ακόμη μια φορά αρνήθηκε να προσέλθει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παραβιάζοντας τις πρόνοιες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θέλει να εκφράσει τη λύπη του για τη στάση αυτή, η οποία δεν βοηθά στην ειρηνική επίλυση της διαφοράς, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η οικονομία και οι τράπεζες δοκιμάζονται από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», υπογραμμίζεται.

Ο κώδικας είναι «συμφωνία κυρίων» που καθορίζει τις διαδικασίες επίλυσης εργασιακών διαφορών στην Κύπρο από το 1977. Σύμφωνα με εκθέσεις ξένων οίκων, έχει συμβάλει στην εδραίωση της εργατικής ειρήνης στην Κύπρο.

Το Υπουργείο Εργασίας καλεί και δημόσια την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) να αναθεωρήσει τη στάση της, να σεβαστεί τα θέσμια εργασιακών σχέσεων που ισχύουν στην Κύπρο και να προσέλθει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με καλή πίστη προς επίλυση της εργατικής διαφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 16:30 πραγματοποιείται γενική συνέλευση των μελών της ΕΤΥΚ αναφορικά με τη δίωρη στάση εργασίας που εξαγγέλθηκε.