You are here

ΥΠΕΡΓ: Στη βάση του Κώδικα η διαφορά ΕΤΥΚ – Εθνικής

20/10/2008 15:17
Προσήλωση στον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων για την επίλυση της διαφοράς που προέκυψε μεταξύ ΕΤΥΚ και Εθνικής Τράπεζας (Κύπρου) συστήνει το Υπουργείο Εργασίας. Η αρμόδια υπουργός Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ερωτηθείσα σχετικά με τη στάση εργασίας στον τραπεζικό τομέα, απάντησε: «Βρίσκομαι σε μια διαδικασία επαφής και με τις δύο πλευρές. Χθες βράδυ συναντήθηκα με τον κ. Μιχάλη Κόκκινο από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (Κύπρου) και έχω τονίσει ότι, ως Υπουργείο, στα πλαίσια του ρόλου μας και του Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων, ο οποίος για μας είναι η καθοδηγητική πυξίδα πάνω στην οποία μπορεί να λυθεί αυτή η διαφορά, θα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Έχω πει στον κ. Κόκκινο το πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχω ενημερώσει και την ΕΤΥΚ και ελπίζω ότι θα υπάρξει η καλή διάθεση έτσι που η διαφορά να λυθεί και στον τραπεζιτικό τομέα να μην υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα, εφαρμόζοντας αυτό που είναι η βάση του συστήματος εργασιακών σχέσεων στον τόπο μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μας έδωσε διεξόδους σε πολλές παρόμοιες διαφορές, τον Κώδικα και τις διαδικασίες που αυτός προβλέπει».

Σε ερώτηση αναφορικά με καταγγελίες για προσπάθεια από πλευράς εργαζομένων να πλήξουν άλλους εργαζόμενους που συνδικαλίζονται στην ΕΤΥΚ, η κ. Χαραλάμπους απάντησε: «Αυτές οι καταγγελίες έχουν γίνει από πλευράς ΕΤΥΚ με βάση τη διαδικασία στον Έφορο Συντεχνιών, ο οποίος με βάση το Νόμο θα διεξαγάγει τη νενομισμένη έρευνα».

Ερωτηθείσα σχετικά, η υπουργός είπε: «Στον κ. Κόκκινο έχω δώσει ένα πλαίσιο στο οποίο βλέπουμε εμείς, ως Υπουργείο, να κινούμαστε και πώς βλέπουμε να επιλύεται αυτή η διαφορά». Και πρόσθεσε: «Κατά τη δική μας εκτίμηση, αυτό το πλαίσιο και το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει αναφύει με την απόλυση των δύο ατόμων μπορεί να επιλύσει, αλλά και το γενικότερο ζήτημα που αφορά στη λειτουργία του Κώδικα και ενός σωστού πλαισίου εργασιακών σχέσεων μπορεί να ρυθμίσει».

Τέλος, σε ερώτηση κατά πόσο μπορεί να αποφευχθεί η απεργία, η υπουργός ανέφερε ότι αυτό εξαρτάται από τις απαντήσεις που αναμένει, δηλαδή στο κατά πόσο το Υπουργείο μπορεί να λειτουργήσει σε αυτό το πλαίσιο.